Basına yönelik polis engeli Meclis’e taşındı

Basına yönelik polis engeli Meclis’e taşındı
Cumartesi Anneleri'nin eylemini izleyen basına dönük polisin engelleme girişimleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soruldu.

ARTI GERÇEK - CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, polisin basının ses ve görüntü alınmasına dönük yasakçı tutumunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Cumartesi Anneleri’nin her hafta Taksim Galatasaray Meydanı’nda düzenlediği oturma eylemi 700. haftada İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı. Annelerin eylemine daha sonraki haftalarda da izin verilmemiş anneler bunun üzerine İnsan Hakları Derneği’nin bulunduğu sokakta açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

Yasağı genişleten polis 704. haftadan itibaren sokakta da açıklama yapılmasına izin vermemiş, basının haber takip etmesine de müsaade etmemişti. Polisin uygulaması 705. haftada da devam etti ve basının görüntü almasına yine izin verilmedi. Eylemi izlemek isteyen basını kalkanlarla alandan uzaklaştıran çevik kuvvet polisleri, herhangi bir şekilde ses ve görüntü alınmasına izin vermemiş, gazeteciler bu nedenle İHD binasından çekim yapmak zorunda kalmıştı.

CUMARTESİ ANNELERİ'NİN EYLEMİNİ İZLEMEK DE YASAK

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, polisin basına dönük bu yasakçı tutumunu TBMM’ye taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Başarır, "700’üncü haftadan bu yana Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapmasına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği’nin bulunduğu Çukurluçeşme Sokağı’nda polisler tarafından engellenirken, Cumartesi Anneleri’ni İHD binasına girmesi için uyarmış basın mensuplarını ise alandan uzaklaştırmıştır. Basın emekçileri, görüntü alınması ve haber takibi yapmalarına izin verilmemesine rağmen İHD binasından çekim yapmışlardır. Cumartesi Anneleri ise polis kalkanlarının altında İHD binası önünde açıklamasını gerçekleştirmiştir" dedi.

BASINA DÖNÜK YASAĞIN GEREKÇESİ NEDİR?

Başarır önergesinde şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

-Faili meçhuller cinayetler neden araştırılmıyor veya araştırılmasına izin verilmiyor?

- Cumartesi Anneleri’nin talepleri neden karşılanmamaktadır?

- 705 haftadır yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda oturmasının tehlikesi/sakıncası nedir? Yasak ne kadar devam edecektir?

- Cumartesi Anneleri’nin oturmasını yasaklayarak veya gözaltına alarak mücadelelerinden vazgeçireceğinizi mi düşünüyorsunuz?

- Cumartesi Anneleri'nin eylemini izleyen basın emekçilerine görüntü, ses kaydı ve çekim yapma yasağı mı getirilmiştir? Eğer varsa yasağın gerekçesi nedir?

- Basın emekçilerinin görüntü alması yasaklanan başka eylemler var mıdır? Varsa hangi eylemlerdir? Başka eylemlerde olmayan yasak neden Cumartesi Anneleri'nin eyleminde uygulanmaktadır?

- Görevini yapmak isteyen basın emekçilerine neden sert ve kaba şekilde davranılmaktadır?

Öne Çıkanlar