Bakan, Osmangazi Köprüsü'ndeki nadir gelişmeyi müjdeledi, ancak yine para ödenecek

Bakan, Osmangazi Köprüsü'ndeki nadir gelişmeyi müjdeledi, ancak yine para ödenecek
Osmangazi Köprüsü bir gün garanti miktarından fazla araç geçişi sağlayınca Karaismailoğlu, gelişmeyi heyecanla kamuoyu ile paylaştı. Ancak fiyat farkı nedeniyle şirkete yine para ödenecek.

İktidarın yap-işlet-devret modeli (YİD) ile yaptırdığı ve geçiş garantisi verdiği yollardan Osmangazi Köprüsü’nde bir gün garanti sayısı üzerinde araç geçişi sağlandı, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu nadir gelişmeyi kamuoyu ile paylaştı. Ancak geçiş sayısı garanti edilen araç sayısının üzerine çıkmasına rağmen garanti edilen araç başı fiyatın mevcut fiyatın üzerinde olması sebebiyle köprüyü işleten ortaklığa yine ücret ödenecek.

YİD modeli ile yapılan yol, köprü ve hastane gibi yapılarda devlet müşteri alt sınırı üzerinden firmalara gelir garantisi veriyor. Söz konusu alt sınırda müşteri sağlanmazsa aradaki fark kadar devlet tarafından şirkete ödeme yapılıyor. Türkiye’de her yıl milyarlarca lira, garanti ödemeleri kapsamında şirketlerin kasasına giriyor.

YİD modeli nedeniyle en çok tartışma konusu olan yapılardan biri İzmit Körfezi'ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasındaki Osmangazi Köprüsü. Geçen yıl sadece bu köprü için işletmeci ortaklığa 3 milyar TL’nin üzerinde ödeme yapıldı.

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, sürekli garanti ödemeleriyle gündeme gelen Osmangazi Köprüsü’nün bir günde garanti ödemesi için taahhüt edilen araç sayısından fazla araç geçişi sağlaması üzerine gelişmeyi sosyal medya hesabından paylaştı.

Karaismailoğlu, "Geçiş garantisi 40 bin eşdeğer araç olan Osmangazi Köprüsü’nde 24 Temmuz tarihinde; otomobil 64 bin 406 Günlük Eşdeğer Araç sayısı ve yukarı eğilim gösteren grafik yüzde 161'lik Garanti Karşılama Oranı ile rekora imza atıldı!" dedi.

CEBİMİZDEN YİNE PARA ÇIKTI

Eski bankacı ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota ise, Ulaştırma Bakanı’nın Twitter üzerinden yaptığı açıklamasını alıntılayarak karşılık verdi.

Rota, Osmangazi Köprüsü için sözleşme geçiş ücretinin 370 TL, vergi mükellefi destekli geçiş ücretinin ise 147.5 TL olduğuna dikkat çekerek, "Fark 222.5 TL. Günlük garanti tutarı; 14.8 milyon TL. 24 Temmuz'da vergilerimizle ödenecek tutar yaklaşık 5.3 ile 14.3 milyon TL arası. Bir tweet de cebimizden para çıkmadığı gün olursa atın lütfen" dedi.

Eski Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, daha önce yaptığı açıklamada, Osmangazi Köprüsü’nden geçiş için 44,5 dolar olarak alınması gereken ücretin 15 dolar artı KDV olarak alındığını, araç başına yaklaşık 30 dolarlık farkın ise Hazine tarafından karşılandığını belirtmişti.

Öne Çıkanlar