Balıkçılar: Cefası bize, sefası tüccarlara

Balıkçılar: Cefası bize, sefası tüccarlara
Emek harcayanın kendileri, kazananın ise tüccarlar olduğunu söyleyen balıkçılar, 'Cefasını biz çekiyoruz, sefasını tüccarlar sürüyor' diyor.

HABER MERKEZİ - Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Karaduvar bölgesinde bulunan balıkçılar, balık avlama mevsiminin gelmesiyle kolları sıvadı.  

18 yıldır balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Tugay Tekbulut, bu sene de balıkçıların, balıkların yumurtlama döneminde avlandıklarını bundan kaynaklı da gitgide balık çeşidinin azaldığını dile getirdi. Tekbulut, "Balıkçılık her geçen sene kötüye gidiyor. Yasa dışı avlanmalardan dolayı balık bu yıl çok az. Bu kötü gidişata yetkililerin bir an önce el atması gerekiyor. Dün attığımız ağlardan bu yana bugün sadece 4 kilo balık avlayabildik. Teknede 4 kişi çalışıyoruz anlayacağınız adam başı 1 kilo, yaktığımız mazot, tekne masrafları hariç" dedi.

‘TÜCCARLARI ZENGİN EDİYORUZ’

Balık tutanlar ile balık satanlar arasında ciddi bir dengesizlik olduğunu ve balık tutanların sürekli zarar ettiğini ifade eden Tekbulut, "Tuttuğumuz balıklar para etmiyor. Bu kadar işçi emeğinin karşılığını alamıyor, tekne sahipleri perişan, kazanan sadece tüccarlar oluyor. Dışarıda balık pahalı satılıyor; Ama burada balık tutan balıkçıların sattıkları balıklar ucuza gdiiyor. Bizim emeğimiz her zaman olduğu gibi sömürülüyor. Aslında biz sadece tüccarları zengin ediyoruz. Onların servetlerine servet katıyoruz. Biz ise evimize ekmek parasını bile zar zor götürüyoruz" dedi.

‘TÜCCAR 5’E ALIP 15’E SATIYOR’

Bu yıl balıkçılık sezonunun geçen yıla oranla daha da kötü olduğunu söyleyen Ali Yeşilova adlı balıkçı ise "Her yıl 4 ila 5 bin kasa balık tutuyorken bu sene bin kasa bile balık tutamadık. Tüm zor koşullarda balık tutanlar az kazanırken, balık satıcıları kat be kat kar ediyor. Onlar oturdukları yerden para kazanırken tüm sefaleti biz balık tutanlar çekiyoruz. Balık satıcılarının zarara uğrama gibi bir şansı yok çünkü bizden 5’e alıyorsa 15’e satıyorlar" dedi. Balık tutmanın birçok zahmeti ve zorluğu olduğunu dile getiren Yeşilova, 1994’ten bu yana balıkçılık yaptığını ve bu durumun asla değişmediğini de sözlerine ekledi. Yeşilova, "Tüm bu zorluklara rağmen yine de yıllardır yaptığımız işi sürdürüyoruz. Bu iş bizi ne aç bırakıyor ne de tok tutuyor" dedi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar