Bakan Karaismailoğlu: Kanal İstanbul için yabancı şirketler yarışıyor

Bakan Karaismailoğlu: Kanal İstanbul için yabancı şirketler yarışıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’u inşası için yerli güçlü firmalar olduğunu, dünyanın büyük yabancı şirketlerinin de proje için 'birbiriyle yarıştığını' belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, gazeteciler için iftar programı düzenledi. Burada açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesinin uzun vadeli bir proje olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, dünyanın önde gelen firmalarının bu proje için kendi aralarında yarışta olduğunu söyledi.

Dünya'dan Mehmet Kaya'nın haberie göre, Kanal İstanbul’un ihalesinin ne zaman yapılacağına yönelik bir sorusunu 'Bu bir süreç, aşama aşama yapılıyor' diye cevapladı. bu projenin çok büyük olduğunu ve geniş bir lojistik-ulaşım yaklaşımının parçası durumunda bulunduğunu; iddia edildiği gibi rant projesi olmadığını söyledi. Bölgedeki yol yatırımlarının devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, ana kanal kazısına yönelik olarak

'YAP-İŞLET-DEVRET PROJELERİNİN ARKASINDAYIZ'

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, yap-işlet-devret projelerinin "arkasında olduklarını" söyledi. Yaklaşık 20 yılda, 170 milyar dolarlık yatırımın içinde 37,5 milyar dolarlık YİD projesi olduğunu belirten Karaismailoğlu, "Eğer bu projeler YİD ile yapılmasaydı bütçe ile zaten yapılamayacaktı. İlave yatırım imkanı yarattık" dedi.

Bakan Karaismailoğlu, karayolu projelerinde fizibilite aşamasında garanti verilen geçiş sayısına ulaşılamayacağının fizibilite aşamasında görüldüğünü belirterek, "Özellikle karayollarında belli bir süre mutlaka projeleri destekleyeceğimizi, buradaki taahhüt edilen garanti ücretlerin belli projelerde işletmelerin ilk yıllarında sağlamayacağı fizibiliteler gösteriyordu. Ortalama bir işletme gibi aldığınızda bu projeler birbirini dengeleyeceklerdir" dedi.

'DÜNYANIN ÖNDE GELEN FİRMALARI YARIŞTA'

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’u inşa edebilecek yerli güçlü firmalar olduğunu, dünyanın büyük altyapı firmalarının da proje konusunda "birbiriyle yarıştığını" belirtti. Projeyi "uzun vadeli" olarak değerlendiren Karaismalioğlu, uluslararası gelişmelere de değinerek, "Şu anda başlangıçtaki maliyette değişiklik yok ama dünyadaki gelişmeler elbette etkiliyor. Bizim bu işleri yapabilecek büyüklükte ciddi firmalarımız var. Onlarla birlikte altyapı konusunda dünyanın önde gelen firmaları kendi aralarında yarıştalar" dedi.

Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un geniş bir lojistik yaklaşımın ve Türkiye’nin ulaşım-lojistik yatırımlarının bir parçası olarak alternatif bir su yolu projesi olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Kanal İstanbul alternatif bir su yolu olarak planlanırken, Karadeniz’deki en büyük lojistik limanlarından biri ile birlikte, Dünyanın en büyük transfer merkezi İstanbul Havalimanı, Dünyanın en yüksek kapasiteli Kuzey Marmara otoyolu, Bakü-Tiflis-Kars hattının Marmaray ile geçişi, hepsi bir yerde birleşip orası Kanal İstanbul vadisi olacak. Logo gibi sadece Kanal İstanbul Eksik, onunla ilgili proje çalışmalarının hepsi bitti, ulaşım yollarına başladık, karayolları ve demiryollarındaki çalışmamız bir taraftan başladı. Alternatifleri sunduktan sonra kazı işlerine başlayacağız. Tabii Kanal İstanbul uzun soluklu, yıllara sari, maliyeti yüksek bir proje. Projeyi yaparken genel bütçeye yük olmadan projeyi yapmak için finansal modeller üzerinde çalışmamız devam ediyor."

Öne Çıkanlar