Belçika'da 400 kayıt dışı göçmen iki aydır açlık grevinde: 'Ölüm riski var'

Belçika'da 400 kayıt dışı göçmen iki aydır açlık grevinde: 'Ölüm riski var'
Brüksel'de açlık grevinde olan göçmenlerin bir kısmı su içmeyi de reddederken Dünya Doktorları adlı sivil toplum kuruluşu açlık grevinde olanların ölüm riski olduğunu açıkaldı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de kayıt dışı dört yüz göçmen, iki aydır açlık grevinde. Göçmenlerin bir kısmı son günlerde su içmeyi reddetmeye başladı; dokuzu hastaneye götürülmeyi kabul etti.

Dünya Doktorları adlı sivil toplum kuruluşundan Sarah Melsens, durumun "çok tehlikeli" noktaya geldiğini ve açlık grevine gidenlerin ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre yasal ikamet belgesi alamayan göçmenler, 23 Mayıs'ta iki üniversitede ve bir kilisede açlık grevine gitti. Bazıları, on yıldır Belçika'da yaşayıp çalıştıklarını söylüyor.

"İŞ DÜNYASINA KAZANDIRILABİLİRLER"

Eski Belçikalı bakanı Dr Reginald Moreels, göçmenlerin iş dünyasına kazandırılabileceğini söyledi: "Bunların hepsi kayıt dışı ekonomide bir işi olan insanlar, ama eğer biri onları düzene sokup onlara gecekondularda kalmayacakları onurlu bir yaşam verirse, sosyal güvenliğimize katkıda bulunurlar. İşçi sıkıntısının olduğu alanlar doldurabilirler."

53 yaşındaki açlık grevcisi Ghalem, "Elektromekanik diplomam var ama burada yasa dışı olarak bulunduğum için o alanda iş bulamıyorum ve orada burada ufak tefek işler yapamıyorum" dedi.

Açlık grevi yapanların 230 kadarı Brüksel’deki Saint-Jean-Baptiste au Beguinage Kilisesi’nde, kalanları ise ULB Üniversitesinin kampüsünde bulunuyor.

ÜLKEDE 150 BİN 'KAĞITSIZ' VAR

Belçika'da "kağıtsız" olarak adlandırılan yaklaşık 150 bin kişi, yıllardır yasal oturum veya çalışma belgeleri olmadan ülkede yaşıyor. Birçoğunun oturum talepleri reddedilen "kağıtsızların" yaklaşık 400’ü, seslerini Belçika hükümetine duyurmak için 7 aydır başkent Brüksel’in merkezindeki bir kilise ile üniversite kampüsünün bir bölümünde yaşıyor.

Cezayir, Tunus, Afganistan, Pakistan ve birçok Afrika ülkesinden yıllar önce Belçika’ya gelen kağıtsızların durumu yıllardır ülkenin tartışma konularından biri. Daha önce 2000 ve 2009 yıllarında da açlık grevi yapan kağıtsızlar, o dönemde taleplerine karşılık bulmuş ve yasal olarak sisteme dahil edilmişlerdi.

Öne Çıkanlar