Beştaş: Çete üyeleriyle HDP’yi tasfiye etmeye çalışıyorsunuz

Beştaş: Çete üyeleriyle HDP’yi tasfiye etmeye çalışıyorsunuz
HDP’li Beştaş, Çolak’ın gözaltına alınmasına dair önergesi sırasında AKP’lilerin İstinaf ve Yargıtay yolunu göstermesine ilişkin, 'Çete üyeleriyle HDP’yi tasfiye etmeye çalışıyorsunuz' dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç tarafından Kobanê Davası’nda görevden alınan ve hakkında suç örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla soruşturma başlatılarak ev hapsi uygulanan mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak’ın yargılama boyunca kurduğu şaibeli hükümlerin araştırılması ve HSK tarafından nasıl heyet başkanı olarak atandığının açığa çıkarılması amacıyla Meclis Araştırması açılması önergesi görüşüldü.

Önergenin gerekçesine dair HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir söz aldı. IŞİD’in Şengal’de işlediği insanlık suçlarını sayan Taşdemir, "DAİŞ’in sonraki hedefi Kobanê’ydi. Dünyanın her yerinde ve ülkemizde halklar DAİŞ’e karşı sokaklara çıktı. Kobanê eylemleri sırasında karanlık güçler devreye konuldu ve 46 yurttaşımız yaşamını yitirdi" dedi.

2014 yılında açılan bir soruşturmanın 6 yıl sonra partilerine yönelik kumpas olarak döndüğünü kaydeden Taşdemir, "Eylül 2020 yılında soruşturma kapsamında Eş Genel Başkanlarımız tutuklandı. 26 Nisan 2021 tarihinde başlayan dava dosyasına özel bir heyet görevlendirildi. İlk duruşmada avukatların oturacakları alanlara polis yerleştirildi. Dava dosyasına alakasız, alakalı birçok kurum dahil edildi. O dava da yargılanmayan bir tek DAİŞ oldu. Arkadaşlarımız hukuksuz bir şekilde rehin tutuldu, dava da dinlenen tanıkların çoğu ‘bizim burada ne işimiz var’, ‘siyasetçileri tanımıyoruz’, ‘Bizim ne alakamız var’ derken, okunan ifadelerinin de polis tarafından düzenlendiğini anlattılar. Ancak mahkeme başkanı ise dinlenen tanıkları manipüle etmeye çalışıyor" diye belirtti. 

‘MAHKEMENİN KARARLARI ŞAİBELİDİR’

Dava dosyasına ilk bakan mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak’ın görevden alınma sürecine de değinen Taşdemir, "Bahtiyar Çolak, duruşmaya gelmedi. Avukatlar neden gelmediğini sorduğunda Kovid olduğu söylendi. Alenen yalan söylendi. O dönemde meğerse süren bir soruşturma varmış. O dönem Bahtiyar Çolak hakkında alenen bir soruşturma vardı.  23 Mart’ta ‘Atadedeler’ üyesi olmakla sorgulanıyordu, gözaltına alındı ve şuan ev hapsinde. Bahtiyar Çolak hakkında iddialardan biri de ‘nitelikli dolandırıcılık’. İddianameyi kabul eden AİHM kararlarını esas almayan tutuklama veren mahkeme başkanı bir çete üyesi çıktı. AKP çetelerle iş görüyor. Dolayısıyla bu mahkeme heyetinin daha önce alınan kararları şaibelidir. Bu heyetin iktidardan ya da başka güçlerden talimat almadığını, rüşvet almadığını bilmiyoruz. Bunun soruşturulmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

‘ENVAİ ÇEŞİT ÇETELERLE İŞ YAPIYORSUNUZ’ 

Kobanê davasını yürüten heyetin tarafsız olmadığını, AKP ile ilgisinin araştırılması gerektiğini dile getiren Taşdemir, şöyle devam etti: "Arkadaşlarımızı yargılayanlar hangi çetenin üyesi ve AKP’nin bunlarla ilgisi nedir araştırılması lazım. O mahkemede biz siyasetin dizayn edildiğini gördük. Çetelerin eliyle kumpas kurmaya devam ediyorsunuz. 2009 yılında KCK adı altında Kürt siyasetinde cemaat ile iş gördünüz binlerce insana ceza verdiniz. Sonra açığa çıktı ki bunların hepsi terör örgütü üyesi. Ama terör örgütü üyesinin kararlarını yaptınız. Şimdi de envai çeşit çete ile yol alıyor, kumpas kuruyorsunuz. Şunu bilin ki bu çeteler ayağınıza dolanacaktır." 

‘EFKAN ALA GELİP, ANLATMALI’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu adına söz alan Levent Gök 6-8 Ekim döneminde İçişleri Bakanı olan Efkan Ala’nın sözlerini hatırlattı. O dönemde HDP ve hükümet yetkililerinin Kobanê eylemlerinde yaşanacak olumsuzlukları önlemeye dair bir koordinasyon içerisinde olduklarına da dikkati çeken Gök, "Sonradan ortaya çıkan bu davaya dair Efkan Ala ve Mahir Ünal yaşananları anlatmaları gerekir. Bugün açılan davada mahkeme başkanı çete üyesi çıkıyor, Meclisi’n el koyup, araştırması gerekir. Efkan Ala’nın Sırrı Süreyya ile neler yaptığını anlatması lazım" dedi.

 AKP’Lİ GÜLER’DEN KOBANÊ DAVASI HEYETİYLE AYNI ÖNERİ

AKP adına söz alan Abdullah Güler ise Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kobanê Davası iddianamesinde yer alan bilgiler ile mevzuat dışında söz kurmadı. Kobanê Davası’nda yaşanan hukuksuzluklar sırasında mahkeme başkanının itirazları ret gerekçesinde ‘kararları İstinaf ve Yargıtay’a taşırsınız’ sözlerini AKP’li Güler de sarf etti. Güler de, hukuksuz işlem yapıldığı düşünülmesi halinde karar ardından İstinaf ve Yargıtay yolunun açık olduğunu belirtti.

‘ÇETE ÜYELERİYLE HDP’Yİ TASFİYE ETMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ’
 
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, sataşmadan söz alarak, "Hatip hiçbir şey söylemedi. İddianameyi okudu. Ne zaman Kobanê Kumpas davasında dair bir önerge getirsek, AKP aynı nakaratı tekrar ediyor. Savunabilecekleri bir durum söz konusu değil. Bizim bu önergemizin sebebi Bahtiyar Çolak’ın gözaltına alınması, ev hapsinde olmasıdır. Sizin atamalarınız, emir ve talimatlarınızla çalışan bir hakim çete üyesi çıktı. Çete üyeleriyle HDP’yi tasfiye etmeye çalışıyorsunuz. Sonuç alamayacaksınız" dedi.

HDP’nin önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Genel Kurul CHP’nin önergesinin görüşülmesiyle devam ediyor.

Öne Çıkanlar