Bakan Koca: Sağlık çalışanlarımızda enfekte sayısı 7 bin 458

Bakan Koca: Sağlık çalışanlarımızda enfekte sayısı 7 bin 458
'Normalleşme konusunda alınan tedbirler mayıs ayı boyunca devam edecek.'

Bugünkü Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basın toplantısı düzenledi.

Koronavirüs tanısı konan sağlık çalışanı sayısının 7 bin 458 olduğunu söyleyen Bakan Koca'nın açıklamasıondan öne çıkanlar şöyle:

''Salgın bildiğiniz gibi 210 ülkeye yayılarak tüm dünyayı değiştirdi. İşin bu noktaya varabileceği akıllardan geçmiyordu. Türkiye sağduyusunu tam zamanında ortaya koydu.

Gelinen noktada, dünyada 3 milyonu aşkın koronavirüs hastası vardır. Yine DSÖ'nün verilerine göre, hayatını kaybedenlerin sayısı da 218 bini geçmiştir.

Peki Türkiye nasıl başarılı oldu? 83 milyon hep birlikte elde ettiğimiz başarılarının detaylarını sizinle paylaşmak istiyorum. Biz operasyon merkezimizi DSÖ'nün corona virüsü pandemi olarak ilan etmesinden çok daha önce kurduk. İlk vakamızın tespitinden sonra kademe kademe uygulanan tedbirler Türkiye'yi çok başarılı kıldı. Filyasyon ekibimizden şu an 5 bin 849 çalışanımız var. Ve ekibimiz 464 bin 434 kişiyi kontrol etti. Tedavisi hastanede olması gereken hiçbir vaka da evine gitmemiştir. 

Hastalığın yayılmasını tedbirler ve bu yolla önledik. Başarıdaki bu faktör, önemini son vakaya kadar koruyacaktır. Süreçte hastane ihtiyacımızı da baştan planladık. Muhtemel yatak ve yoğun bakım ihtiyacına göz önünde bulundurarak altyapısı yeterli tüm hastanelerimizi pandemi hastanesi olarak görevlendirdik. Acil olmayan, ertelenebilir durumda olan hastalarımızı erteleyip hastanelerimizi pandemiye hazır hale getirdik. Yatak doluluk oranını yüzde 60'lardan yüzde 30'lara indirdik. Yayılımı önlerken başarılı tedaviye zemin ve imkan oluşturduk. Temaslıları gözetim altında tutuyor, şikayeti olan kişilerin takibindeyse titiz davranıyoruz.

Türkiye hastalığın yayılmasına karşı elde ettiği başarının aynısını tedavide de göstermiştir. Covid-19 hastaları için uyguladığımız tedavi birçok ülkeden farklılıklar göstermiştir. Covid-19 hastaları için uyguladığımız başarısı artık kanıtlanmış yöntem hekimlerimiz tarafından geliştirilmiştir. Tüm dünya için önemli değişikliklere gittik. Alınan sonuçlara göre neredeyse her hafta tedavi yaklaşımı daha iyi hale getirildi. Başka ülkelerde de yaygınlaşmasının hasta kaybını azaltacağını düşünüyoruz.

Koronavirüs tedavisinde doğrudan virüse etkili bir ilaç geliştirilmiş değil. Adı geçen ilaçlar hastanın virüsle mücadele sürecini kolaylaştırıcı özellik taşımaktadır. Önceden bir ilacı temin etmiş ve stoklamıştık. Türkiye olarak bu ilaçlardan özellikle Çin dahil olmak üzere antiviral ilaçları da kullanır olmuştuk."

Bakan Koca soruları yanıtladı:

NORMALLEŞME NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Biz Bilim Kurulu ile irtibat kurarak karar aşamasına geçiyoruz. Normalleşme konusunda da alınan tedbirler mayıs ayı boyunca devam edecek. 65 yaş üstü büyüklerimizi hiç olmazsa birkaç saat dolaşması yönünde, bununla ilgili net bir öneri olmadı. 

'PİK' YAŞANDI MI?

Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Ve de bir düşüş döneminde olduğunu da söyleyebilirim. Ancak izolasyonun bir kez daha önemli olduğunu hatırlatmak isterim. 

İSVEÇ'TEN GETİRİLEN EMRULLAH GÜLÜŞKEN İLE AKRABA OLDUĞUNUZ İDDİALARI DOĞRU MU?

Emrullah Gülüşken ile hiçbir akrabalığımız yok. Sadece onu da getirmedik. Geçen gün Moskova'dan bir öğrencimizi getirdik. Fransa'da solunum cihazından çıkarılması istenen bir hastaydı. Bu anlamda biz, şunun altını çiziyorum. Dünyada devlet tarafından ücreti karşılanarak, vatandaştan hiçbir para alınmadan hava ambulansı hizmeti veren tek ülkeyiz.

TOPLAM 7 BİN 428 SAĞLIK ÇALIŞANIMIZ ENFEKTE OLDU

Şu anda maalesef enfekte olan sağlık çalışanlarımızın sayısı fazla oldu. Toplam, birilerinin söylediği kadar değil daha fazlası maalesef. Sağlık çalışanı enfekte sayımız 7 bin 428

1 milyon 100 bin sağlık çalışanı içinde 7 bin 428.

Ortalama vakalarımız içindeki oranı yüzde 6.5'e yakın.Avrupa'daki ortalama yüzde 10,11'lerde. Gönül, bu dönemde hiçbir çalışanımızın enfekte olmayıp, hiçbir çalışanımızın hayatını kaybetmemesini dilerdi. Çalışanlarımız için bu dönemde ne yapmamız gerekiyorsa gayretle yaptığımızı düşünüyorum. Hayatını kaybeden hem sağlık çalışanlarımız hem bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Öne Çıkanlar