Muhalefetten Meclis Başkanlık Divanı'nın toplantıya çağrılmasına ortak tepki

Muhalefetten Meclis Başkanlık Divanı'nın toplantıya çağrılmasına ortak tepki
Meclis'teki muhalefet partileri, kanun teklifinin reddedilmesi üzerine Meclis Başkanlık Divanı'nın toplantıya çağrılmasına tepki gösterdi.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan 'Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması' kanun teklifinin muhalefet oylarıyla reddedilmesi üzerine Meclis Başkanlık Divanı'da bugün saat 12.00'da toplantı yapılacak. Söz konusu toplantının içtüzüğe aykırı olduğunu belirten muhalefet partileri, "AKP ve MHP mızıkçılık yapıyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını getiren 18 maddelik kanun teklifi muhalefet oylarıyla reddedildi. TBMM Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplanan Genel Kurul'da iktidar üyeleri çoğunluğu sağlamadı. Kanun teklifinin muhalefetin oylarıyla reddedilmesi üzerine iktidar kanadı ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop, teklifin tamamının reddedilmiş sayılmaması için arayış içerisine girdi. Bugün saat 12.00'da Meclis Başkanlık Divanı toplantıya çağrıldı.

MUHALEFETTEN ORTAK TEPKİ

Muhalefet partileri, kararın iktidar lehine çevrilmesi için atılan bu adımın içtüzüğe ve Anayasaya aykırı olduğunu dile getirdi. Meclis'te düzenlenen basın toplantısında HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Bektaş, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel konuya ilişkin tepkilerini dile getirdi.

HDP Grup Başkanvekili Beştaş, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması kanun teklifinin muhalefet oylarıyla reddedilmesi üzerine Meclis Başkanlık Divanı'nın toplantı yapmasının iç tüzüğe aykırı olduğunu söyledi. "Rededilmiş bir oylamada, birleşim yenilemez. Bugüne kadar böyle bir usulde işletilmemiştir" diyen Beştaş, "Atılan golü iptal etmeye çalışıyorlar. Bu bir çocuk oyunu bile olsa bunu yapana mızıkçı derler. AKP ve MHP oyun bozanlık, mızıkçılık yapıyor" şeklinde konuştu.

İYİ PARTİ: ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da Meclis Başkanlık Divanı'nın toplantıya çağrılmasının içtüzüğe aykırı olduğunu vurgulayarak, "parlamentonun kararına keyfi bir müdahaledir" dedi.

Dervişoğlu, "Kayıtlardan anlaşılacağı üzere oylamada tartışmaya açık bir durum bulunmamaktadır. Kanun teklifinin bu şekilde yasalaşmasından rahatsızlık duyan mı vardır sorusu zihnimizi tırmalamaktadır" ifadelerini kullandı.

bir yıl geçmeden teklifin yeniden Genel Kurul'a getirilemeyeceğini hatırlatan Dervişoğlu, "İYİ Parti olarak milletten aldığımız yetki ile parlamentonun itibarını sarsarcak bir girişime asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

ÖZEL: AKIL ALMAZ İŞLERE KALKIŞTILAR

Dervişoğlu'nun ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de söz konusu toplantıya tepki gösterdi.

AKP'i işaret ederek, "Meclis'i hiçe sayan bir anlayış; Meclis'in işleyişine doğrudan darbe yapmak, kural tanımamak, kazanılmış bir maçı federasyonu toplayıp oynanmamış saymak gibi akıl almaz işlere kalkışmış durumdadır" diyen Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AKP grubunda durum şu; yoklama isterseniz Çin ordusu gibi geliyorlar, müzakerelere geçilince çil yavrusu gibi dağılıyorlar. Galiba orada fotoğraf çektimek istemiyorlar. Fişleme kanununda içeride durdukça suça ortak olduklarını düşünüyorlar herhalde."

'TOPLANTI HUKUKSUZDUR'

AKP'li vekillere seslenen Özel, "Çoksanız geleceksiniz, yoksanız sonucu kabul edeceksiniz. Bu milletin vergilerinden hepimiz maaş alıyoruz; o salona gelip de işini yapmadın. Sonra vay efendim 'Tayyip Bey bizi mahveder...' Onu da siz düşüneceksiniz" diye konuştu.

Başkanlık Divan üyelerinin toplantıya çağrılmasına tepkisini 'maç' örneği üzerinden sürdüren Özel, "Maç bitmiş, sonuç ilan olmuş biz bu maçı iptal edeceğiz baştan oynatacağız diyorlar. Tamamen bir iç tüzük ihlali. 12.00'de yaptıkları toplantı hukuksuzdur, oyunbozanlıktır" dedi.

Özel, "Yazıklar olsun" diyerek tepkis gösterdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar