Biden ile Merkel Rusya ve Çin'e karşı 'birlik' mesajı verdi

Biden ile Merkel Rusya ve Çin'e karşı 'birlik' mesajı verdi
ABD Başkanı Biden ile Almanya Başbakanı Merkel Beyaz Saray'da bir araya geldi. İki lider 'Rusya’nın saldırganlığı ve Çin’in anti-demokratik adımlarına karşı' iş birliği mesajı verdi.

ABD'de Başkanı Joe Biden ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Beyaz Saray'da bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, 'Rusya’nın saldırganlığı ve Çin’in anti-demokratik adımlarına karşı' savunma geliştirmede birlikte hareket etme sözü verdi. Biden basın toplantısına Almanya’daki sel felaketinde ölenler için taziye dileklerinde bulundu.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre Biden ile Merkel, ABD'nin eski başkanı Donald Trump döneminde ilişkilerde oluşan hasarı onarma ve yakın iş birliği mesajı verdi. Biden açıklamalarında Almanya’yla ABD arasındaki birlik ve dayanışmaya vurgu yaparken, 16 yıldır Almanya Başbakanı olarak görev yapan Merkel’in transatlantik ilişkilerin güçlendirilmesi için sergilediği çabaları övdü. Biden, "ABD ve Almanya arasında güçlü bir işbirliği var ve bunu devam ettireceğimizden eminim" dedi.  Biden, Merkel için "Harika bir dost, kişisel bir dostum ve ABD’nin bir dostu" derken, Merkel’in görevden ayrılmasından sonra da ABD ile Almanya arasındaki ortaklığın daha da güçlenerek süreceğini söyledi.

Biden’ı başkanlığı döneminde Beyaz Saray’ı ziyaret eden ilk Avrupalı lider olan Merkel de, aralarındaki dostluğa büyük önem verdiğini vurguladı, ABD'nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 'özgür ve demokratik bir Almanya’nın inşasında' oynadığı rolün altını çizdi. ABD Başkanı, ülkesi ve Almanya’nın, Çin ya da başka herhangi ülke, özgür ve açık toplumları baltalamayı amaçlayan eylemler sergilediğinde bunlara karşı demokratik ilkeler ve evrensel hakları savunacaklarını kaydetti.

KUZEY AKIM 2 KONUSUNDA ANLAŞMAZLIK SÜRÜYOR

Görüşmede ele alınan temel konulardan biri Kuzey Akım 2 konusundaki anlaşmazlık oldu. Rusya-Almanya arasındaki doğalgaz boru hattı Kuzey Akım 2, Trump döneminden bu yana iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde anlaşmazlığa neden olan bir konu. Biden, Kuzey Akım 2 hattı konusundaki kaygılarını görüşmede Merkel’e ilettiğini anlattı. 'İyi dostların da anlaşmazlığa düşebileceğini' söyleyen Biden, görevine başladığında hattın inşasının yüzde 90’ının zaten tamamlanmış olduğunu dolayısıyla yaptırımlar getirmenin artık bir manasının kalmadığının görüldüğünü söyledi.

Biden, Merkel ile Ukrayna’nın enerji güvenliğinin zafiyete uğraması halinde ne gibi pratik adımlar atabileceklerini değerlendirmek üzere ekiplerine talimat verdiklerini kaydetti. ABD Başkanı, Rusya’nın enerji konusunu komşularına karşı silah olarak kullanmaması gerektiği inancında da Merkel’le hemfikir olduklarını vurguladı. Biden, "Rusya’nın saldırganlığına karşı NATO’da doğu kanadındaki müttefiklerimizi savunmada bir arada duruyoruz ve durmaya da devam edeceğiz" dedi.

'TAAHÜTLER YERİNE GETİRİLMEZSE YAPTIRIM UYGULANIR'

Merkel de, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın Kuzey Akım 2 hattı konusunda ABD’den farklı görüşlere sahip olduğunu söyledi ancak Berlin’in Ukrayna’yı transit ülke olarak gördüğünü de belirtti. Almanya Başbakanı, Rusya’nın boru hakkı konusunda Ukrayna’ya yönelik taahhütlerini yerine getirmemesi halinde Avrupa’nın yaptırımlar da dahil devreye sokabileceği bir dizi aracın da bulunduğunu belirtti.

