BES: 10 büro emekçisinin koronavirüs testi pozitif

BES: 10 büro emekçisinin koronavirüs testi pozitif
İnsan sirkülasyonu azalsa bile büro emekçileri çuvallar dolusu evrak, para sayımı ve sıkışık düzende çalışıyor.

ARTI GERÇEK- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası(BES), 10 büro çalışanının test sonuçlarının pozitif çıktığını duyurdu.

İstanbul, İzmir ve Ankara'da tespit edilebilen vakaların çoğunluğu adliye ve vergi dairelerinden oluşuyor. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, büro çalışanları için acil önlem alınması talep edilirken, yurttaşların kamu binalarına gelmeleri azalmış olsa bile hergün çuvallar dolusu evrakın dairelere taşındığına dikkat çekti.

Kamu emekçilerinin kalabalık ulaşım ve yemekhane alanlarında bulunduğunu belirten BES, İtalya'dan örnek vererek hükümetin ancak grevlerle karantina kararı aldığını hatırlattı.

Vaka tespit edilen işyerlerinde tüm çalışanlara test yapılmasını ve önlemlerin alınmasını isteyen BES, zorunlu olmayan çalışmaların durdurulmasını istedi.

BES, "Bütün kapitalist ülkelerde, şirketlerin zararlarını en aza indirmeyi esas alan planlar ilan edildi. Bugün salgının sonuçlarını çok ağır bir biçimde yaşan İtalya başta olmak üzere birçok ülkede emekçiler, virüsün yayılmasını önlemek için üretimin durdurulmasını ancak grevlerle ve iş bırakmalarla sağlayabildiler" dedi.

DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMA TEDBİRİ GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ

Sendika halk sağlığı ile sermaye çıkarlarınını çatıştığını belirterek Türkiye'de alınan ekonomi paketinin de bu amaçla çıkarıldığı ifade etti. Açıklamada, "Salgının artmasıyla birlikte bütün ülkelerde sağlık sistemlerinin çöktüğüne tanık olduk. Kamu sağlığı sistemini büyük tekellerin yararına özelleştirerek, kâr edilecek ürüne dönüştüren neoliberal politikaların sonuçları bütün dünyada ölümcül oldu. Bu salgın karşısında emekçilerin çıkarları ile sermayenin çıkarlarının nasıl çatıştığı apaçık görüldü" tespitinde bulundu.

BES salgının yayılmaması adına görüşmelerde bulunduklarını ancak, "İlk günden beri gerek kurum yetkilileri ile görüşerek gerekse yazışmalarla ısrarla uyarmamıza rağmen, salgının yayılma hızı karşısında işyerlerinde alınan tedbirler hem yetersiz olmuştur hem de çoğu önlem için çok geç kalınmıştır. İdari izin ve dönüşümlü çalışma genelgesinin uygulanması dahi günler almıştır.  Bugün itibarıyla salgının geldiği boyut nedeniyle dönüşümlü çalışma tedbiri artık geçerliliğini kaybetmiştir" şeklinde sonuçlandığını ifade etti.

ÇUVALLARLA EVRAK GELİYOR

Kamu binalarında yurttaşların geliş- gidişlerinin azaldığını fakat bunun yetersiz olduğunu öne süren BES, "Her gün posta yoluyla gelen çuvallar dolusu evrak taramaları yapılarak sisteme girilmekte, ilgili birimlere dağıtılmakta ve işlem görmektedir. Veznelerde para tahsilatı devam etmektedir. İşyerlerinde düzenli temizlik dahi yapılmamaktadır. Özellikle büyükşehirlerde hizmet binalarının büyüklüğü, vergi dairelerinin kompleks biçiminde bir arada bulunması gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda, hizmet üretimi durmadığı sürece alınan kısmi tedbirlerle virüsün yayılmasının durdurulması artık mümkün değildir" dedi.

Sendika virüs önlemi olarak öne sürülen kısa çalışma ücretlerinin İŞKUR binalarında kuyruklara yol açtığını kaydederek,
Salgın başladığından bugüne kadar yaşadıklarımız göstermektedir ki; alınmayan ve geciktirilen tedbir kararlarıyla salgından en çok emekçiler etkilenmektedir" ifadelerine yer verildi.

Öne Çıkanlar