Bakan Kurum: Marmara'nın derin sularında müsilaj yok

Bakan Kurum: Marmara'nın derin sularında müsilaj yok
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'ndeki müsilaj çalışmalarına ilişkin açıklamada bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Marmara Denizi'nde yürütülen müsilaj çalışmalarıyla ilgili olarak, "Müsilajın denizin ilk 30 metresinde yoğunlaştığını ve derin sularda olmadığını tespit ettik" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Beykoz Belediyesi'nde "Beykoz'daki sorunlar ve mülkiyet" konularına ilişkin gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa ilişkin konuşan Kurum, "Marmara’da 22 maddelik eylem planı çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çerçevede 26. günümüzü geride bıraktık. Müsilajla mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Bilimin ışığında, bilim insanlarıyla beraber çalışmaları yürütüyoruz. Marmara Denizi’miz 26 gün öncesinden daha iyi olduğunu gözle görür hale geldik. Bugün itibariyle 592 bölgede temizlik çalışması yürüttük ve 10 bin 500 metreküp müsilajın toplanarak bertarafını sağlamış olduk. Yine 7 ilde ekiplerimiz denetimlerine aralıksız devam ediyor. 8 bin 570 denetim gerçekleştirildi. 140 tesise yaklaşık 180 milyon lira idari para cezası uygulandı" açıklamasında bulundu.

Marmara Denizi'nden 1200 metre derinliğe kadar numune toplandığını belirten Kurum, "Müsilajın denizin ilk 30 metresinde yoğunlaştığını ve derin sularda olmadığını tespit ettik. Derin sularda oksijen azalmasına ilişkin herhangi bir emare tespit edilmedi. Yine müsilajın İzmit Körfezi’nin batı bölgelerinde daha az olduğunu belirledik" dedi.

Mevcut atık su arıtma tesislerin kapasitelerinin artırılması konusunda çalışmaların da sürdüğünü söyleyen Kurum, "Marmara Denizi’nde etkili olan noktasal kirliliğin giderilmesi amacıyla geçen hafta genelge yayınladık. Bütün Marmara’daki kirleticilerin yılsonuna kadar Bakanlığımızın 7/24 online izleyebileceği şekliyle sürekli ölçüm cihazları takma zorunluluğunu getirdik. Bu şekilde denetimlerimizi sürekli anbean yapabileceğiz" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar