Bekçilerin darp ettiği inşaat işçilerine ceza veren hakim HSK'ye şikayet edildi

Bekçilerin darp ettiği inşaat işçilerine ceza veren hakim HSK'ye şikayet edildi
Bekçilerin darp ettiği inşaat işçisi iki kardeşin avukatı, HSK’ye başvurusunda ‘Müvekkillerin maruz kaldığı muamele yasa dışıdır. Hakim de kararıyla bu yasa dışılığı meşrulaştırmıştır’ dedi.

İstanbul'un Bağcılar'ın ilçesinde çalışan inşaat işçisi iki kardeşin bekçiler tarafından darp edilmesinin ardından açılan davada aldıkları ceza onaylandı. Olayın gerçekleştiği tarihte mahalle bekçilerine GBT, üst arama yetkisi verilmediğini belirten iki kardeşin avukatı, yargılamayı yapan hakimi Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayet etti.

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre iki kardeş 2018 yılında çalıştıkları inşaattan eve gelirken yaklaşık yarım saat GBT için bekletilince mahalle bekçilerine, "Bizi neden burada tutuyorsunuz?" diye sordu. Bu soru üzerine mahalle bekçileri M.A.’yı, darp etmeye başladı. M.A.’nın kardeşi İ.A. da araya girmek istedi. Mahalle bekçileri bu kez iki kardeşin ellerini arkadan kelepçeleyerek asfalta yatırdı.

Olayla ilgili yapılan suç duyurusundaki ifadelerinde iki kardeş bir aracın bagajına konulduklarını, üstlerine yedek lastik ve trafik dubası atıldığını belirtti. İki kardeş verdikleri ifadede ağız ve burunlarından kan gelene kadar araçta darp edildiklerini, fotoğrafları çekilerek kendileriyle dalga geçildiğini de ifade etti.

Bakırköy 18. Asliye Ceza Mahkemesi ise olayla ilgili açılan davada iki kardeşe, 'kamu görevlisine hakaret' suçundan beraat verilmesini kararlaştırdı. Ancak hakim 'görevi yaptırmamak için direnme' suçundan M.A. ve İ.A.'ya önce 8 ay hapis cezası verdi. Daha sonra iyi hal durumlarını göz önünde bulundurarak hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

BAKANLIK BAŞVURUYU REDDETTİ

Suçlu olmadıklarını, asıl ceza alması gereken kişilerin bekçiler olması gerektiğini belirten kardeşler, verilen cezanın ardından Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık kanun yararına bozma başvurusunu cezanın geri bırakılan hüküm olması nedeniyle kabul etmedi.

HSK’YE BAŞVURU: HAKİM YASA DIŞI MUAMELEYİ MEŞRULAŞTIRMIŞTIR

İki kardeşin avukatı, cezayı veren hakim H.A.E.’yi HSK’ye şikayet etti. HSK’ye yapılan başvuruda, "Müvekkillerin maruz kaldığı muamele yasa dışıdır. Sayın hakim de bu kararıyla yasa dışılığı meşrulaştırmış, müvekkilleri mağdur etmiştir" denildi.

Olayın yaşandığı tarihte bekçilerin GBT yapma, üst arama yetkilerinin olmadığı da belirtildi. Bu nedenle verilen cezanın hukuka aykırı olduğu HSK’ye bildirilirken başvurunun devamında şu ifadeler yer aldı: "Olay tarihinde müvekkiller, aynı noktada polislerce kimlik kontrolü yapılmalarına rağmen hukuksuzca bekçiler tarafından durdurulmuş, gözaltına alınmış ve darp edilmişlerdir. Sayın mahkeme olay tarihinde işlendiği edilen suçu olay tarihinde yürürlükteki kanuna göre değil, 18 Haziran 2020 tarihinde yürürlüğe giren yeni kanuna göre yargılayarak hüküm kurmuştur."

Sayılan bu nedenlerden dolayı Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun, hakim hakkında tahkikat başlatması istendi.

Öne Çıkanlar