'Bağımsız kurum kurulacağı söylemi problemli'

'Bağımsız kurum kurulacağı söylemi problemli'
Artı TV'de yayımlanan Söz Sırası programının konuğu İnsan Hakları Savunucusu Fatma Bostan Ünsal oldu.

Fatma Bostan ÜNSAL


ARTI GERÇEK-İnsan Hakları Eylem Planı ve Ekonomide Reform Paketi ile ilgili bir şeyler söylemek istiyorum bugün. Bir muhalefet partisi veya iktidara yeni gelmiş bir parti olsa herkesin bekleyeceği bir durum olurdu ve bu normaldi. Fakat 19 yıldır iktidarda olan bir parti icraatleri ile konuşur. O yüzden kamuoyundan beklendiği gibi büyük bir tezahürata yol açmadı. Çünkü iktidar partisinden icraatleri ile konuşması beklenir. 

Bir insan hakları savunucusu olarak elbette ki insan hakları ile ilgili konuların, en üst düzeydeki kişiler tarafından dile getirilmesi anlamlı. İçerik olarak da doğruyu söylemek gerekirse sorun yok, zaten sorun olması da beklenmez. Ama bazı konularla ilgili konuşulan ifadelere şöyle dikkat etmemiz gerekiyor. Cezaevleri ile ilgili olarak yeni bir kurumdan bahsediliyor. Cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili bağımsız bir kurum oluşturulacağı söyleniyor. Aslında Türkiye'de pek çok kurum var; Ombudsmanlık, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu gibi. Madem kurumun bağımsızlığı önemli, bu kurumlardan başlayabiliriz. Ombudsmanlık ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu bağımsız değil, buraları bağımsızlaştırarak başlayabiliriz. 

Bağımsız kurum kurulacağı söylemi problemli. STK'ler ve barolardan da geleceği söyleniyor. Ama çok yakın bir zamanda STK'ler ile ilgili olarak, STK'lere kayyum atanmasını normalleştirecek yasal düzenleme yapıldı. Bu yüzden çok büyük beklentimiz olmuyor. Barolar da aynı şekilde; baroların bağımsız olmasını engelleyecek şekilde barolara müdahale edildi. O yüzden "bağımsız bir kurum bütün sorunlarımıza deva olacak" söylemine haliyle güvenemiyoruz. 

Madem bağımsız kurum olması önemli o halde Ombudmanlığı yeniden oluşturalım. Hükümet görevlisi veya devlet memuru gibi değil, kendi kurumunun özüne uygun davranacak şekilde atayalım. Bağımsız hareket etmesini sağlayacak şekilde yeniden oluşturalım.

Türkiye'de diğer önemli bir husus çıplak aramalardır. Çıplak arama probleminin duyulduğunu görüyor olmak sevindirici. Çünkü bunu ifade eden milletvekilinin şu an dokunulmazlığı kaldırılıp belki de mahkum olacak. Çıplak aramaya maruz kaldığını ifade eden insanlar bunu dile getirdiler. Erkek, kadın her kesimden ifade edilince inkar edilemez bir noktaya geldi ve iktidar partisi mensubu bir kadın, "buna maruz kalan, namuslu kadın o anda itiraz eder" dedi. Bu, bütün insanları töhmet altında bırakan bir söylem. Ama buna rağmen en üst düzeyde işitilmiş olmasını görmek anlamlı. Aramalarla ilgili olarak insani standartlara yöneleceğine dönük ifadeler var. 

Ekonomik reformlara ilişkin de çok büyük bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Daha çok seçime işaret edilecek bazı adımların atıldığını söyleyebiliriz. 

Öne Çıkanlar