Bekir Kaya ve 10 belediye çalışanı 'itfaiye' davasından beraat etti

Bekir Kaya ve 10 belediye çalışanı 'itfaiye' davasından beraat etti
'Emniyetin giremediği yere itfaiyenin neden girmediğini sormamız sıkıntılı.'

Van’da 2014’te Kobani protestoları sırasında itfaiyenin kentte çıkan yangına müdahale etmediği gerekçesiyle Van Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Bekir Kaya ve 10 belediye görevlisi hakkında açılan davanın karar duruşması, Van 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.  Duruşmaya, Kaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katılırken, Kaya'nın avukatları da hazır bulundu. 
 
'VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ YARGILANMALIYDI'

Mahkemede savunma yapan Kaya, kentte çıkan olaylar sonrası çıkan yangınların bir sonuç olduğunu belirterek, "Bu yangınlar bir elektrik kontağından ya da bir çocuğun çıkardığı bir yangın değil. Bu yangınlar toplumsal olaylar sonucu meydana gelen ve neredeyse yüzlerce yerde çıkan bir yangındır. Biz burada yargılanıyorsak o zaman bu yangınların çıkmasına engel olamayan Vali, Emniyet ve kolluk güçlerinin başındaki kişilerin tamamı da yargılanmalıdır. Biz burada sadece sonuç üzerinden bir tartışma yapıyoruz, ama bilinsin ki biz yargılanmadan önceye kadar bu kentte birçok kişinin yargılanması gerekiyordu. Ancak bu ülkede iktidar sorumluluğundan kaçmak için sadece kendisine muhalif olanlara dava açıyor. Bizim hakkımızda yalan tutanak tutan ve imzalatan polislerin büyük bir bölümü çok iyi biliyoruz ki şuan içerde. Basına yansıyan bir görüntü vardı. Yanmayan araçlar Toplumsal Müdahale Aracı’yla (TOMA) yananların içerisine sürükleniyordu. Bu görüntüler her yerde yayınladı. Yangının söndürülmesi için yardımcı olması gereken TOMA yanmayan araçları da ateşin içerisine sürüklüyordu. Valilik buna ilişkin açıklama yaparak soruşturma açıldığını söylemişti. Bizim bu dosyanın hazırlık aşamasında bir savcı vardı ve bizi zevkle ifadeye çağırmıştı. İşte o savcı bugün FETÖ'den tutuklu. Bu dosyanın bir sonuca ulaştırılması gerekiyorsa tüm bu hususların da göz önünde bulundurulması gerekiyordu" diye konuştu.

'ACEMİCE BİR KURGU'

Dosyaya dahil edilen tanıklar hakkında bilgi veren Kaya, "Bu dosyaya tanık olarak getirilenler tamamen seçilerek getirilmiş. Van Ticaret Sanayi Odası Başkanı AKP'den belediye başkan adayı oldu. Şoförler Cemiyeti Başkanı tanık yapıldı, o da AKP'nin milletvekili adayı oldu. Bu kişiler ifade verdikten sonra mahkemeye getirildiler ve rızaları olmadan bu tutunanların kendilerine imzalatıldığını söylediler. Bu da gösteriyor ki çok acemice bir kurgu yapılmış. Bu davanın amacı bizden intikam alarak cezalandırmaktı. Bilirkişi raporunda bile polislerin itfaiyenin güvenliğini sağlayamayacağına dönük belirlemeler var. Kentin her yerinde çıkan yangına polis güvenlik sağlamadan yapılamazdı. Emniyetin giremediği yere itfaiyenin neden girmediğini sormamız sıkıntılı. Bizim bir kusurumuz yok. Burada ki temel sorumlu emniyet ve valiliktir" şeklinde konuştu.

KAYA VE 10 BELEDİYE ÇALIŞANI BERAAT ETTİ

Kaya'nın ardından avukatlar da söz alarak müvekkillerinin beraatını istedi. Ardından kararını veren mahkeme Kaya ve 10 belediye çalışanının tek tek beraatına karar verdi.  

DAVANIN GEÇMİŞİ 

Van'da yaşanan Kobani eylemlerinde Büyükşehir Belediyesi'ne ait araçların kent genelinde çıkan yangına müdahale etmediği ve temizlik yapmadığı gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya ve 10 belediye çalışanı hakkında, dönemin Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkanı ve AKP'nin Van Belediye Başkan adayı Necdet Takva'nın Mülkiye Müfettişlerine verdiği ifade üzerine "görevi kötüye kullanmak" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi talebiyle dava açılmıştı. Tanık Takva, Mülkiye Müfettişlerine verdiği ilk ifadesinde belediyenin olaylara hiçbir şekilde müdahale etmediğini öne sürerken, mahkemedeki ifadesinde ise "Evlerimizden çıkamaz durumdaydık. Onların o dönemde olaylara nasıl müdahale ettiklerine bizzat şahit olmadım" demişti. Bekir Kaya, ise yalan beyan nedeniyle Takva hakkında soruşturma başlatılmasını istemişti. 

Öne Çıkanlar