Beykoz Çayırı millet bahçesi yapılmak isteniyor: Doğa ranta kurban ediliyor

Beykoz Çayırı millet bahçesi yapılmak isteniyor: Doğa ranta kurban ediliyor
'Bu halk düşmanı politikalar kaçınılmaz olarak iklim krizinin tetiklenmesine neden oluyor.'

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Beykoz Kent Dayanışması, hem Beykoz Çayırı'nın millet bahçesine dönüştürülmesine hem de Kirazlı Ormanları'nda devam eden doğa katliamına karşı cumartesi günleri 14:00-16:00 saatleri arasında nöbet tutuyor. Aynı zamanda imza kampanyası başlatan ekolojistler, hem yurttaşların hem doğanın sermayeye kurban edildiğini söylüyor. 

Beykoz Çayırı'nın millet bahçesine dönüştürülmesine ilişkin imar planı Eylül ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından veto edilmişti. Ancak çayırın millet bahseçesine dönüştürülmesine ilişkin plan değişikliği Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oylarıyla kabul edilmişti. 

Beykoz Çayırı'nda plan çerçevesinde camii, mescit, büfe, idari tesisler ve yer altı otoparkı inşaa edilmesi hedefleniyor. Ancak Beykoz sakinleri, bunun bir rant projesi olduğunu, yürüyüş yaptıkları, çocuklarının oyun oynayabileceği ve ekolojik dengenin yok edilmemesi için bu değişikliğe kesinlikle karşı geleceklerini söylüyor. 

TORBACI: NEFES ALDIĞIMIZ TEK YER

Çayırın millet bahçesine dönüştürülmesine karşı kampanyayı imzalayan 44 yıllık Beykozlu Huriye Torbacı, "Bizim nefes aldığımız tek yer.  Çayırı gururla sunduğumuz bir yer olarak kalmasını istiyoruz. Bu tarihi çayırın çocuklarımıza, torunlarımıza kalmamasını istiyoruz" diyor. 

'BEYKOZ ÇAYIRI'NIN İMARA AÇILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Torbacı, "Çayırımızın elimizden gitmesini istemiyoruz. Göz dikmedikleri bir bu burası kalmıştı. Ama bu tarihi Beykoz Çayırı'nın imara açılmasına izin vermeyeceğiz" diyor. 

ERORMAN: ORMANLARA GÖZ DİKTİLER

Beykoz Çayırı'dan rant sağlamak istediklerini söyleyen Serpil Erorman, "Buraya (Beykoz Çayırı) iki tane beton dikmenin kime ne faydası olacak; bir grubun cebine para girmesinden başka. Ormanlara gözlerini diktiler. Çok korkunçlar. Göz göre göre ormanları, doğayı yok ediyorlar" diyor. 

ÖZKAN: BU HALK DÜŞMANI POLİTİKALAR İKLİM KRİZİNE NEDEN OLUYOR

Beykoz Kent Dayanışması'ndan Vahdettin Özkan, hem Kirazlı Ormanları'nın özel bir alana açılmasına hem de Beykoz Çayırı'nın imara açılmasına karşı iki ayrı Bakanlığa ve Beykoz Belediyesi'ne sunmak üzere imza kampanyası başlattıklarını ifade ediyor. Özkan, imza kampanyasının yanı sıra Beykoz'un belirli alanlarına duruma ilişkin afiş dağıtımı yaptıklarını söylüyor. Ormanları kamusal bir alan olduğunu belirten Özkan, "Ekolojik katliam sadece Beykoz'da gerçekleşmiyor. Ülkemizin her alanında maden arama adı altında, HES projeleri adı altında doğal kaynaklarımız bir avuç çıkar çevrelerine rant sağlamak amacıyla olanaklar bu rant çevrelerine akıtılıyor. Bu halk düşmanı politikalar kaçınılmaz olarak iklim krizinin tetiklenmesine neden oluyor" diyor. 

MUŞTU: HALK BUNUN KARŞINDA

Beykoz Çevre Dayanışması'ndan Barış Muştu ise şunları söylüyor: 

"Beykoz Çayırı Beykoz halkı için çok önemli bir yere sahip. Buranın halkı gençliğini, ilk aşkını burada yaşadı. Buraya herhangi bir yapılaşma kabul edilemez; halk bunun karşısında. Bu alana millet bahçesi yapılacağı söyleniyor bu alan için halkın böyle bir talebi yok. Beykoz Çayırı çayır kalsın, yeşil kalsın istiyoruz bunun için mücadele ediyoruz. Her cumartesi günü başlattığımız  nöbetin 6'ıncı haftasındayız bugün nöbetteyiz, imza kampanyamız devam ediyor. Herkesi dayanışmaya bekliyoruz."

KUZUCULAR: YURTTAŞLAR RANTA KURBAN EDİLECEK

Bu yapılaşma gerçekleştirilir ise daha düşük gelir grubuna sahip yurttaşların ranta kurban edileceğini söyleyen Beykoz Kent Dayanışması'ndan Deniz Kuzucular, aynı zamanda doğanın da sermaye sahiplerine devredildiğini vurguluyor. Kuzucular, "Beykoz sakinlerinin yerlerinden edilecek dönüşüm adı altında ranta kurban edilecek Beykoz halkının yaşam alanlarına, doğasına yapılan bu saldırıya karşı mücadele ediyoruz.

'MÜCADELİMİZ DEVAM EDECEK'

Burada Beykoz Kent ve Çevre Dayanışması olarak 6 haftadır çayırda nöbet başlattık.

İBB'ye gelen vetoya rağmen tekrar geçirilerek kabul edilen "millet bahçesi" projesine karşı çayırın çayır kalması için mücadele ediyoruz. Bir yandan da Beykoz ormanlarınında gerçekleştirilen Kirazlı ormanında 2018 yılından beri süren katliamı durdurmak için mücadele ediyoruz.

Bu yapılaşma gerçekleştirilir ise daha düşük gelir grubuna sahip Beykoz halkı yerlerinden edilecek dönüşüm adı altında ranta kurban edilecek Beykoz halkının yaşam alanlarına, doğasına yapılan bu saldırıya karşı mücadele ediyoruz.

Millet bahçesi projesini yapmayacaklarını, yeşil alanı genişletecekleri söylüyorlar fakat geçirdikleri plan söyledikleriyle çelişiyor. Planda yapılaşma oranları, kat yükseklikleri artırılıyor, yer altı otoparkı, ulaşım istasyonları var. Bu durumda yapmayacaklarına güvenmemezi bekliyorlar biz bunu kabul etmiyoruz, yapılaşmaya izin vermeyeceğiz mücadelemizi sürdüreceğiz."

Öne Çıkanlar