Bakan Lütfi Elvan’ın istifa ettiği iddia edildi, o isim yeniden gündeme geldi

Bakan Lütfi Elvan’ın istifa ettiği iddia edildi, o isim yeniden gündeme geldi
Kulislerde, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Erdoğan’a istifasını sunduğu ancak Erdoğan’ın 'şimdilik kabul etmediği' konuşuluyor.

MB’nin faiz indirimi ve ekonomik göstergelerdeki bozulma AKP kulislerini hareketlendirdi. Kulislerde "MB’nin önümüzdeki günlerde yeniden faiz indirimi kararı alabileceği, Elvan’ın bu duruma da karşı çıktığı" ifade ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın "dövizdeki hızlı artış, TL’deki değer kaybı, Hazine’ye dışardan kaynak aktarımında yaşanan zorluklar’’ gibi nedenlerle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a istifasını sunduğu ancak Erdoğan’ın "şimdilik kabul etmediği" konuşuluyor.

Elvan’ın uzun süredir, aynı zamanda Erdoğan’ın damadı da olan eski bakan Berat Albayrak döneminde atanan ve hâlâ etkili olan Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ile para politikaları konusunda anlaşamadığı, "bakanlıktaki bazı bürokratlara sözünü dinletemediği" ileri sürülüyor. Elvan’ın yerine Berat Albayrak’ın yeniden göreve getirileceği de konuşuluyor. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, 8 Kasım 2020’de, "sağlık sorunlarını gerekçe göstererek", Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa etmişti. Albayrak’ın yerine de o dönem TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, atanmıştı. Son günlerde yaşanan ekonomik gelişmelerin ardından AKP kulisleri de hareketlendi. Bakan Elvan’ın "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a istifasını sunduğu ancak Erdoğan’ın ‘şimdilik bu istifayı kabul etmediği, hatta kızıp tepki gösterdiği" konuşuluyor. 

'BAKAN ELVAN: SÜREÇ BÖYLE GİTMEYECEK'

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre uzun süredir gözlerden uzak olan Bakan Elvan, dün Turkuvaz Medya Grubu’nun düzenlediği Türkiye 2023 Zirvesi’ne katıldı. Elvan’ın, "Erdoğan’ın istifasını kabul etmemesi nedeniyle zirveye ‘zorunlu’ olarak katıldığı" ileri sürülürken, göreve geldiğinden bu yana pek çok krizle "boğuşmak durumunda kaldığı" dillendiriliyor. Bunlardan en önemlisinin de MB’nin faiz indirimi olduğu belirtiliyor. İndirim kararının ardından döviz kurlarında yaşanan hızlı artış ve TL’deki değer kaybının ülke ekonomisinde "tahribata yol açtığı, döviz borçlarına olumsuz etki ettiği ve bunun sonuncunda da Hazine’nin zorlandığı" dile getiriliyor. Elvan’ın da artan döviz kuru karşısında, Hazine’ye kaynak aktarımı gibi konularda yaşanılan zorluklara dikkat çektiği ve yakın çevresine "sürecin böyle gidemeyeceğini söylediği" ileri sürülüyor. Bununla birlikte Elvan’ın para politikaları konusunda Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ile anlaşamadığı, "bakanlıktaki bazı bürokratlara sözünü dinletemediği" de iddia ediliyor. Nebati’nin Albayrak döneminden kalan ve görevden alınmayan "tek bakan yardımcısı olduğuna" dikkat çekilirken, "Cumhurbaşkanı ‘şimdilik Elvan’ın istifasını kabul etmedi.’ Yani ‘etmeyecek’ anlamına gelmez" değerlendirmeleri yapılıyor. 

‘ASIL İSİM ALBAYRAK’ İDDİASI

Haberde Elvan’ın Erdoğan’a istifasını sunduğuna yönelik tartışmalarla, "Hazine’nin başına yeniden Albayrak gelecek" söylemleri yeniden gündeme geldi. Kulislerde, Erdoğan’ın Albayrak’ı bir kez daha Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve getireceği konuşuluyor. Albayrak’ın adı AKP’nin mart ayında gerçekleştirdiği olağan kurultayı öncesinde de öne çıkmıştı. O dönem Albayrak’ın, kurultaydan sonra ya kabinede ya da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görev alabileceği dillendirilmişti. Bununla birlikte AKP kulislerinde Nureddin Nebati’nin stratejik karar alma süreçlerinde kimi zaman "Bakan Elvan’dan daha aktif olduğu" da belirtiliyor. Birkaç ay önce eski bakan Berat Albayrak ile Nebati’nin İstanbul Süleymaniye’deki görüşmesinde kamuoyuna yansıyan fotoğrafı anımsatılıyor. Elvan’ın daha önce "Nebati’yi görevden almak istediği ancak başarılı olamadığına" dikkat çekilirken, Elvan’ın görevden el çektirilmesi durumunda yerine gelebilecekbir diğer ismin de Albayrak’a yakınlığı bilinen Nebati olduğu ifade ediliyor. Nebati’nin bakan olması durumunda da "Albayrak’ın, bakanlığın perde gerisindeki yetkili ismi olacağı" kaydediliyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar