Bekaroğlu, Ulucanlar'daki Orhan Doğan'ı anlattı

Bekaroğlu, Ulucanlar'daki Orhan Doğan'ı anlattı
Bekaroğlu, 'Bir ziyaretimde aynen şöyle demişti: Şiddetti bitirmeniz gerekir Bekaroğlu şiddeti, yoksa Türk Kürt hepimiz biteceğiz.' mesajını paylaştı.

CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, bir dönem Ulucanlar Cezaevi'nde kalan Kürt siyasetçi Orhan Doğan’ı ölüm yıldönümü nedeniyle anarak, aralarında geçen bir konuşmayı aktardı.

Bekaroğlu Twitter'dan, "Ölümünün 12. yılında iyi dost güzel insan Orhan Doğan’ı rahmetle anıyorum. Ulucanlar Cezaevinde bir ziyaretimde aynen şöyle demişti: Şiddetti bitirmeniz gerekir Bekaroğlu şiddeti, yoksa Türk Kürt hepimiz biteceğiz." mesajını paylaştı.

 

ORHAN DOĞAN KİMDİR?

25 Temmuz 1955'te Mardin'in Dargeçit ilçesinde dünyaya gözlerini açan Orhan Doğan, Kızıltepe ilçesinde başladığı eğitim hayatını, babası memur olduğundan dolayı değişik illerde sürdürdü. 1974'te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptıran Doğan, 1975-1981 yılları arasında Ankara Altındağ İlköğretim Müdürlüğü'nde muhasebe memuru olarak çalıştı. Eğitimini tamamladıktan sonra 1983 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde avukatlık yapmaya başlayan Doğan, lise yıllarındayken tanıştığı siyaseti sürdürdü.  Doğan, 1989 yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) Cizre Şubesi'nin kuruluşunda yer aldı.

YAKA PAÇA GÖZALTINA ALINDI

Halkın Emek Partisi'nin (HEP) kurucu üyeliğini yaptıktan sonra 1991 yılında SHP listesinden Şırnak Milletvekili seçilen Doğan, daha sonra DEP’e geçti. Meclis'te olduğu 2 Mart 1994 tarihinde yaka paça gözaltına alınan Doğan, Milletvekilleri Hatip Dicle, Selim Sadak ve Leyla Zana ile birlikte yargılandığı davadan, "Örgüt üyeliği" suçlaması ile 10 yıl 5 ay cezaevinde kaldı. Doğan, AİHM'in verdiği yeniden yargılama kararı sonucu Yargıtay kararıyla 9 Haziran 2004 tarihinde diğer DEP Milletvekilleriyle birlikte tahliye edildi. Cezaevinden çıktıktan sonra Demokratik Toplum Hareketi (DTH) Kurucu üyeliği ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yapan Doğan, 22 Temmuz 2007'de genel seçimler için Şırnak'tan bağımsız milletvekili adaylığı başvurusunda bulundu. Doğan’ın başvurusu, Yüksek Seçim Kurulu tarafından ret edildi.

BARIŞA ADANAN BİR ÖMÜR

Hayatı boyunca birçok suikastla karşı karşıya kalan ve evi bombalanan Doğan, 90’lı yıllarda yaşanan birçok hak ihlalini dünya kamuoyuna duyurarak, yaşadığı baskılara rağmen adalet ve barış mücadelesinden bir an olsun geri adım atmadı. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde düzenlenen "Ehmedê Xanî Kültür Sanat ve Turizm Festivali"nin kapanış konserinde 27 Haziran 2007 tarihinde kalp krizi geçiren Doğan, 2 gün sonra tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Doğan, Cizre’de görkemli bir şekilde son yolculuğuna uğurlandı.

‘BARIŞ’ İÇİN ÖZÜR DİLEDİ!

"Değerli dostlar! Size barış ortamını sağlayamadığım için özür dilerim" sözleri ile özellikle Kürt halkının gönlünde ayrı bir yer edinen Doğan’ın ismi bugüne kadar birçok cadde ve sokağa verilerek yaşatıldı. Doğan için Cizre’de yapılan anıt ise belediyeye atanan kayyım tarafından yerinden sökülmüştü. (HABER MERKEZİ/MA) 

Öne Çıkanlar