Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin: Yasa teklifi verecek vekil arıyoruz

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin: Yasa teklifi verecek vekil arıyoruz
'Meclis’te işverenler için birçok torba yasa çıkarıldı. Hangi gerekçeyle 3 bin 500 maden işçisinin hakları için yasa çıkarılmadı. Şimdi biz yasa teklifi verecek vekil arıyoruz.'

Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği kazadan sonra Uyar Madencilik AŞ'ye ait maden ocağında işten işçiler 5 yıldır kıdem tazminatı haklarını alamadıkları için Ankara'ya gelerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Süleyman Önel ile görüştü ancak yine sonuç çıkmadı. Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tehir Çetin, Coronavirus sürecinde işverenler için birçok yasa teklifi sunulduğunu hatırlatarak, "Hangi gerekçeyle 3 bin 500 maden işçisinin hakları için yasa çıkarılmadı. Şimdi biz yasa teklifi verecek vekil arıyoruz" dedi.

İşten çıkarılan 3 bin 500 işçinin, aradan geçen 5 yıla rağmen kıdem tazminatları ödenmedi. Bağımsız Maden İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler bugün 5 kişilik heyeti Ankara’ya Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nda görüşmeye yolladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Süleyman Önel  ile görüşen işçiler yine sonuç alamadı. Önel ile görüşmelerini aktaran Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, şunları söyledi:

"Eynes’deki 2 bin 213 tane işçinin 2 bin 50’linin hakkının ödendiğini geri kalanının da ödeneceğini ifade etti. Atabacası, Geventepe, Işıklar ve Uyar’daki madenlerde çalışanlar için Meclis’e önerge verileceğini söyledi. ‘Bu önergeyi kim verecek?’ diye sorduk. Şu andaki siyasi iktidarın bir milletvekilinin vereceği cevabını aldık."

"Yasa teklifinin 2020’nin ilk çeyreğinde sunulacağı söylenmişti ancak bu pandemi sürecinde sunulmadı. Bizim arkadaşlarımız pandemi sürecinde mağdur olmalarına rağmen yardım, sadaka istemedi. Alın terini istedi. Meclis’te işverenler için birçok torba yasa çıkarıldı. Hangi gerekçeyle 3 bin 500 maden işçisinin hakları için yasa çıkarılmadı. Şimdi biz yasa teklifi verecek vekil arıyoruz."

Madenciler haklarının ödenmemesi halinde 10 Temmuz günü Ankara’ya yürüyüş başlatacaklarını açıklamıştı. Bu yürüyüş hakkında da bilgi veren Çetin, Soma’ya geri döndüklerinde işçi arkadaşlarıyla durumu değerlendireceklerini ve ortak karar çıkarsa bu yürüyüşü başlatacaklarını duyurdu. (ANKA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar