Batı Afrika’nın son aslanlarını kurtarma çabaları: Veri toplamak için altı aslana GPS takıldı

Batı Afrika’nın son aslanlarını kurtarma çabaları: Veri toplamak için altı aslana GPS takıldı
Senegal'de ekipler Niokolo Koba Ulusal Parkı'nda üç aylık çabalar sonucunda altı aslana GPS taktı. Edinilecek bilgiler doğada yalnızca 250 bireyi kalan türün kurtarılması için önemli olacak.

Senegal Ulusal Parklar Departmanı (DPN) ve ABD merkezli vahşi kedi koruma örgütü Panthera, Niokolo Koba Ulusal Parkı‘ndaki (NKNP) altı kritik tehlike altındaki Batı Afrika aslanına GPS tasması taktı.

Ekipler, 9 bin km2’lik parkta altı aslanı takip etmek ve başarılı bir şekilde yakalamak için üç ay boyunca her gece çalıştı.

Ülke için bir ilk olan bu uygulama, vahşi doğada sadece 250 bireyi kalan bu türü korumak adına kritik veriler sağlamak için yapıldı. 

UNESCO Dünya Mirası listesndeki NKNP’de aslan nüfusu son on yılda iki katına çıkmasına rağmen, aslanlar artık Batı Afrika’daki tarihi alanlarının sadece yüzde birinde yaşıyor.

Senegal’in resmi sembolü olan Batı Afrika aslanlarının popülasyonu, yasadışı avlanma, yasadışı yaban hayvanı ticareti için kaçak avlanma, çiftlik hayvanlarının ölümü ve habitat kaybı nedeniyle çarpıcı şekilde azaldı.

Öte yandan GPS tasmalar sayesinde, aslanların hayatını ve üremesini kolaylaştırmak için şimdiden bazı bilgiler edinildi. Örneğin, aslanların parkın belirli bir bölgesinde sıkça bulunduğu öğrenildi ve artık kaçak avlanma karşıtı önlemler bu bölgede yoğunlaştırılacak.

GPS'LER ÜÇ ERKEK BİR DİŞİYE TAKILDI

Panthera’nın açıklamasına göre, GPS takılan aslanların üçü erkek: Bu çok güzel bir haber, çünkü erkek aslanlar ancak sayıları rekabeti sağlayacak kadar yüksek olduğunda bu tür grupları oluşturuyor.

Ekip ayrıca en iyi döneminde sağlıklı bir dişi aslana da GPS takmayı başardı. Bunun yanı sıra yüzüne yapışaran kirpi tüyleri yüzünden muhtemelen bir ay boyunca beslenemediği için ölmek üzere olan  yaralı bir dişi aslan da yakalanarak tedavi edildi. 

Aslanların parktaki büyük toynaklı hayvanları av olarak tercih ettikleri ortaya çıktı, bu da onların da korunmaya ihtiyacı olduğu anlamına geliyor.

Açıklamada, bu tip sıkı koruma çabalarının, parktaki Roan antilopu ve Afrika mandasının otobur popülasyonlarının artmasına yardımcı olduğu vurgulanarak aslanlar için de umut sinyali olduğu belirtildi.

LEOPAR POPÜLASYONUNA DA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Ancak GPS bazı endişe verici bilgiler de verdi: Parktaki aslan yoğunluğu hala potansiyellerinin çok altında ve erkek aslanlar arasındaki rekabet olması gerekenden düşük kaldı, bu da ne yazık ki düşük bir çoğalma dürtüsüne işaret ediyor.

Ekip, mevcut kurak mevsimde altı aslana daha GPS tasmaları takmayı planlıyor.

NKNP, aynı zamanda kalan en büyük leopar popülasyonlarından birine ve batı Afrika’da hayatta kalan son Afrika av köpeği popülasyonlarına da ev sahipliği yapıyor. NKNP’de bulunan diğer türler arasında yaban kedisi, karakulak ve Afrika yaban kedisi de var.

Batı Afrika aslanı konusunda uzman ve aynı zamanda Panthera’nın Batı ve Orta Afrika bölge direktörü Philipp Henschel, NKNP’nin yüzlerce aslanı barındırma ve hem insanlara hem de yaban hayatına fayda sağlayan ‘Batı Afrika’nın Serengeti‘si olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

 

Öne Çıkanlar