Bakan Pakdemirli: Son 10 yılda yangınların yüzde 6’sı sabotaj nedeniyle çıktı

Bakan Pakdemirli: Son 10 yılda yangınların yüzde 6’sı sabotaj nedeniyle çıktı
Son on yılda yaşanan orman yangınlarının yüzde 6’sının sabotaj olduğunu belirten Pakdemirli, yangınların sebeplerinin ihmal ve dikkatsizlik, kasıt ve doğal nedenler olduğunu açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son on yılda yaşanan orman yangınlarının yüzde 6’sında sabotaj/kasıt bulunduğunu açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de yaşanan orman yangınlarının akıbetini bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Tanrıkulu, Orman Bakanı Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede bakanın göreve başladığı 2018 yılından bu yana, toplamda ne kadar hektar ormanın yandığını, ormanları söndürmek için ne kadar bütçe harcandığını, sabotaj sonucu çıkan orman yangınlarının ne kadar arttığını sordu. CHP’li Tanrıkulu, bir başka önergesinde ise, "Doğu ve Güneydoğu bölgemizde orman yangınları ne kadar arttı? Doğu ve Güneydoğu bölgemizde orman yangınlarının çıkmasının nedeni nedir?" sorularına yanıt istedi.

SON 10 YILDA 100 ORMAN YANGININDAN 6’SI SABOTAJ NEDENİYLE ÇIKTI

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Orman Bakanı Pakdemirli’nin verdiği yanıta göre 2018-2021 arasındaki 4 yılda Türkiye’de 393 sabotaj-kasıtlı yangın yaşandı. Yıllara göre bakıldığında, 2018 yılında 92, 2019’da 124, 2020’de 72 ve 2021 yılında ise 105 yangın ‘sabotaj/kasıtlı yangın’ olarak kayıtlara geçti. Tarım Bakanı Pakdemirli yanıtında, son 10 yıllık verilere göre sabotaj sonucu çıkan orman yangını oranının tüm yangınların yüzde 6’sını oluşturduğunu belirtti.

‘İMARA AÇILAN ORMAN ARAZİSİ YOK’ SAVUNMASI

Bakan Pakdemirli yanıtında, Türkiye’deki orman yangınlarında belirgin bir artışın yaşanmadığını söyledi. Orman yangınından zarar gören bir orman alanının imara açılmasının "söz konusu olmadığını" savunan Bakan Pakdemirli, "İmara açılan orman arazisi bulunmamaktadır" dedi.

‘2018 TEMMUZ’DAN BU YANA 1,4 MİLYAR FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU’

Erozyonla mücadele kapsamında, Temmuz 2018’den 2021 sonuna kadar toplam 161 bin 93 hektar alanda toprak muhafaza çalışması yapıldığını, 1970'li yıllarda akarsular tarafından erozyonla taşınan toprak miktarının yılda 500 milyon ton iken, yapılan iyileştirme çalışmaları sonucunda 2018 yılı itibariyle erozyonla taşınan toprak miktarının yılda 154 milyon tona düştüğünü belirten Bakan Pakdemirli, bu oranın 2023 yılı için 130 milyon tona indirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 2018 yılı Temmuz ayından bu yana ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında Türkiye genelinde 600 bin hektar alanda çalışma yapıldığını belirten Pakdemirli 1,4 milyar adet fidanın da toprakla buluştuğunu söyledi.

CHP’li Tanrıkulu bir başka önergesinde Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan orman yangınlarını Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu’nun sorularını yanıtlayan Bakan Pakdemirli, 2016-2021 yılları arasında Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Bölgesinde çıkan orman yangınlarında, Türkiye veya dünyadan bağımsız sürekli bir artma eğiliminin görülmediğini belirtti.

'DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA SON 5 YILDA 2 BİNE YAKIN ORMAN YANGINI YAŞANDI'

Küresel ısınma ve kuraklıkla birlikte son yıllarda tüm dünyada orman yangınlarında bir artış görüldüğünü söyleyen Bakan Pakdemirli, "Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki orman yangınlarında artış, bu değerlerin içerisinde kalmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi çıkan orman yangınların çıkma nedenleri, ülkemizin diğer bölgelerinde meydana gelen yangınlardan farklı değildir. Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının sebepleri; ihmal ve dikkatsizlik, kaza, kasıt ve doğal nedenlerdir" ifadelerini kullandı.

Bakan Pakdemirli’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 1 Ocak 2016 ile 15 Aralık 2021 tarihleri arasında, beş yıllık dönemde yaşanan yangınlara ilişkin paylaştığı verilere göre, iki bölgede bin 776 orman yangını yaşandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çıkan yangınlarda 5 bin 993 hektarlık orman alanı zarar gördü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar