'Nazi Gelin'e ömür boyu hapis istendi

'Nazi Gelin'e ömür boyu hapis istendi
Almanya Federal savcılığı, 8 Türkiyelinin öldürüldüğü NSU davasında cinayetlerde suç ortağı olan Beate Zschäpe için ömür boyu hapis istedi.

DÜNYA- NSU duruşmasında, federal savcılık, aşırı sağcı Beate Zschäpe için ömür boyu hapis talep etti.

Zschäpe, aşırı sağ örgüt "Nasyonel Sosyalist Yeraltı " (NSU) aleyhinde düzenlenen 8 Türkiyelinin öldürülmesi,  iki bombalı saldırı ve 15 soygunun suç ortağı olarak suçlanıyor.

Başsavcı Herbert Diemer, davanın baş sanığı Beate Zschäpe'nin işlenen 10 cinayet için ömür boyu hapis cezası almasını talep etti. Başsavcı sanık hakkında her cinayet için ayrı ayrı ömür hapis cezası talep etti.

Zschäpe kamuoyunda "Nazi gelin" olarak adlandırılıyor.

NE OLMUŞTU?

İlk cinayet 9 Eylül 2000'de Nuremberg yakınlarında bir standda işlendi. Silahlı iki kişi bir çiçekçinin yüzüne ateş açtı. Enver Şimşek'e sekiz el ateş açıldı, altısı isabet etti. İki gün sonra hastanede öldü. Kullanılan silahlardan biri Çek yapımı bir silahtı, 11 yıl bir aradan sonra Beate'nin teslim olmasıyla bu silah bulundu. Benzer cinayetler altı yıl boyunca devam etti. Biri hariç, kurbanların hepsi Türkiyeliydi.

Yunan Theodoros Boulgarides adlı anahtarcının da muhtemelen Türkiyeli olduğu düşünülmüştü. En son cinayet ise 25 Nisan 2007'de kadın polis memurunun vurulması oldu.
Beate'nin teslim olmasının ardından, cinayetlerle ilgili bir video ortaya çıktı. Kimileri bunu Beate'nin gönderdiğini düşünüyor. Görüntülerde cesetler gösteriliyor ve cinayetlerin arkasındaki "örgüt" açıklanıyordu: Nasyonal Sosyalist Yeraltı.

Polis daha önce cinayetlerin Türk mafyası tarafından işlendiğini düşünüyordu. Bu nedenle kurbanların aileleri de sorgulamaya tabi tutuldular. Ailelerden birini temsil eden avukatlardan Mehmet Daimagüler, "Almanya'da yeraltında fazla yaşayamazsınız; destek aldığınız insanlar olması lazım; ben de bu grubu kimlerin desteklediğini bilmek istiyorum" diyor. Bu avukat aslında Münih'teki dava ile ilgili hoşnutsuzlukları dillendiriyor. Bu davanın bir kişiye yüklenilmeye çalışıldığı ve arka planının üzerinin örtüldüğü düşünülüyor.

DAVA DÖRT YILDIR DEVAM EDİYOR

Zschäpe için müebbet hapis cezası isteyen başsavcılığın örgüte yardım etmekle suçlanan diğer sanıklar için ise en az bir yıl hapis cezası istemesi bekleniyor.
Davada 10 kişiyi öldürmek, iki bombalı saldırı ve 15 soygun düzenlemekle suçlanan üçlü NSU hücresinin hayattaki üyesi Beate Zschäpe davanın baş sanığı. Davada Zschäpe ile birlikte yardım suçlaması ile 4 kişi daha yargılanıyor.
NSU'nun diğer iki üyesi Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ise yakalanmadan intihar etmişti. Zschäpe ve diğer iki örgüt üyesi 1998 - 2011 tarihlerinde yeraltına inmişti.
Dava süresince şimdiye kadar 815 tanık ve 42 uzman kişi dinlendi, 373 duruşma görüldü. Davadaki her bir duruşmanın ortalama 150 bin euroya mal olduğu tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar