Bağlamalar, Malezya’dan mı geliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı ile bağlama protokolü yapan Yavuz Bingöl Sanat Merkezi’ni ve onun bünyesinde kurulan derneği merak ettiniz mi? Ben ettim... İşte bulduklarım!

Seçimlere doğru yeni bir operasyon dalgasıyla korku iklimini tazeleme gereği duydu iktidar. Dünden beri bu konuda çok şey yazıldı söylendi, haklı olarak söylenmeye de devam edecek.

Elbette hepimiz bu operasyonu konuşup tepkimizi dile getirirken bazı şeyler iktidarın arzuladığı gibi arada kaynayıp gidecek, unutulacak sanılmasın.

Mesela şu Yavuz Bingöl meselesi.

Neymiş efendim Milli Eğitim Bakanlığı, Yavuz Bingöl Sanat Merkezi bünyesinde kurulan Sanat Hayattır Derneği ile "Müzik Sınıflarının Alt Yapısını Destekleme Kampanyası İşbirliği" protokolü imzalamış. Bu protokol uyarınca Türkiye genelinde üç bin sekiz okula üç bin sekiz piyano ile 84 bin 290 bağlama dağıtılacakmış.

Önce Yavuz Bingöl Sanat Merkezi’ni biraz tanıyalım mı?

2015 Nisan ayında İstanbul Cihangir’de açtı Bingöl, sanat merkezini. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan kurdelesini kesti.

Açılış videosunu buldum ve izledim. Sonra ‘bakalım bu merkezde nasıl bir sanat hizmeti’ veriliyormuş diye dedim. Gazetecilik merakı işte.

Gel gör ki ‘koskoca’ sanat merkezinin bir internet sayfasını bulamadım.

"Nasıl olur, Milli Eğitim’in o kadar kıymet verdiği, çocukların müzik gelişimi için protokol imzaladığı bir sanat merkezi bu yahu. Vardır mutlaka bir adresi" dedim ve yılmadım.

Aramalarım beni Yavuz Bingöl’ün kendi sitesine götürdü. Doğal olarak Bingöl’ün kişisel sitesinde sanat merkezinin açılışının haberi ve reklamı vardı. Elbette sanat merkezinin internet sitesinin adresi de (ybsm.gov). "Buyrun işte buldum" diye söz konusu linke tıkladım.

O da ne? Karşıma Malezya’daki bir estetik merkezinin tanıtımı çıkmasın mı?

"Bu işte bir yanlışlık olmalı" diye düşünürken, bu kez sanat merkezinin tanıtım videosunu buldum.

Bingöl’ün de rol aldığı tanıtım videosunda da aynı adres vardı (ybsm.org). Yine tıkladım. Yine Malezya estetik güzellik merkezinin reklamı açılmasın mı?

Aramaya devam ettim. "Vardır mutlaka bir adresi bu kadar ünlü ve büyük bir merkezin. Hah işte bir adres daha buldum". Sanat merkezinde verilen kursların tanıtıldığı bir site. Haliyle tıkladım. Bu kez de karşıma "ybsm.kur.com sayfası şuanda pasiftir" yazısı çıkmasın mı?

En iyisi telefonla bilgi almak değil mi? Ama iki gün boyunca yaptığım aramalara da bir yanıt alamadım. Anlayacağınız telefonu açan olmadı.

Eski bir Cihangirli olarak sanat merkezinin yakınında oturan arkadaşlarımı aradım. "Onlar akşam 22.00’den önce gelmez ki" dediklerinde şaşırdım. "Kurstan bahsediyoruz yahu. Üstelik çocuklara ve gençlere kurs veriyorlar. Gece kurs mu olurmuş" dedim.

Öyleymiş!

Bazı geceler merkezden yükselen müzik sesleri kimi komşuların sert tepkisine bile neden oluyormuş.

Ama ben gece aramalarıma bile yanıt alamadım. Dolayısıyla o müzik sesleri kurs mu yoksa arkadaş eğlencesi mi bilemeyeceğim.

Bir de şu sanat merkezi bünyesinde kurulduğu söylenen Sanat Hayattır Derneği’ne bakayım dedim.

"Delirdin mi kadın" demeyin. Hayır yani bakanlığın sosyal medyadaki yankı nedeniyle açıklama yapmak zorunda hissettiği bir dernekten söz ediyoruz. Kimlermiş, ne iş yaparlarmış bakmak lazım. Derneğin başkanının Yavuz Bingöl olduğunu tahmin etmek zor değil. Zira bakanlıkla protokolü kendisi imzalamıştı ve bakanlık yetkilileriyle okulları turlamıştı. Yandaş medyada da çarşaf çarşaf yayınlanmıştı.

Tüm aramalarım sonucunda Dernekler Dairesi Başkanlığı’nda faaliyet alanı olarak "Toplum kültürünü yaşatma-sanat) olarak görülen derneği buldum. Ama başka da bir bilgiye ulaşamadım. Çünkü onun da herhangi bir web sitesini ya da telefon numarasını bulamadım.

2015 yılında açılan bir merkez. Aynı merkezin bünyesinde kurulan bir dernek. Ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan bir protokol.

Ama gelin görün ki ne web sitesinden Malezya estetik merkezi çıkan sanat merkezini ne de onun bünyesinde kurulan derneği tanıma şansımız yok.

Bize de haliyle "bağlamalar Malezya’dan mı geliyor" diye sormak kalıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi