Osmaniye Cezaevi yönetimi bakanlık kararını tanımıyor

Osmaniye Cezaevi yönetimi bakanlık kararını tanımıyor
Adalet Bakanlığı, açlık grevi eylemcisinin tekli hücrede tutulmasına ilişkin 'Bizim kararımız değil' dedi ancak Osmaniye T Tipi Cezaevi yönetimi uygulamadan vazgeçmedi.

Nalin ÖZTEKİN

ARTI GERÇEK - Osmaniye Cezaevi'nde 72 Gündür açlık grevinde olan tutuklu Abdülkadir Baybars, Adalet Bakanlığı’nın kararı olmamasına rağmen tekli hücrede tutuluyor. Artı Gerçek’e konuşan İHD İstanbul Şubesi Yönetim kurulu üyesi ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi Avukat Fırat Vural, cezaevi yönetiminin keyfi tutum sergilediğini ve gerekli başvuruları yapacaklarını söyledi. 

NUSAYBİN DAVASI TUTUKLUSUNA KEYFİ UYGULAMA

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin sona ermesi talebiyle HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevleri kritik aşamada. 1 Mart itibariyle tüm cezaevlerine yayılan eylemi yaklaşık 7000 tutuklu/hükümlü sürdürüyor. Ortak talep etrafında buluşan eylemcilerin sağlık durumu giderek ağırlaşıyor. O isimlerden biri de Osmaniye T Tipi Cezaevi'nde Nusaybin Davasından tutuklu bulunan ve 28 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevinde olan Abdülkadir Baybars. 2016 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasakları döneminde tutuklanan Baybars hakkında kesinleşmiş bir hapis cezası bulunmuyor. Baybars’ın yakalandığında kalbinin üstündeki bölgede şarapnel parçası bulunduğunu ve hala yaralı olduğunu aktaran Avukat Fırat Vural, "Tekli hücrede kalmasına yönelik bir karar olmamasına rağmen keyfi şekilde hapishane idaresi tarafından tek başına tutuluyor" dedi. 

CEZAEVİ YÖNETİMİNDE AÇIKLAMA YOK

4 Nisan 2019 tarihinde Baybars’ın eline Adalet Bakanlığı’ndan ulaşan yazılı belgede tekli hücrede tutulmasının bakanlık kararı olmadığı belirtildi. Ancak cezaevi müdürü Ali İhsan Çetindere uygulamadan vazgeçmedi, herhangi bir açıklama yapılmadı. Diyarbakır Barosu tarafından daha önce yapılan ziyaretlerde de Baybars’ın işkenceye maruz bırakıldığı kamuoyu ile paylaşılmış, işkence seslerinin diğer koğuşlarından duyulduğuna yönelik beyanlar rapor edilmişti. 

'GARDİYANLAR SÜREKLİ TACİZ EDİYOR'

Daha önce bu konuya ilişkin başvuruların İHD ve avukatlar aracılığıyla Adalet Bakanlığı'na yapıldığını aktaran Vural, "Bu süreçte kalp sancıları giderek arttı ve sağlık durumu giderek olumsuz etkilendi. 15 kilo kaybetti. Tekli hücrede kalması nedeniyle ihtiyaçlarını gideremiyor. Gardiyanlar tarafından sürekli psikolojik olarak taciz edilmekte, geceleri neredeyse hiç uyuyamamaktadır. Gerekli başvuruları tekrar yapacağız" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar