Bayram trafiği başladı, araçlar bakımsızlıktan yolda kaldı: Kurban mı kesyim, arabaya mı bakayım?

Bayram trafiği başladı, araçlar bakımsızlıktan yolda kaldı: Kurban mı kesyim, arabaya mı bakayım?
Oto Tamircisi Elvan Tetik, 'Şurada bir vatandaşın aracı 25 gündür yatıyor. 25 gündür yaptıracak parayı bulamadı, en son köyüne gitmiş birinden altın borç almış arabasını yaptıracak' dedi.

Kurban Bayramı tatili ile vatandaşlar memleketlerine veya tatil bölgelerine gitmeye başladı. Ancak çoğu araç trafik yoğunluğuna ve uzun yola dayanamayarak yolda kaldı. Hem bakım, tamir ücretlerinin yüksek olması hem de yedek parçaların artan fiyatları nedeniyle vatandaşlar sorunlu otomobilleriyle yola çıkıyorlar. 

'KURBAN MI KESEYİM, ARABAYA MI BAKIM YAPAYIM, EVİME Mİ BAKAYIM HESABI YAPIYORLAR'

Ankara Şaşmaz Sanayi Bölgesi'nde oto tamirciliği yapan Elvan Tetik, "Dünden itibaren 5 müşteri aradı ‘yolda kaldık’ diye. Gölbaşı Kepekli rampasında bir trafik yoğunluğunda, sağ şeride çeken 15 araç vardı. Bunların hepsi bakımsızlıktan kaynaklanıyor" dedi ve şunları söyledi:

"Zamanında bakım yaptıramadıkları için, ekonomik durumları dar olduğu için mecburen şanslarını zorluyorlar ‘Belki giderim’ diye. İnsanlar ‘Kurban mı keseyim, arabaya mı bakım yapayım, evime mi bakayım’ hesabı yapıyorlar. Yolda kalıyorlar daha çok masraf açılıyor. Maliyet daha da artıyor ama mecburlar. Yedek parça fiyatları yüzde 200 arttı. 2019’da 80-90 liraya aldığımız motor yağları şu an müşteriye perakende 400-420 liraya satıyoruz. Bunu dolara endekslediler ama ülkede buna alıştık. Bugün 3 bin lira maaş alan biri standart bir arabaya binemez hale geldi. Şurada bir vatandaşın aracı 25 gündür yatıyor. 25 gündür yaptıracak parayı bulamadı, en son köyüne gitmiş birinden altın borç almış arabasını yaptıracak, o derece zorda herkes."

'50 BİN LİRAYA ARABA ALACAĞIM, ARABA HURDA'

Usta Tetik'in yanındaki bir müşteri de alım gücünün düşüklüğünden dert yanarak, "Alım gücüne bakarsak çok berbat bir durumdayız. 45 bin liraya araba alacağım 5 bin lira da masraf yapacağım, 50 bin liraya araba alacağım, araba hurda. En küçük parçası daha önce 100 lirayken şu anda 500 lira olmuş. Ekonomi bitmiş" dedi. "'Kötü lastikle yola çıkmayın’ mesajı atıyorlar" diyen müşteri, "Lastik şu an 2 bin lira. Nasıl çıkmayım, benim aldığım para ne" sözleriyle sitem etti. 

'TRAFİKTE YÜZDE 40 RİSKLİ ARAÇ VAR'

Başka bir oto tamirci Murat, "Vatandaş yaptıramıyor, bozuk arabayla yola çıkmaya çalışıyor. ‘Gidebildiğim kadar giderim’ diyor ama yolda kalıyor. Bize böyle çok gelen oldu" diye konuştu. Müşterilerden tamir parası alamamaktan da dertli olan Murat, "Biz yapıyoruz ama biz de paramızı alamıyoruz çünkü vatandaşta para yok. Adam kurban mı alsın, araba mı yaptırsın. Trafikte yüzde 40 tehlikeli araç var. çoğu Muayene yaptırmak istemiyor gittiği zaman 400 lira muayene parası var" dedi. 

'ENFLASYON VAR AMA DUYAN YOK'

Enflasyondan şikayetçi oto tamircisi Hakan, "Geçmişte 100 liraya aldığımız yağ bugün 180 lira. Enflasyon var ama ‘Enflasyon var’ dediğimizi duyanlar var mı onu merak ediyorum. Enflasyon yüzde 100 artıyor. Yedek parça fiyatları da böyle. İnsanlar gelirleri artmadığı için arabalarına bakım da tamir de yaptıramıyorlar" sözleriyle dert yandı. (ANKA)

Öne Çıkanlar