Adana, Batman ve İskenderun'dan kayyımlara karşı dayanışmayı büyütme çağrısı

Adana, Batman ve İskenderun'dan kayyımlara karşı dayanışmayı büyütme çağrısı
Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyım atanmasını protesto etmek için bir araya gelen demokrasi güçleri, kayyımlara karşı demokrasi mücadelesini geliştirme çağrısı yaptı.

HDP'li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri eş genel başkanlarının İçişleri Bakanlığı kararıyla görevlerinden alınıp yerlerine kayyım atanmasına sine kayyım atanmasına yurdun bir çok kentinden tepkiler yükselmeye devam ediyor.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından protesto edildi. HDP il ve ilçe binaları polis ablukasına alınmasına rağmen parti binasına çok sayıda kurum ve örgüt temsilcisi dayanışma ziyareti düzenlendi. HDP il binasında yakınında bulunan İsmet İnönü Parkı ise dün bu yana polis bariyerleriyle kapatıldı.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’nde bir araya gelerek, HDP il binasına geçti. HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural kendileriyle dayanışma içerisinde olanlara teşekkür ederek, birlikteliğin büyütülmesi çağrısında bulundu. 

ADANA EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: 'BU BİR İRADE GASPIDIR'

İHD Adana Şubesi Başkanı Avukat İlhan Öngör, valilik kentte ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağına tepki göstererek konuya ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Kayyım meselesinin halk ve demokrasi sorunu olduğuna işaret eden Öngör, "Bu bir irade gaspıdır. Bu nedenle biz sadece bugün burada bir geçmiş olsun değil kendi demokratik haklarımızı , demokratik mücadelemizi sürdürmek için buradayız. Bu nedenle dayanışıyoruz, bu nedenle birlikteyiz" dedi.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, siyasi iktidarı bu hukuksuz kayyım atamaları müdahalesinden vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanlarını göreve iade etmeye çağıran Öngör, hukuksuzluğa karşı demokrasi mücadelesine devam edeceklerini belirtti.

İSKENDERUN EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: İKTİDARI SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANLARINI GÖREVE İADE ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Kayyım atamalarına bir tepki de İHD İskenderun Şubesi'nden geldi. Dernek binasında yapılan açıklamaya çok sayıda siyasi parti temsilcisi de katıldı. Basın metnini okuyan İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, "Türkiye’nin kronikleşmiş siyasal, sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümünün tek yolu amasız ve fakatsız bir şekilde ülkede insan haklarına saygıyı güçlendirmek, barışı ve demokrasiyi tesis etmektir. Bugün halkın, seçmenin iradesine bu kadar fütursuzca müdahale edilmesiyle barış ve demokratikleşme çabalarına çok ağır bir darbe vurulmuştur. Siyasi iktidarı bu müdahaleden vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanlarını göreve iade etmeye davet ediyoruz. Çünkü halkın, seçmenin iradesine sahip çıkmak, barış ve demokrasiyi korumak, yurttaş olmayı sürdürebilmek için herkesin görevidir" dedi.

BATMAN EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: KAYYIM UYGULAMALARI BİR DARBEDİR

Batman Demokrasi Platformu, kayyım atanmalarına ilişkin Genel-İş Sendikası Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. "Kayyım darbedir darbelere boyun eğmeyeceğiz" yazılı pankartın açıldığı toplantıda konuşan Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Necati Dadak, kayyım uygulamasını darbe olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Daha önce de bu uygulamaları gördük. Kendinden olmayanlara, kendisi gibi düşünmeyen herkesi düşman olarak gören bir zihniyet ile karşı karşıyayız biz bunu kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.

Ortak açıklamayı okuyan SES Batman Şube Eş Başkanı Deniz Topkan ise kayyım atamalarını kınayarak, "Belediye başkanları hakkında yürütülen adli-idari soruşturmalar bahane edilerek yapılan bu görevden almaların demokrasiyle ve hukukun üstünlüğü anlayışıyla bağdaşır hiçbir yanı bulunmamaktadır. Seçilmeleri üzerinden henüz dört ay geçmemiş iken, daha geçmiş dönemin bilançosunu çıkartmakla uğraşırlar iken, büyük bir gürültü ve binlerce polisin operasyonuyla görevden alınmalarının hukuki bir dayanağının olmadığı görülüyor" dedi.

'BU KARAR HERKESE VERİLMİŞ BİR GÖZDAĞIDIR'

Kayyım politikası ülkede demokrasiden, barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağı olduğunu dile getiren Topkan, "Kimsenin kendini halkın iradesi ve yargının yerine koyma hakkı yoktur. Bu durum rejimin temel bir özelliği haline gelse de demokrasiye yapılan darbeleri kabul etmedik, etmeyeceğiz. Alışmadık, alışmayacağız, alıştıramayacaklar. Kayyum uygulamalarına karşı demokrasi mücadelesini geliştireceğiz" diye konuştu. (M.A)

Öne Çıkanlar