Beyazıt'tan seslendiler: Ziya Selçuk, 'Bakan değil gören olacağım' demişti, bizi beş aydır görmüyor

Beyazıt'tan seslendiler: Ziya Selçuk, 'Bakan değil gören olacağım' demişti, bizi beş aydır görmüyor
Bakanlığın bu yıl için açıkladığı atama rakamı, ataması yapılmayan öğretmenlerin beklentilerini karşılamadı.

Yıllardır kadro hayali kuran öğretmenler en az 60 bin atama istiyor. Öğretmenler 81 ilde seslerini duyurabilmek için eylem yaptı. İstanbul'daki eylem ise Beyazıt Meydanı'nda yapıldı. Satış temsilciliği yapan atanamayan öğretmenlerden Şeyda Saral, "Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'Bakan değil gören olacağım' demişti. Bizi beş aydır görmüyor. Bizi gören yok" dedi.

Türkiye genelinde 40 ilde atanamayan öğretmenler eş zamanlı eylem yaptı. Diğer illerde ise bugün izin verilmediği için öğretmen adayları, açıklamalarını farklı günlerde yapacak.

İstanbul'da atanamayan öğretmenler Beyazıt Meydanı'nda bir araya geldi. Basın açıklamasını atanamayan fen lisesi öğretmeni Şeyda Sarıalioğlu okudu. Sarıalioğlu, şunları söyledi: 

'2020'DE ÖĞRETMENLİK İÇİN 432 BİN 753 KİŞİ BAŞVURDU'

"Bizler hayatlarını eğitime adamış ve geriye kalan hayatlarını yine eğitimden yana kullanmaya gönüllü eğitim neferleriyiz. 

Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen ve kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken 2020 Eğitim Bilimleri sınavına 432 bin 753 kişi başvurmuştur. Her yıl çığ gibi artan ataması yapılmayan öğretmen sayısındaki artış son derece dikkat çekici bir hal almıştır. Gelecek yıllarda işin içinden çıkılamaz bir hâl almaması adına 2020 KPSS sınavı ile yapılan 20 bin atamaya ek olarak 40 bin atama daha yapılmasını istiyoruz.

İki yıl geçerli olan 2018 ve 2019 KPSS sınavları ile alınan öğretmen sayısı 40’ar bindir. Fakat tek yıl geçerli olan 2020 KPSS sınavı ile alınan öğretmen sayısı sadece 20 bindir. Bu atama sayısı biz 2020 KPSS sınavına girmiş öğretmen adaylarına büyük bir mağduriyet yaşatmaktadır.

Pandemi sebebiyle kronik hasta olan 62 bin öğretmen, 2 Mart 2021 tarihinde başlayan yüz yüze eğitimde görev yapamamaktadırlar.

2020 yılında 18 bine yakın öğretmenimiz emekliye ayrılmıştır. Yapılan 20 bin atama sadece emekliye ayrılan öğretmenlerimizin yerini doldurabilmiştir. Yalnızca İstanbul’da net öğretmen ihtiyacı 28 bindir ve buna ek olarak liyakatsiz şekilde çalışan ücretli öğretmen sayısı 21 bindir. İstanbul’da dahi 49 bin açık varken Türkiye geneline verilen 20 bin gibi küçük bir atama sayısı eğitimde derde deva olmamış ve bizler gibi yüzbinlerce atama bekleyen öğretmenleri umutsuzluğa sürüklemiştir."

'BİZİ GÖREN YOK'

20 bin öğretmen ataması "müjdesinin" kendileri için "hezimet" olduğunu söyleyen Sarıalioğlu, şunları dile getirdi:

"Senelerce okul okuduk, ailelerimiz çok zor şartlarda okuttular ki bir çok öğretmen arkadaşımın da böyle. Ben kendi geçimimi ve aileme destek olmak için, 4.5-5 sene satış danışmanlığı yaptım. Bu üzücü bir durum, okulda öğrencilerimle olmam gerekirken. Yine hizmet sektöründeydim ama farklı kesimden farklı insanlara. Bu nasıl anlatılır bilmiyorum, kendimi gerçekten kötü hissediyorum. Bir çok öğretmen arkadaşım pazarda çalışıyor, satış danışmanlığı yapıyor, fabrikada çalışan vs. Vs. Bunlarla içli dışlı oldukça daha çok zaten etkileniyoruz ve ailelerimiz gerçekten çok fazla etkileniyor ve onlar bizden daha çok hayal kurarken, şuan çok büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Bütün öğretmen arkadaşlarım, ataması yapılmayan 500 bin öğretmen arkadaşımın hayalleri vardı. Onlarla beraber, onların da ailelerinin hayalleri vardı. Hayallerimiz yıkıldı, hayatlarımız yıkıldı. Önümüzü göremiyoruz. Sayın bakanımızın da dediği gibi, Ziya Selçuk'un söylediği gibi; Gençler önlerini görmek istiyorlar, hayat planı yapmak istiyorlar. Evlenmek istiyorlar. Ben onları anlıyorum dedi. 'Bakan değil gören olacağım' demişti, bizi 5 aydır hiçbir şekilde görmedi. Bizi gören yok."

Öne Çıkanlar