'ÇİN'E KARŞI HER ZAMAN SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ'

Görüşmenin bir diğer önemli gündem maddesi de Çin oldu. Biden, Hong Kong’daki durumun daha kötüleştiğini ve Çin hükümetinin Hong Kong konusundaki taahhütlerini yerine getirmediğini söyledi. ABD’nin yarın Hong Kong’la bağlantılı olarak Çinli yetkilileri yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.

Merkel de, Çin’le ticaretin eşit şartlar altında olması gerektiğine vurgu yaptı ve Çin’in bir rakip olduğu noktasında ABD’yle anlayış birliği içinde olduklarını kaydetti. Çin’le ilişkilerde güvenlik meselelerinin önemli yer kapladığını dile getiren Merkel, Çin’le ilişkilerin nasıl idare edileceği konusundaki kuralların ABD’yle ortak değerleri temel alacağını belirtti. Merkel, insan hakları konusunda Çin’e karşı her zaman seslerini yükselteceklerinin de altını çizdi.

'NÜKLEER MÜZAKERE KONUSUNDA TOP İRAN'DA'

Merkel iklim değişikliğiyle mücadeleye de açıklamalarında vurgu yaptı, ABD’nin bu mücadeleye 'geri dönmesinden' mutluluk duyduğunu ifade etti. Almanya Başbakanı, İran’la nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için yürütülen müzakerelerde ilerleme sağlanmasında 'topun Tahran’da olduğunu' da söyledi.

'HAİTİ'YE ASKER GÖNDERMEK GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

Bir gazetecinin, geçen hafta devlet başkanı öldürülen Haiti’ye asker gönderme ihtimaline ilişkin sorusu üzerine Biden, ABD’nin Haiti’ye sadece büyükelçilik için deniz piyadesi göndereceğini, ülkede Amerikan askeri göndermenin şu anda gündemde olmadığını belirtti.

BIDEN'A 'TÜRKİYE'YE NEDEN KISIYLAMA YOK' SORUSU

Biden’a bir Alman gazeteci, ABD’nin korona virüsü pandemisi nedeniyle Almanya’dan ya da diğer Avrupa ülkelerinden seyahat kısıtlamalarını hala devam ettirirken, 'yedi kat fazla sayıda yeni vakanın görüldüğü Türkiye’ye neden seyahat kısıtlaması uygulamadığını' sordu. Biden, ülkesinin, Avrupa’nın çoğu kesiminden ABD vatandaşı olmayan kişilere uygulanan kısıtlamaların ne zaman kaldırılacağı konusunu gözden geçirdiğini bildirdi. ABD Başkanı, "Şu anda bu süreç devam ediyor. Bu adımın ne zaman atılması gerektiği noktasında COVID ekibimden bilgi bekliyorum" dedi ve gelecek birkaç gün içinde bu soruya yanıt verebileceğini söyledi.

MARKEL İLE HARRIS GÖRÜŞTÜ

Merkel, Washington'da güne Başkan Yardımcısı Kamala Harris'le çalışma kahvaltısıyla başladı. Harris'in ekibinden yapılan açıklamada 'çok samimi bir görüşme' yapıldığı bildirildi. Harris, Merkel'i ABD başkan yardımcılarının resmi ikameti olan ABD Donanma Gözlemevi'nde ağırladı. Başkan Biden, ortak basın toplantısının ardından Merkel onuruna akşam yemeği verdi.

Harris, Merkel'in 'olağanüstü kariyerinden' övgüyle bahsetti, Merkel de buna karşılık olarak Harris'in tarihi anlam taşıyan başkan yardımcılığına vurgu yaptı. Merkel, kahvaltıya geçmeden önce "ABD'nin ilk kadın başkan yardımcısıyla burada görüşme fırsatına sahip olduğum için mutluyum" dedi.

Öne Çıkanlar