‘Berlin cihatçı birlikleri finanse ediyor’

‘Berlin cihatçı birlikleri finanse ediyor’
Sol Parti milletvekillerinin Türkiye'nin cihatçı örgütlerle işbirliğine Almanya'nın destek verdiği yönündeki soru önergesine, Alman hükümeti gizlilik ve güvenlik gerekçesiyle yanıt vermedi.

Süheyla KAPLAN


ARTI GERÇEK - Alman Federal Sol Parti Milletvekillerinden Ulla Jelpke, Andre Hanhn ve Gökay Akbulut, Almanya’nın Türkiye’nin cihatçı örgütlerle işbirliğine destek verdiği iddialarına ilişkin Alman hükümetine on beş maddelik soru önergesi verdi. Sol Parti milletvekillerinin sorularının çoğuna Alman hükümeti gizlilik nedeniyle yanıt vermedi.

Sol Parti Meclis Grubu tarafından hazırlanan soru önergesinde Türkiye’nin Suriye’de El Kaide gibi cihatçı örgütler ile işbirliği içinde olduğu ve Almanya’nın bunlara lojistik destek verdiği belirtildi.

Önergede Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri müdahalesinde ÖSO ile birlikte El Nusra, Feylaq El Şam, Ceyş El Nasr, El Cebel, Sultan Murat Tugayları, Nureddin Zengi Tugayları, Süleyman Şah Tugayları, Ahrar El Şarqiye, Sigor El Cebel, Fatih Sultan Mehmet Tugayları, Türkistan İslam Partisi gibi gruplar ile eski İŞİD militanlarının içinde yer aldığı gruplarla Afrin’e müdahalede bulunduğunun altı çizilerek şu sorular soruldu:

- Türkiye’nin El Kaide çevresinden cihatçı birlikler ile askeri işbirliği konusunda Alman hükümeti ne biliyor?

- İdlib’de Türkiye’nin rolü üzerine Alman hükümeti ne biliyor? Alman hükümeti El Kaide ile yakın ilişkide olan Türkiye ile gerek askeri, gerekse istihbarat konusunda hangi çerçevede işbirliği içerisindedir?

- Türkiye’nin 2017’de İdlib’e yaptığı saldırıda Heyet Tahrir El Şam ile (HTS) işbirliği konusunda Alman hükümeti ne biliyor?

- Heyet Tahrir El Şam’ın Afrin’e saldırısında politik ve askeri destek konusunda Alman hükümeti ne biliyor?

- Alman hükümeti Afrin saldırısında Türkiye’ye hangi çerçevede lojistik destek sundu? Suriye ve Musul’dan ne kadar İŞİD militanı Türkiye’ye kaçtı?

Alman hükümeti, Sol Parti grubunun hazırladığı önergedeki soruların bir kısmına, devlet çıkarlarını ilgilendirdiği gerekçesiyle gizlilik içerdiğini belirterek yanıt vermedi. Ayrıca verilen yanıtta, bazı sorulara açıklama getirilmesinin Alman Dış İstihbarat Servisi’ne  (BND) zarar vereceği belirtildi. Alman hükümeti, Türkiye’nin El Kaide’ye yakın cihatçı ve terörist gruplarla işbirliğine dair hangi bilgilere sahip olunduğu sorusuna da açık yanıt vermedi.

Alman yasalarına göre özel olan ve gizlilik içeren konulardaki sorulara ilişkin yanıtları Meclis bünyesinde, ‘kozmik oda’ olarak adlandırılabilecek bölümde, sadece Meclis yetkilileri görebiliyor.

BERLİN CİHATÇI BİRLİKLERİ FİNANSE EDİYOR

Alman gazetesi Junge Welt’in ‘Berlin Suriye’de cihatçı birlikleri finanse ediyor’ başlığıyla Sol Parti tarafından Alman hükümetinin yanıtlaması istemiyle verilen önergeden yola çıkarak yayınladığı haberde, Alman hükümetinin çoğunluğunu Müslüman Kardeşler örgütünün oluşturduğu SMDK’ya (Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu) finansal destek verdiği ortaya çıktı.

Alman gazeteci Nick Brauns, Esad rejimine ve Suriye Kürtlerine karşı oldukları bilinen SMDK’nın Alman hükümeti tarafından finanse edildiğini yazdı.

SMDK’nin 2016 yılından beri Berlin’de bir bürosunun olduğuna dikkat çeken Brauns ‘Müslüman Kardeşler tarafından oluşan bu birliğin Türkiye’deki merkezi de İstanbul’da bulunmaktadır. SMDK aynı zamanda Türkiye’nin Afrin’e askeri operasyonunu desteklemiştir. SMDK Alman hükümetinden 5 milyon 45o bin Euro değerinde finansal destek almıştır. El Kaide ve Heyet tahrir El Şam ( HTS) kontrolünde olan İdlib saldırısı sırasında verilen insani yardımlar da başka güçlerin eline geçmiştir. Alman hükümeti buna göz yummamalıdır. Alman hükümeti İslamcı terör organizasyon ve örgütlerinin insani yardım projelerini ele geçirmesine izin vermemelidir’ dedi.

ALMAN HÜKÜMETİ ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR

Sol Parti Federal Milletvekili Ulla Jelpke de Alman hükümetinin soru önergesine verdiği yanıtı eleştirerek hükümeti üç maymunu oynamakla suçladı.

Jelpke, ‘Türkiye, El Kaide yanlısı gruplar ile birlikte Afrin’i işgal ettiğinde federal hükümet üç maymunu oynadı. Almanya NATO partneri Türkiye’nin ne yaptığı konusunda hiç bir şey görmek ve duymak istemiyor. Hazırladığımız önergeye verilen yanıtlarda görülüyor ki bir kez daha Alman istihbaratı bireysel refah ve güvenliğin üzerine yerleştiriliyor. Resimler ve görgü tanıklarının ifadesine göre Türkiye Afrin’de cihatçı birliklerle işbirliği halindedir. Bu durum Almanya için gerçek bir tehdittir’ dedi.

Suriyeli muhalif örgütlerden SMDK’ya Alman hükümeti tarafından  finansal destek verilmesini büyük bir skandal  olarak değerlendiren Jelpke ‘SMDK  cihatçı terör örgütleriyle açık bir şekilde işbirliği yapmaktadır ve Türkiye’nin Afrin işgali sırasında bu işgali desteklemiştir. Alman hükümetinin cihad için yardımları derhal durdurulmalıdır’ şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar