Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketi Senato'da kabul edildi

Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketi Senato'da kabul edildi
Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketi Senato'da kabul edildi. Tasarı, Temsilciler Meclisi'nde onaylanmasının ardından Beyaz Saray'a gönderilecek.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Coronavirus salgınının etkilerine yönelik istediği 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketi, Senato Genel Kurulu'nda dün gece geç saatlere kadar süren görüşmelerin ardından 49'a karşı 50 oyla kabul edildi.

"Uzlaşma" olarak adlandırılan yasal bir düzenlemenin daha önce devreye sokulmasıyla önü açılan tasarı, Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyaç olmadan Senato'dan geçirildi. Tasarının oylaması için Senato'da yapılan oturum 11 saat 50 dakikalık süresiyle de rekor kırdı.

Tasarı, üzerinde yapılan düzenlemeler nedeniyle yeniden Temsilciler Meclisi'ne gönderilirken kabul edilmesi halinde yasalaşması için Biden'ın imzasına sunulacak.

Biden yönetiminin Covid-19'un ekonomik etkilerine karşı üzerinde çalıştığı en büyük paket olarak nitelendirilen tasarıda, kişi başına 1400 dolarlık nakit yardımının yanı sıra eyaletler ile yerel yönetimler için 350 milyar dolarlık kaynak yer alıyor.

Daha önce haftalık 400 dolar olarak belirlenen işsizlik yardımının ise yapılan müzakerelerin ardından 300 dolar olarak sağlanması ve süresinin 6 Eylül'e kadar da uzatılması öngörülüyor.

Paketteki ana maddeler ise şöyle:

Teşvik ödemeleri: Yeni mali teşvik paketi ile kriterlere uyan kişilere 1400 dolar ödenecek. Yıllık geliri 75 bin dolara kadar olan bekarlar tam ödeme alırken, yıllık geliri 150 bin dolara kadar olan çiftler de kişi başı 1400 dolar alabilecek. Hanehalkına mensup çocuklar ve yetişkinler de teşvik ödemelerinden faydalanabilecek.

Aşılama ve test: Mali teşvik paketi, virüsün yayılmasını durdurmak amacıyla aşılama ve test programı için 160 milyar dolarlık bir ödeme öngörüyor. Bu ödemeyle, ücretsiz aşı sağlayacak bir ulusal aşılama programının da yaratılması planlanıyor.

Eyalet destekleri: Eyalet ve yerel hükümetlere yönelik destekler, pakette en önemli unsurlardan biri olarak öne çıktı. Senato’daki Demokratlar eyaletler ve yerel hükümetler için 350 milyar dolarlık devlet desteğini kapsam içine alıyordu. Aylar boyunca Demokratlar salgın süresince daha düşük vergi gelirleri ve yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalan eyaletler ve yerel hükümetler için daha fazla kaynak ayrılması için baskı yapmıştı. Eyalet ve şehir yönetimleri, bozulan mali yapıları dolayısıyla sağlık, güvenlik ve eğitim programlarında kapsamlı kesintlere gidebilecekleri uyarısında bulunmuştu.

Cumhuriyetçiler kanadında yerel hükümetler için daha fazla mali kaynak ayrılması fikri tepkiyle karşılanıyordu. Cumhuriyetçiler bu kaynakların kötü yönetilen bütçeler açısından bir kurtarma olabileceğine dikkat çekiyordu. Senatoda ele alınan pakette kritik altyapılar için 10 milyar dolar, kırsal bölgedeki sağlık kuruluşları için de 8,5 milyar dolarlık bir pay öngörüldü.

İşsizlik sigortası: Pakette, 2021 Mart ayı sonunda bitmesi beklenen ilave işsizlik desteklerinin uzatılması da öngörülmüştü. Tasarı, işsizlik yardımının haftalık 400 dolar olarak ödenmesini ve ağustos sonuna kadar uzatılmasını içeriyordu. Pakette aynı zamanda, kendi işinde çalışan ve kısa süreli işlerde istihdam edilenlerin de kapsam altına alınması öngörülmüştü. Görüşmeler sonunda Senato'dan geçen karara göre, işsizlik yardımı haftalık 300 dolar olarak belirlendi ve ödemeler Eylül ayına kadar uzatıldı.

Sağlık sigortaları: Pakete en son eklenen düzenlemelerden biri de, işine son verilen kişilerin devam eden sağlık sigortası harcamalarının tamamının karşılanmasıydı. Paketin Temsilciler Meclisi’nde ele alınan versiyonu kapsama giren kişilerin primlerinin yüzde 85’inin karşılanmasını öngörüyordu.

Pakette 500 çalışandan daha az çalışanı olan işletmeler için hastalık zamanında oluşan zararları karşılamak için haftalık 1400 dolarlık destek ve vergi indirimleri de yer alıyor.

Vergi indirimleri ve çocuk desteği: Biden’ın destek paketinde, 2021 için düşük ve orta gelir grubundaki hanelere yönelik vergi indirimlerinin genişletilmesi de öngörülmüştü. Bunun yanında 17 yaş ve altı çocuklar için çocuk vergi indiriminin 2 bin dolardan 3 bin dolara çıkarılması düzenlendi. 6 yaşın altındaki çocuklar için indirimler ise, 3 bin 600 dolar olarak gerçekleşecek. Vergi indirimlerinin Temmuz’dan itibaren geçerli olması planlanıyordu.

Okullar ve yüksek öğretim kurumları: Pakette okulların açık kalmasını sağlamak amacıyla 170 milyar dolarlık kaynak ayırmıştı. Bunun yanında ilk ve orta öğretim okulları için de 130 milyar dolarlık destek öngörülüyordu. Paket aynı zamanda, yüksek öğretim kurumlarına da doğrudan 40 milyar dolarlık yardım planını içeriyordu.

Kira desteği: Pakette en çok tartışılan konuların başında kira desteği geliyordu. Buna göre paket, kirasını ödeyemeyenlere yönelik icra ve çıkarma yasağının eylüle kadar uzatılması öngörülüyor. Bunun yanında, düşük gelirli hane halkları için kiralarının ve konut kredilerinin ödenebilmesi amacıyla 45 milyar dolarlık bir bütçe planlandı. Evsizlik sorununa yönelik olarak eyaletlere 5 milyar dolarlık destek de ayrıldı.

Havalimanları ve havayolu şirketleri: Pakette belirlenen koşulları karşılayan havayolu şirketlerine 14 milyar dolar, havayolu tedarikçilerine 1 milyar dolar, havalimanları için de 8 milyar dolar ayrıldı.

Küçük işletmeler: Pakette, kısıtlamalardan etkilenen restoranlar için 25 milyar dolarlık destek öngörülürken, mekan işletmecileri için de 1,25 milyar dolarlık bütçe ayrıldı. Pakette ayrıca, hedefli Ekonomik Olağanüstü Durum kredileri için 15 milyar dolar, Maaş Koruma Programı için de 7,25 milyar dolarlık ödeme öngörüldü.

Öne Çıkanlar