Barış Akademisyenleri için imza kampanyası

Barış Akademisyenleri için imza kampanyası
'Bu Suça Ortak Olmayacağız' başlıklı barış bildirisini imzaladıkları için haklarında dava açılan tüm akademisyenler için imza kampanyası başlatıldı.

Cizre ve Diyarbakır'ın Sur ilçesinde düzenlenen sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine karşı, 11 Ocak 2016’da yayımlanan 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisini imzalayan akademisyenlere yönelik davaların düşmesi talebiyle imza kampanyası başlatıldı.

AKADEMİSYENLERE AÇILAN DAVALARIN DÜŞMESİ TALEP EDİLİYOR

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi tarafından, Change.org sitesindebaşlatılan, 'Akademisyenler ve destekçileri için açılan yüzlerce dava düşsün, ifade özgürlüğü kazansın' başlıklı kampanyanın imza metninde, 17 Temmuz 2019 itibariyle 58 ayrı mahkemede yargılanan 784 akademisyenin 204’ünün davaları sonuçlandığı, hepsinde "örgüt propagandası" veya "örgüte yardım" suçlamasıyla mahkumiyet kararı verildiği, cezaların 36’sında erteleme uygulanmadığı aktarıldı.

Yargı sürecinin, Anayasa Mahkemesi’ne taşındığının da hatırlatıldığı imza metninde, AYM’ye 'temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlayacak adımlar' çağrısı yapıldı:

'TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN KORUNMASINI SAĞLAYACAK ADIMLAR ATILMALI'

"Hak ve özgürlüklerin ceza tehdidi ile baskı altında tutulmasının önüne geçme görevi Anayasa Mahkemesi’nin önünde duruyor. Hiçbir uygulama, hiçbir yargı kararı Anayasaya, kanunlara ve insan hakları alanındaki hukuksal normlara aykırı olamaz. Yüksek Mahkeme, akademisyenlerin başvurusunu derhal karara bağlamalı; akademisyenleri ve destekçilerini adliye koridorlarında yalnızlaştırmaya çalışan, tek tipleştirilmiş iddianamelerle, tek tip mahkûmiyet kararlarıyla karşı karşıya bırakan hukuksuzluklara son vermelidir. İfade özgürlüğü ve akademik özgürlük ihlalleri ile sonuçlanan adli ve idari süreçlerin son bulması, temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlayacak adımların atılması için AYM’yi derhal harekete geçmeye çağırıyoruz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar