Bağdat ile Erbil arasında ilk resmi temas

Bağdat ile Erbil arasında ilk resmi temas
Irak Kürdistan Bölgesi'nden bir heyet, Bağdat'ta merkezi hükümetin İçişleri Bakanı ile görüştü. Görüşmede uçuşa kapalı olan Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının durumu da gündeme geldi.

HABER MERKEZİ - Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Kerkük başta olmak üzere Irak Kürdistan Bölgesi’nin yönetiminde olan tartışmalı bölgelerin Irak ordusu ve Haşdi Şabi milisleri tarafından ele geçirilmesinden sonra Bağdat ile Erbil arasında ilk resmi temas kuruldu.

İÇİŞLERİ BAKANLARI GÖRÜŞTÜ

Irak Kürdistanı Bölgesi’nden bir heyet İçişleri Bakanı Kerim Sincari başkanlığında Bağdat’ı ziyaret etti. Heyette Sincari’nin yanı sıra Ulaştırma Bakanı Mevlud Bavêmurad, Uluslararası Erbil Havalimanı Müdürü Telar Faik ve Uluslararası Süleymaniye Havalimani Müdürü Tahir Abdullah'ın yanı sıra İçişleri Bakanlığı'nda görevli bazı daire başkanları ile genel müdürler de yer aldı.

Heyet Bağdat’ta ilk olarak Irak İçişleri Bakanı Kasım Aracı ile bir araya geldi. Irak Kürdistanı Bölgesi heyeti, merkezi hükümetin İçişleri Bakanı ile yaptığı görüşmenin akabinde bakanlığa bağlı alt birimlerin yetkilileri ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde, hala uçuşa kapalı olan Süleymaniye ve Erbil havalimanlarının durumunun yanı sıra nüfus kayıtlarının düzenlenmesi ve pasaport işlemleri de gündeme geldi.

KÜRDİSTAN HEYETİNDEN AÇIKLAMA

Irak Kürdistanı Bölgesi heyeti, Erbil'e geçtikten sonra yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada görüşmelere ilişkin bilgi verilirken temasın sürmesi yönünde karar alındığına dikkat çekildi. Açıklamada dikkat çeken olgulardan biri de havalimanları ile gümrük kapıları sorununun çözümüne ilişkin belirlemeler oldu. Havalimanlarının yeniden uçuşa açılmasına ilişkin somut bir durum belirtilmezken, bu konuda çabaların sürdüğü ve Irak başbakanı Haydar Abadi'nin de havalimanlarının uçuşa açılması ve gümrük kapıları sorununun çözülmesi için kararlı olduğuna vurgu yapıldı.

Heyet adına yapılan açıklamada, Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin Irak Kürdistanı Bölgesi yönetimine selam gönderdiği bilgisine de yer verildi.

İADEİ ZİYARET OLACAK

Irak Kürdistan Bölgesi heyetinin Bağdat'a ziyaretinin ardından önümüzdeki günlerde Bağdat’tan bir heyetin Erbil’i ziyaret edeceği açıklandı. Bağdat’tan bölgeye gelecek heyetin 15 Ocak’ta Erbil’de olmasının planlandığı belirtildi.

Öne Çıkanlar