Bank of America: Türkiye 2020'de yüzde 2,3 daralacak

Bank of America: Türkiye 2020'de yüzde 2,3 daralacak
'Tarihin en derin resesyonuna hazırlanın' uyarısı yapan Bank of America, bu yıl küresel ekonominin yüzde 2,7, Türkiye ekonomisinin yüzde 2,3 daralmasını bekliyor.

Bank of America (BofA), bugün yayınladığı raporda, global büyüme için 2020 yılı GSYH büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiklerini ve buna bağlı olarak Türkiye ekonomisi için büyüme tahminlerini de aşağı çektiklerini açıkladı.

Global ekonomi için 2020 yılı büyüme tahminini yüzde 0,3'ten yüzde -2,7'ye indirmiş olan BofA, Türkiye ekonomisi için 2020 yılı büyüme tahminini yüzde 2,5'ten -2,3'e düşürdü. Ancak, Türkiye ekonomisi için 2021 yılı büyüme tahminini de yüzde 2,8'den 3,7'ye çıkardı.

Türkiye'nin bu yıl GSYH'nın yüzde 6'sı kadar bütçe açığı vermesini bekleyen BofA, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) 200 baz puan daha önden yüklemeli faiz indirimi beklediklerini de vurguladı.

Bank of America, ABD ekonomisinin koronavirüs pandemisi nedeniyle gelecek üç çeyrekte daralacağını ve tarihin en derin resesyonunun yaşanacağını öngördü.

BofA ekonomistleri, önceki günkü raporunda da binlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs salgını nedeniyle ABD büyüme tahminlerini düşürmüştü. Banka bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7, ikinci çeyreğinde yüzde 30, üçüncü çeyrekte ise yüzde 1 daralma bekliyor.

Açıklamada, "GSYH'de kümülatif düşüşün yüzde 10.4'e ulaşmasını, bunun da en derin resesyon olmasını bekliyoruz" ifadesi kullanıldı. Kurum, istihdam piyasasında daha fazla kayıp olabileceğine de dikkat çekti. Kriz nedeniyle 20 milyona yakın istihdam kaybı olabileceği ve işsizlik oranının yüzde 15.6'ya ulaşabileceği belirtildi.

Tüketici harcamalarının yılın üçüncü çeyreğinde muhtemelen pozitife döneceği, ancak şirket yatırımlarında daha fazla daralma olabileceği vurgulandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar