'Kendini güçlü hissetmek bazen iktidar sahiplerini yanıltabilir'

'Kendini güçlü hissetmek bazen iktidar sahiplerini yanıltabilir'
Sabah yazarı Mehmet Barlas, Bahçeli’nin erken seçim çıkışına, 'kendini güçlü hissetmek bazen iktidar sahiplerini yanıltabilir' uyarısıyla karşılık verdi.

HABER MERKEZİ - Sabah yazarı Mehmet Barlas, bugünkü köşesinde MHP lideri Bahçeli’nin erken seçim çıkışını değerlendirdi.

Bahçeli’nin çağrısı ile gündeme gelen erken seçim çağrısını ilk önce "Kendini güçlü hisseden çoğunluk yani iktidar, erken seçim kararı alabilir" sözleriyle destekleyen Mehmet Barlas hemen akabinde önemli bir uyarıda bulundu: "Ancak kendini güçlü hissetmek bazen iktidar sahiplerini yanıltabilir."

Mehmet Barlas'ın 'Kendini güçlü hisseden iktidarlar erken seçime gider' başlıklı yazısında kaleme aldığı erken seçim değerlendirmesi şöyle:

'KENDİNİ GÜÇLÜ HİSSEDEN İKTİDAR ERKEN SEÇİM KARARI ALABİLİR'

"Erken seçim parlamentoda çoğunluğa sahip siyasi partilere tanınan bir imtiyazdır… Kendini güçlü hisseden çoğunluk yani iktidar, erken seçim kararı alabilir. Ancak kendini güçlü hissetmek bazen iktidar sahiplerini yanıltabilir. Buna son örnek İngiltere’nin Muhafazakâr Başbakanı May’in erken seçimde gerilemesidir.

Bizde de erken seçimler siyasi tabloya farklı sonuçlar yansıtmıştır. Mesela Turgut Özal erken seçimle gücünü artırmıştır. Aynı şekilde AK Parti de 6 Haziran seçimindeki gerilemesini 1 Kasım seçimi ile telafi edip yine tek başına iktidar olmuştur.
Buna karşı üçlü koalisyonu bir erken seçim çağrısı ile bozan Bahçeli’nin bu kararı, AK Parti’yi tek başına iktidara taşımıştır.

ÖMÜR BOYU BAŞKANLIK DEMOKRATİK SİSTEMLERDE OLMAZ

Başkanlık sisteminde ise erken seçim söz konusu olmaz. Seçilmiş başkanlar görev sürelerinin sonuna kadar iktidar sahibidirler. Çin benzeri istisnalar dışında ömür boyu başkanlık demokratik sistemlerde olamaz. Mesela ABD’de Franklin D. Roosevelt’ten sonra başkanlık süresi iki dönemle yani sekiz yılla sınırlandırılmıştır.

MHP lideri Bahçeli’nin çağrısı ile gündeme gelen erken seçim, doğal olarak siyasette fırtınalar yaratacaktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli arasında yapılacak görüşmeden ne sonuç çıkacak bilemiyoruz. Ancak gerek Erdoğan’ın AK Parti lideri ve gerek Bahçeli’nin MHP lideri olarak, kendilerini güçlü hissettikleri kesindir."

 

Öne Çıkanlar