Baro teklifini muhalefetle görüşen AKP: Taleplerini not aldık

Baro teklifini muhalefetle görüşen AKP: Taleplerini not aldık
AKP Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, baro paketiyle ilgili CHP, HDP ve İYİ Parti Grup Başkan Vekillerine yaptıkları ziyaret sonrası basın toplantısı düzenledi.

Avukatlık Kanunu ile baroların yapısında değişiklik öngören, Türkiye Barolar Birliği seçim yapısını değiştirmesi planlanan yasa teklifi hazırlığında sona gelindi. AKP, baro başkanlarının tepkiyle karşıladığı baroların yapısında değişiklik öngören yasa teklifi için muhalefeti ikna turuna çıktı. AKP, TBMM tatile girmeden yasalaşması planlanan yasa teklifi için bugün CHP, HDP ve İYİ Parti ile görüştü.

AKP heyetinde Grup Başkanvekili Bülent Turan ve Cahit Özkan yer aldı. AKP heyeti, ikna turları kapsamında ilk olarak CHP ile görüştü. Turan ve Özkan’ı Grup Başkanvekili Engin Altay, İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve Mersin Milletvekili Alpay Antmen karşıladı.

CHP’nin ardından HDP görüşmesinde de Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve Ağrı Milletvekili Abdullah Koç bulundu. İYİ Parti’de ise Grup Başkanı Orhan Çakırlar, Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Feridun Bahşi ve Aksaray Milletvekili Ayhan Erel yer aldı.

AKP HAZIR BİR TASLAK SUNMADI

Edinilen bilgiye göre, görüşmelerde AKP heyeti muhalefetin karşısına hazır bir taslakla çıkmadı. AKP’li Turan ve Özkan’ın değişiklik teklifine ilişkin muhalefet partilerine fikirlerini aktardığı, nasıl bir değişiklik yapmak istediklerine ilişkin ön görüşlerini anlattığı öğrenildi. Görüşmelerde çoklu baro uygulamasına ilişkin sadece büyükşehirlerde mi yoksa belli bir nüfusun üzerinde mi olması gerektiğine ilişkin farklı fikirler de olduğu belirtildi. AKP’nin teklif hazırlığında, Barolar Birliği delege seçimlerine ilişkin de farklı fikirler olduğu, düzenleme planının muhalefet ile görüşmelerin tamamlanmasının ardından netleşeceği öğrenildi.

CHP’nin AKP’nin değişiklik önerilerini doğru bulmadıklarını ve teklifin TBMM’ye sunulması durumunda baroların yanında taraf olacağını vurguladığı öğrenildi.

İYİ Parti heyetinin, çoklu baro sisteminin baroları siyasallaştıracağını, siyasetin daha çok yargıyı etkileyeceğini ifade ettikleri öğrenildi. Heyetin, "çoklu baro yerine her kesimden temsilcinin olması gerektiğini" söyledikleri belirtildi.

AKP: TALEPLERİ NOT ALDIK

Görüşmeler sonrası Meclis'te basın toplantısı düzenleyen AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, muhalefet partilerinin taleplerini not aldıklarını belirterek, "Bu düzenlemeyi hazırlamak suretiyle Meclis gündemine getireceğiz" dedi.

Özkan, çalışmalarının belirli noktaya geldiğini kaydederek, "Pek çok teklif değerlendirildi ve bu tekliflerden bir kısmı çoklu barodan, nispi temsile ilişkindi. Siyasi partilerin de pek çok konuda görüşlerini aldık. Şu an itibariyle sadece diğer siyasi parti gruplarının görüşlerini aldığımızı ifade edebilirim" diye konuştu.

Özkan çoğulcu anlayışla tüm tarafların görüşlerini almak istediklerini kaydederek, "Olgunlaşmakta olan ve değişik çevrelerin görüşlerini aldığımız bir süreçten geçiyoruz. Kendi içimizde yaptığımız tartışmaları muhattaplarına ulaştırdık. Diğer siyasi partilere de teklifimizin tamamını ileteceğiz. Ancak şu anda olgunlaşma aşamasında olduğunda diğer siyasi parti gruplarının görüşlerini aldık" ifadelerini kullandı. (ANKA) 

Öne Çıkanlar