Bakan baskı olduğunu kabul etti, CHP'li vekilin önergesine verilerle yanıt verdi

Bakan baskı olduğunu kabul etti, CHP'li vekilin önergesine verilerle yanıt verdi
Çalışma Bakanı Selçuk, CHP'li Gürer'in sendikal baskı olduğuna yönelik sorularına yanıt vererek, tespit edilen hak ihlallerini cezalandırdıklarını bildirdi. Gürer, yanıtı yetersiz buldu.

ARTI GERÇEK-Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehre Zümrüt Selçuk, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sendikal baskılara ilişkin kendisine verdiği yazılı soru önergesine yanıt verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu’na göre işçilerin herhangi bir sendikaya üye olmalarının serbest olduğuna dikkat çekerek, "Son beş yılda sendika üyesi olduğu için işten atıldığı gerekçesi ile ilgili Bakanlığa kaç başvuru yapılmıştır? İşçi sendika hakkı engellendiği için kanunun 25. maddesine göre sendikal tazminata hükmedilen işçi sayısı kaçtır?" şeklinde sorular yöneltti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2015 yılından bu yana Bakanlıklarına "sendikal baskı" konulu 207 başvurunun intikal ettiğini bildirdi.

SENDİKAL BASKIYI KABUL ETTİ

Yanıtta, sendikal baskı olduğunu tespitlerle kabul ettiği görülen ve veriler paylaşan Çalışma Bakanı Selçuk, konuya ilişkin gerçekleştirilen teftişlerde, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun "Sendika Üyeliğinin Sona Ermesi ve Askıya Alınması" başlıklı 19 uncu maddesine muhalefet ettiği tespit edilen işveren veya vekillerine mezkûr Kanunun 78 inci maddesinin (c) fıkrası uyarınca toplam 3 milyon 10 bin 716TL idari para cezası uygulanmasının istendiğini belirtti.

EŞİT DAVRANMA İLKESİNİ ÇİĞNEYEN İŞVERENE 114 BİN LİRA İDARİ PARA CEZASI

Aynı Kanunun "Sendika özgürlüğünün güvencesi" başlıklı 25’inci maddesi kapsamında gerçekleştirilen teftişlerde ilgili Kanun maddesine ilişkin idari para cezası belirlenmediğini kaydeden Bakan Selçuk, 4857 sayılı Kanunun "Eşit davranma ilkesi" başlıklı 5’inci maddesi kapsamında Kanuna muhalefet hali tespit edilmiş bulunan işveren veya vekillerine aynı Kanunun 99 uncu maddesinin (a) fıkrası uyarınca toplam 114bin 380 TL idari para cezası uygulanmasının istendiğini açıkladı.

ADLİ MAKAMLARA BİLDİRİM YAPILIYOR

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, sendikal baskı uygulandığının tespit edilmesi halinde de ilgililer hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 118 inci maddesi uyarınca adli makamlara bildirimde bulunulduğuna dikkat çekerek, yürürlükteki mevzuat uyarınca, sendikal tazminata ilişkin hükümlerin mahkemeler tarafından verildiğini ifade etti.

ÖRGÜTLÜ ÇALIŞMA HAYATI SONA ERDİ

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise AKP iktidarı döneminde hayata getirilen düzenleme ve uygulamalarla, çalışma hayatındaki örgütlülüğün neredeyse bitme noktasına getirildiğine dikkat çekti.

Hemen hemen her iş kolunda yandaş sendikaların oluşturulduğunu ve bu sendikaların bazılarının işçilerin hakkını aramak yerine, işçiler üzerinde bir baskı uygular hale geldiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "25 milyon aşkın SGK kayıtlı kişi bulunduğu ülkemizde örgütlü ve sendikalı çalışanların sayısı her geçen yıl azalmaktadır. Bunların içinde grevli toplu sözleşme yapabilen işçe sayısı ise 1 milyon civarındadır. Çoğu da belediyelerde çalışanlardır. Diğer taraftan işveren, herhangi bir sendikaya üye olan işçiyi farklı bahanelerde işten çıkarmakta, AKP iktidarının getirdiği düzenlemeler de işverenin bu konudaki tavrına olanak tanımaktadır" diye konuştu.

'5 YILDA SADECE 207 BAŞVURU YAPILMIŞ OLAMAZ'

Gürer, son 5 yılda sadece 207 sendikal baskı başvurusunun yapılmış olmasının ise düşündürücü olduğuna vurgu yaparak, "Hemen her gün işçilerin sendika tercihine yöneldiği için işten çıkarıldığı ya da farklı uygulamalara maruz kaldığı ülkemizde, 5 yılda sadece 207 başvuru yapılması sorunun boyutunun göstergesi değildir. Ülkemizde çalışanların özgürce istediği sendikayı seçme ya da sendikalı olma hakkı önemli ölçüde engellenmektedir. Bu bağlamda daha ağır yaptırım ve düzenlemeler şarttır ancak iktidar işçiyi modern köle gibi görmesi nedeniyle bu alanda düzenlemelere gerek duymadığı görülüyor. AKP çalışanları sorunlarına karşı duyarsız davranması sorunları katlıyor" dedi.

Öne Çıkanlar