Başgardiyandan siyasi tutuklulara: Buranın Allah’ı benim

Başgardiyandan siyasi tutuklulara: Buranın Allah’ı benim
Yeni açılan Adana Kürkçüler T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklulara yapılan sistematik işkenceye karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) suç duyurusunda bulunacak.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, yeni açılan Adana Kürkçüler T Tipi Kapalı Cezaevi’ne nakledilen tutuklulara sistematik kötü muamelede bulunan cezaevi idaresi ve personelleri hakkında suç duyurusunda bulunacak. Mezopotamya Ajansı'ndan Hamdullah Yağız Kesen'in haberine göre, temmuzda Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi'nden sevk edilen Mehmet Emin Ado, Zafer Bahadır, Ömer Toluk ve Mustafa Özer, cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasını kabul etmedikleri için gardiyanlarca darp edildi. Yaşananlara dair konuşan İHD Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş, tutukluların kötü muameleye dair kendilerine başvurduğunu ve cezaevine giderek, tutuklularla görüştüklerini söyledi.

BAŞGARDİYANDAN TEHDİT

Ataş, tutukluların cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasını kabul etmedikleri için darp edildikleri, aramalardan sonra karantina odasına alındıkları, burada 3 gün boyunca hiçbir ihtiyaçlarının karşılanmadığı, yanlarında getirdikleri kitap ve radyoların kendilerine verilmediğini kaydetti. Ataş, "Yine aradan yaklaşık 2 haftalık süre geçtikten sonra aileler tarafından bu defa mahpusların avukat görüşlerine, telefon görüşmelerine ve parmak izi almaya götürülürken mahpuslara askeri nizamda duvar dibinde tek sıra halinde sağa sola bakmadan yürümeleri dayatıldığı yönünde iddialarla derneğimize başvurmaları üzerine 17 Ağustos 2021 tarihinde tekrar kendileriyle görüşme gerçekleştirilmiştir. Mahpuslar, 12 Ağustos 2021 tarihinde parmak izi almaya götürülürken kendilerine tek sıra halinde yürümeleri dayatılmış bunu kabul etmemeleri üzerine darp edilmişler ayrıca hakarete maruz kalmışlardır. Hatta mahpuslardan M.E.A’nın ağız içinde yumruk darbesinden kaynaklı yırtılma ile birlikte kanamanın olduğu tarafımıza bildirilmiştir. Yine darp edenin nöbetçi başgardiyan olduğu ve ayrıca hakarette bulunduğu ve  ‘Buranın Allah’ı benim ben ne dersem onu yapacaksınız yoksa burayı size zehir ederim’ diye tehditlerde bulunduğu tarafımıza aktarılmıştır.  Bu olaylardan dolayı mahpusların darp edildiklerinin belgelenmesi amacıyla revire çıkma talepleri aradan uzun zaman geçmesine rağmen kabul edilmemiştir" diye konuştu.

SUÇ DUYURUSU

İhlallere ilişkin idari ve adli mercilere başvurduklarını sözlerine ekleyen Ataş, şunları söyledi: "Oysaki çıplak arama, çıplak aramayı takip eden darp ve hakaret, askeri nizamda yürüme dayatmaları insan onurunu, kişi bütünlüğünü hedef alan aşağılayıcı, onur kırıcı fiiller olup işkence yasağı kapsamında da suç teşkil etmektedir. İnsan Hakları Derneği olarak son süreçte Kürkçüler T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan mahpusların yaşadıkları hak ihlalleri ile ilgili olarak; Adalet Bakanlığı’na, Ceza Ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na yaşananların son bulması için başvurularda bulunduk. Yine Cezaevi savcısı ile mahpusların yaşadıkları hak ihlallerinin son bulması amacıyla bir görüşme gerçekleştirdik. Konu ile ilgili önümüzdeki günlerde cumhuriyet başsavcılığına da bu iddiaların araştırılması, olayın faillerinin soruşturulması ve cezalandırılması için suç duyurusunda bulunacağız." 

 

 

 

Öne Çıkanlar