Biden: NATO'yu yaşamsal önemde görüyoruz

Biden: NATO'yu yaşamsal önemde görüyoruz
ABD Başkanı Joe Biden, G7 zirvesinin ardından yaptığı basın toplantısında Putin ile yapacağı görüşmeye ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

G7 Zirvesi'nin kapanışında düzenlediği basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Biden, NATO'yu yaşamda önemde gördüklerini vurgulayarak, "NATO Anlaşması'nın 5. maddesinin sapasağlam yerinde olduğunu G7 liderlerine söyledim. 5. maddenin kutsal bir yükümlülük olduğuna inanıyoruz" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Fransa, ABD, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Kanada'nın bir araya geldiği G7 Zirvesi'nin kapanışında basın toplantısı düzenledi. Biden, Çin, Rusya, Putin'le yapacağı zirveyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"G7 demokratik değerlerin işletilmesi gereğini teyit etti" diyen Biden, G7 liderine ABD'nin 'üzerine düşeni yapacağını aktardığını' belirtti. Biden, "Amerika, masaya geri döndü" ifadelerini kullandı. Biden, "G7'den çıkan sonuçtan çok memnun kaldım. Mevkidaşlarımın birbiriyle nasıl iyi geçindiğine dair epey haber gördüm ki bu doğrudur. Amerika'nın masaya geri dönüşüne ilişkin içten bir coşku olduğunu hissettim" dedi.

Biden, yolsuzlukla mücadele konusunda anlaştıklarını belirterek, "Yolsuzluk hükümetlere zarar veriyor. Paravan şirketler ve kara para aklama sorunlarına el atacağız" diye konuştu. Biden, Trump yönetimine atıfta bulunarak, "Önceki ABD Başkanı küresel ısınma diye bir sorun olmadığını düşünüyordu. Küresel ısınma bir varoluş sorunudur" ifadelerini kullandı.

'NATO'YU YAŞAMSAL ÖNEMDE GÖRÜYORUZ'

NATO'nun yaşamsal önemde olduğunu vurgulayan Biden'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

- Çin, Kuşak ve Yol projesini yürütüyor. Bizce ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamanın daha adil yolları var. Çin'in insan hakları konusunda daha sorumlu davranması gerek.

'OTOJRATİK DEVLETLERLE BİR YARIŞ İÇERİSİNDEYİZ'

- Bir yarış içindeyiz, ama teke tek Çin'le değil. Hızla değişen 21. yüzyılda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyeceği konusunda dünyanın dört bir yanındaki otokratlarla, otokratik hükümetlerle bir yarış içindeyiz. Bence en doğrudan yolla Çin'le başa çıkmayı göreceksiniz.

- Amerika'nın güvenliğini korumak becerimiz açısından NATO'yu yaşamsal önemde görüyoruz.

- NATO Anlaşması'nın 5. maddesinin sapasağlam yerinde olduğunu G7 liderlerine söyledim. 5. maddenin kutsal bir yükümlülük olduğuna inanıyoruz. 11 Eylül saldırılarının ardından NATO derhal ABD'nin yardımına koştu.

'RUSYA İLE ÇATIŞMA PEŞİNDE DEĞİLİZ'

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD-Rusya ilişkilerinin düşük bir noktada olduğunu söylemekte haklı ve gidişat onun uluslararası normlara uygun davranmaya nasıl tepki verdiğine bağlı ki, çoğu durumda Putin uluslararası normlara uymadı.

- Rusya ile çatışma peşinde değiliz. Putin'e karşı çok açık sözlü olacağım. Uluslararası normlarla tutarlı olmadığını düşündüğümüz eylemlere dair sorunları çözmeyi dört gözle bekliyoruz.

- Putin'in siber suçluların karşılıklı iadesi önerisine açığım. Bu, Putin'den potansiyel olarak iyi bir işaret.

- Covid-19'un kökenleriyle ilgili bir sonuca varmadım. Sonuca varmak için gereken laboratuvarlara erişime sahip değiliz. Yeni bir tür pandemi çıkmamasını garantiye almak için Çin'deki laboratuvarlara erişime ihtiyacımız var.

CENEVRE'DE TEK BAŞINA BASIN TOPLANTISI

Biden, Çarşamba günü Cenevre'de Putin ile gerçekleştireceği zirvenin ardından tek başına bir basın toplantısı düzenleyeceğini berliterek, "Basın önündeki hareketlerle yönlendirilmek istemiyorum" dedi.

Öne Çıkanlar