Demirtaş'tan görüş kısıtlamalarına karşı kampanya: Bu tecrit içinde tecrit, bu kasıtlı kötülük son bulsun

Demirtaş'tan görüş kısıtlamalarına karşı kampanya: Bu tecrit içinde tecrit, bu kasıtlı kötülük son bulsun
Kampayaya destek çağrısında bulunan Başak Demirtaş, 'Herkesi cezaevinde yaşana bu tecrit içinde tecrit, bu kasıtlı kötülüğe karşı duyarlı olmaya çağırıyorum' dedi.

ARTI GERÇEK- Coronavirus gerekçe gösterilerek cezaevlerinde başlayan görüş sınırlamasının kaldırılması bekleniyordu. Ancak bayram gelmesine rağmen açık görüşler başlamadı. Başak Demirtaş, eşi HDP Eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ve diğer tutuklara yönelik görüşlerin arttırılması için bir kampanya başlattı. Kampanyaya tutuklu yakınlarından destek geldi.

HDP Eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, cezaevindeki görüş kısıtlamalarına ilişkin son durumu paylaşmak ve kampanya hakkında bilgi vermek üzere ARTI TV’de yayınlanan Haber Aktüel programında Petek Atıcı Türkmen’in konuğu oldu. Demirtaş, ‘Siyasi tutuklar ailelerini bir buçuk yıldır göremiyor’ dedi.

‘BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK’

Cezaevinde görüş sınırlamalarına ilişkin bilgi veren Başak Demirtaş, "Kısıtlamalar, yaklaşık 17 ay önce pandemi ile birlikte başladı ve halen devam ediyor. Cezaevlerinde süreç aynı şekilde devam ediyor. Pandeminin ilk başladığı günkü kısıtlamalar nasılsa bugün de olduğu gibi devam ediyor, değişen hiçbir şey olmadı. Yaklaşık 17 aydır bizim hem kapalı görüşlerimiz hem de açık görüşlerimiz kısıtlandı ve kısıtlamalar aynı şekilde devam ediyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz ay içerisinde pandemi kısıtlamaları kaldırıldı ve biz cezaevinde de bir normalleşme bekliyorduk. Büyük bir hayal kırıklığına uğradık. Her şey normalken cezaevleri hala neden anormal bunu anlamakta zorlanıyoruz hayatın büyün alanında büyük bir adaletsizlik var" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

‘KASITLI BİR KÖTÜLÜKLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

"Adaletsizlikler cezaevlerinde her geçen gün kat be kat daha da artıyor" diyen Demirtaş, "Şenyaşar ailesinin dediği gibi ‘zulüm içinde bayram olmaz’. Evet bu bayram biz yine zulüm içinde giriyoruz. Yarın bayram ve insanlar sevdikleriyle görüşecekler, kucaklaşacaklar ve bayram kutlayacaklar. Ama diğer taraftan binlerce insan bırakın bayram sevincini yaşamayı demir parmaklıklar ardında sevdikleriyle görüşemeyecek. Adaletsizlikler cezaevlerinde her geçen gün kat be kat daha da artıyor. Artık bu haksızlık, adaletsizlik ve vicdansızlık, aynı zamanda kasıtlı bir kötülükle karşı karşıyayız biz mahpus yakınları ve mahpuslar olarak" ifadelerinde bulundu.

Kasıtlı kötülükten HDP’li ve diğer siyasi tutsaklara karşı gösterilen haksız tutumu kastettiğini belirten Demirtaş, "Bir infaz paketi açıklandı ve bununla katiller, tecavüzcüler, çete liderleri serbest bırakıldı. O günden sonra cezaevindeki koşullar daha da ağırlaştı. Şuanda Türkiye’de her şey normalken biz kapalı görüşleri bile yapamıyoruz. Bu artık hakla hukukla açıklanacak bir şey değil. Büyük bir adaletsizlik var ve bilerek yapılan kasıtlı kötülük diye düşünüyorum. Cezaevlerindeki bu hak ihlallerin artması, hasta tutsakların hastanelerde tedavi edilmesi, son günlerini bile ailelerin yanında geçirmek yerine, hastane odalarında kelepçeli geçirmeleri gibi bir sürü örnek sıralayabiliriz bunları kasıtlı bir kötülük olarak açıklıyorum" dedi.

‘BİZ TECRİT İÇİNDE TECRİT YAŞIYORUZ’

Demirtaş, ekstra bir şey değil açık ve kapalı görüş haklarını ve cezaevinde de bir normalleşme talep ettiklerini belirterek, "Biz tecrit içinde tecrit yaşıyoruz öyle de değerlendirebiliriz. Bakın biz ekstra bir şey istemiyoruz var olan haklarımızı açık ve kapalı görüş haklarımızın tekrar eskisi gibi normale dönmesini istiyoruz. Koşullar artık herkes açısından çok ağırlaştı ve pandemi artık bir bahaneye dönüştü. Her şey bu kadar normalleşmişken bize bu durumu pandemi ile açıklayamazlar. Bütün cezaevlerinde durum şuan böyle. Selahattin ile en son ayın 8’inde görüştüm sonraki görüşüm ayın 29’ında olacak. Yani bu Temmuz ayı içerisinde toplamda 2 defa kapalı görüş yapabileceğiz. İşte demir parmaklıklar, bir tarafta cam var ve telefonla birbirimize seslenebiliyoruz. Yaklaşık 17 aydır da bu böyle. Bu süre boyunca bütün mahpus akınları için söylüyorum, çocuklar yakınlarına sarılamadılar. Sadece bizim için böyle değil. Bu haksızlıkları, hukuksuzlukları yaşayan taraf olarak bu durumdan herkes rahatsız. Bu koşullarla hem içeride hem dışarıda mücadele ediyoruz. Selahattin’in sağlığı iyi morali de iyi. Ama bu haksızlık sona ersin istiyoruz" ifadelerinde bulundu.

‘BU KASITLI KÖTÜLÜK SON BULSUN’

Cezaevlerindeki görüş kısıtlamalarının kalkması için başlattıkları kampanya hakkında bilgi veren Demirtaş, "Biz öncelikle başlattığımız kampanya kapsamında kamuoyunun bu konuya duyarlı olmasını istiyoruz, dayanışmanın daha fazla artmasını istiyoruz. Dediğimiz gibi ekstra bir şey istemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Kısıtlanan görüşlerin tekrar eskisi gibi geri gelmesini istiyoruz. Bu kampanyanın, yaşadığımız tüm bu haksız ve hukuksuz durumdan daha fazla kişinin haberdar olmasını sağlamasını istiyoruz. Dayanışma ne kadar büyürse bu hukuksuzlukta o kadar çabuk sonra erer diye düşünüyoruz. O nedenle herkesi cezaevinde yaşana bu tecrit içinde tecrit, bu kasıtlı kötülüğe karşı duyarlı olmaya çağırıyorum. Cezaevlerinde tecritle ilgili olarak devam eden açlık grevleri de var. Daha fazla kamuoyunun buna duyarlı olması lazım ve dayanışmayı daha fazla büyütmek lazım." sözleriyle dayanışma çağrısında bulundu.

 

Öne Çıkanlar