Bakan Koca: Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe'de yapılacak olan hastaneler kalıcı olacak

Bakan Koca: Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe'de yapılacak olan hastaneler kalıcı olacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Çin'den getirtilen ilaçdan hastalar üzerinde olumlu sonuç aldıklarını söyledi.

Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, koronavirüs ile mücadelede son durumu görüşmek için ikinci kez video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından açıklama yaptı...

Cavid-19'dan dolayı yaşanan can kaybının bugün 75 olduğunu belirten Bakan Koca, Çin'den getirtilen ilaçdan tedavide olumlu sonuç aldıklarını söyledi.

Bakan Koca, son 24 saatte 76 kişinin daha virüs nedeniyle öldüğünü söyledi. Vakaların evde takibini, hareketliliğini, dışarı çıkıp çıkmadığını görmek üzere bir aplikasyon (uygulama) geliştirdiklerini söyleyen Koca, "Hastalığa karşı elimizde mevcut olan güç izolasyon kuralıdır. Hastalarımızın kendini izole etme koşulundan taviz vermemiz mümkün değildir" dedi. 

Bakan Koca, İstanbul'a yeni yapılacak hastanelerde geç kalındığına ilişkin soru üzerine Covid-19 ve diğer hastalar için toplam yoğun bakım doluluk oranının yüzde 62 olduğunu, yüzde 38'inin hala boş olduğunu söyledi. Koca, "Yatak doluluk oranımız ise yüzde 50'yi bulmadı henüz. Ama biz ihtimal dahilinde tedbir amaçlı İstanbul'un iki yakasında biner yataklı hastane yapılması ve yarın da kalıcı olması, başka amaçla kullanmak üzere planladığımızı söylemek istiyorum" diye konuştu.

45 gün içinde açılacak iki yeni hastanenin pandemi hastanesi olmayacağını söyleyen Bakan Koca'nın açıklamaları özetle şöyle:

-83 milyonu oluşturan bireylerin izolasyon konusunu hayat tarzına getirmesi gerekmektedir. Hepimizi eşit derece ilgilendiren virüse karşı güç birliği içinde olmamız gerekiyor.

-Toplum Bilimleri Kurulu oluşturuldu. Toplum olarak nelerden kaçınması gerektiğine dair tekliflerde bulunacak. Dünyada bir ilk olacak. İlk toplantısını önümüzdeki günlerde olacak.

-Yaş bir güvence olarak algılanmamalıdır. Bütün bu risklerlere karşı başvuracağımız çözüm izolasyondur. Test sayısı arttıkça doğal olarak vaka sayımız da artmaktadır. Pozitif vakalarla test sayısı arasındaki ilişki tarama konusundaki başarıdan kaynaklanmaktadır.

-Vakaların evde takibini, hareketliliğini ve dışarı çıkıp çıkmadığını görmek üzere bir aplikasyon geliştirdik.

-Bugünkü test sayımız 20 bin 23. Bugünkü vaka sayımız 3 bin 892. Bugünkü vefat sayımız 76. Bugünkü iyileşen hasta sayımız 256.

-Yeni risk grubu 60 yaş üstü

-76 vatandaşımızı kaybettik.

-Toplam can kaybı 725 oldu.

-Toplam iyileşen hasta sayısı 1582

-Bugünkü yeni vaka sayısı 3 bin 892

-Vakaların zatürreye dönme durumu 24 Mart'tan itibaren dönüş pranının her geçen gün azaldığını görüyoruz.

-Erken ilaçlı tedaviye başlamanın bunda büyük bir payı var.

-Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe'de yapılacak olan hastaneler geçiçi değil kalıcı olacak. 2 tane bin yataklı hastane oluşturulacak. Tek kişilik bin odalı bir hastaneden bahsediyoruz. Bu iki hastaneye prefabrik, pandemi sonrası devre dışı olacak şekilde düşünmedik. İçinde ameliyathaneleri de olan, bütün odaları gerektiğinde yoğun bakıma dönüştürülebilecek şekilde tasarladık. 

-Özel hastaneler yoğun bakım ücreti alamaz, alırlarsa gerekeni yaparız.

-Ölüm ve vakada artış hızı düşüyor.

-1 milyon ilaç depoladık.

-Eczanelerde ve marketlerde maskeler kesinlikle parayla satılmayacak. Dilerlerse parasız verebilirler.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar