Medyanın ağzını sulandıran açık arttırma

Medyanın ağzını sulandıran açık arttırma
19 yaşındaki genç kız bekaretini bir internet sitesinde 2.4 milyon dolara sattı. Bu alışveriş medyanın büyük ilgisini çekti.

ARTI GERÇEK- 19 yaşındaki ABD'li Giselle model olarak çalışıyor. Bakireliğini internette bir web sayfasında Abu Dhabi'den bir iş adamına 2,5 milyon Euro'ya sattı. Giselle'nin bakireliğine ismi açıklanmayan bir Hollywood yıldızı 2,4 milyon, bir Rus politikacı da 1,8 Milyon Euro vermiş ama açık arttırmayı Arap iş insanı kazandı.

Açık arttırma Almanya'dan yapıldı. Sitenin kurucusu Almanya'da yaşıyor ve 27 yaşında. Ancak ismi açıklanmıyor. Magazin dergisi Forbes'in haberine göre sitenin kurucusu  her satıştan yüzde 20 komisyon alıyor.

Alman Bild gazetesinin yazdığına göre de genç adamın kurduğu açık arttırma sitesinde hala 29 bakire genç kadın açık arttırmada pazarlanıyor. Sitede tüm dünyadan kadınlar var. Kadınların kilolarının 40-90 arası, boylarının 145 ile 200 cm arası olması ve yaş aralığının da 18 ile 50 arasında olması aranan özellikler. Tabi saç, göz rengi, doğal göğüsleri var mı? Dövme ve piercing olsun veya olmasın gibi kriterlerle arama da yapmak mümkün.

Açık arttırma bittikten sonra kişiler Almanya’da adı verilmeyen bir otelde buluşuyorlar. Kadının bakireliğini satın alan kişinin yanında bir doktor götürüp kadının gerçekten bakire olup olmadığının da kontrolünü yaptırma hakkı var.

Ayrıca Alman web sitesi operatörünün felsefesi müşterilerin motivasyonu. Müşteriler, genel olarak zenginler ve herkesin sahip olamayacağı özel şeylere sahip olmak isteyen kişilerden oluşuyor. Bunlar çok örneğin çok yıllanmış bir şarap ya da yalnızca 100 kez yapılmış lüks bir araba gibi çok masum istekler de olabiliyor, Giselle gibi genç kadınların bakireliği de. Ardından arz ve talep fiyatı belirliyor.

Giselle şampanya içmeyi, Çin yemeklerini ve spor yapmayı seviyor. Bakirelik satışından elde edeceği parayla eğitimini ve dünya gezisini finanse etmek için kullanmayı planlamış. Ancak çok yüksek bir rakam ödenince bir de ev almaya karar vermiş. Onu eleştirenleri anlamıyor ve yaptığı satışta rahatsız edici bir şey de görmüyor. Hatta kadın haklarına uygun davranıyorum, "Ben ilk defa kiminle beraber olacağıma kendim karar veriyorum. Bu benim ilk aşkım mı olur yoksa olmaz mı bu tamamen benim kararım" diyor.

Şaşırtıcı mı Giselle’nin bu savunması. Gerçek olan şu ki günümüzde birçok genç kadının cinsiyet eşitliğinden çıkardığı anlam bu: Kendi bedenim hakkında ben karar veriyorum. Kapitalist sistemin korkunç istismarı yüzünden bedenini kar amaçlı cinsel haz objesi haline getirdiğinin farkında bile değil, çünkü kendisi hakkında kendisinin karar verdiği yanılsaması içinde. Üstelik Giselle, bedenini eğitim masraflarını karşılamak için satışa çıkarıyor bu da trajedinin bir başka boyutunu oluşturuyor.

Angelina Jolie, Uma Thurman ve Gwyneth Paltrow gibi dünyaca tanınmış, maddi sorunları olmayan insanların, Avrupa Parlamentosu’nda çalışan bürokrat kadınların, İngiltere, Avusturya gibi ülkelerin parlamentolarında görev yapan kadınların yıllarca uğradıkları cinsel istismara, tacize gerek kariyerlerini kaybetme gerek toplumsal baskıdan çekindikleri için susmaları nasıl normalse, Giselle’nin bedenini kendi isteği ile açık arttırmaya çıkarması da böylesi bir dünya için neden normal olmasın?

The Sun, Mirror ve das Bild gibi ünlü medya kuruluşları Giselle’nin kendisini açık arttırmaya çıkarmasını tabii ki eleştirmiyor. Bir genç kızın bekâretine ödenen 2,5 milyon dolara ve arttırmaya katılan erkeklerin kariyerlerine odaklanarak sansasyonel bir haber bulmanın keyfini yaşıyorlar. 

Öne Çıkanlar