Bakanlık sözleşmeyi yenilemedi, hastanelerde İBB hizmeti durdu

Bakanlık sözleşmeyi yenilemedi, hastanelerde İBB hizmeti durdu
Hastanelerde 6 aydır kantin hizmeti verilemiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BELTUR’un hastanelerde hizmet verdiği 48 kantin Sağlık Bakanlığı’nın sözleşmeleri yenilememesi nedeniyle 6 aydır kapalı.

Kantinlerin Sağlık Bakanlığı’nın sözleşmeleri yenilememesi nedeniyle kapatıldığı ve BELTUR’un kantin alanlarını boşaltmak zorunda kaldığı ifade ediliyor.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat konuya ilişkin, "Hastane kantinleri 6 aydır kapalı. Bundan kim zarar görüyor? Öncelikle bir kamu idaresi olan belediyemiz zarara uğratılıyor, en önemlisi de bu kantinlerden yararlanan vatandaşlar ve sağlık çalışanları mağdur ediliyor" dedi.

AKP’li ilçe belediyelerinde Halk Ekmek büfelerinin açtırılmamaya çalışıldığını hatırlatan Karabat, "Halk Ekmek büfelerini açtırmayan, pandemi dönemindeki desteklerin üzerine çöken ve adeta belediye vatandaşa hizmet götüremesin diye uğraşan iktidar, bu sefer de kantinler üzerinden İBB’yi çalıştırmamak için uğraşıyor" ifadelerini kullandı.

‘BAKANLIK BOŞALTILMASI İÇİN TEBLİGAT GÖNDERMİŞ’

BELTUR kantinlerinin açılamasının nedeni olarak Sağlık Bakanlığı’nı işaret eden Karabat "Yaşanan krizin temel sebebi bakanlığın sözleşmeleri yenilememesi. Bize gelen bilgiye göre bakanlık buraların boşaltılması için tebligat göndermiş. Normalde vatandaşa ucuz ve temiz hizmet götüren bu işletmeler kapatılıyor, hem de pandemi döneminde. Böylece vatandaşlar ve sağlık çalışanları işportacılara mahkûm ediliyor. Akılla izanla açıklanacak bir durum değil. Bu acizliktir" şeklinde konuştu.

OTOMATLAR ÇOK PAHALI

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak, kantinlerin kapalı olması nedeniyle yurttaşların ve sağlıkçıların hastanelere yerleştirilen otomatlardan alışveriş yapmak zorunda kaldığını belirterek "Hastanelerde otomat makinaları var. Orada küçük şişelerdeki su 3 TL’den satılıyor. Çay 2,5 TL’ye, kahve 3,5 TL’ye ve soda 3 TL’ye satılıyor. BELTUR’un işlettiği kantinlerde sağlıkçılara çay 50 kuruştan, kahve ise 1 TL’den satılıyordu. Otomatlarda sağlıkçılara indirim yok, sıcak çorba ve tost gibi yiyeceklerin satılmasına da imkân yok. Ayrıca bu otomatlar özel bir şirkete ait ve bu şirketler kâr ediyorlar" dedi.

‘HASTANELERİN KANTİNSİZ BIRAKILMASI KABUL EDİLEMEZ’

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç da, "Kantinler hasta yakınlarının ve sağlıkçılarının yararlandığı mekânlar. Hastanelerin kantinsiz bırakılması kabul edilemez. Bu o kadar rezil bir olay ki anlaşılır gibi değil" ifadelerini kullandı.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise konuya dair soruları cevapsız bıraktı.

Öne Çıkanlar