Cenevre'deki Biden-Putin görüşmesi başladı

Cenevre'deki Biden-Putin görüşmesi başladı
İki lider de görüşmenin ABD-Rusya ilişkilerini daha istikrarlı ve tahmin edilebilir bir düzeye oturmasının ilk adımı olabileceğinin sinyallerini verdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 20 Ocak'ta göreve başladıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilk kez bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Biden'la görüşmenin gerçekleştirileceği Villa La Grange'a 14:05'te giriş yaparken, ABD Başkanı Joe Biden 12 dakika sonra geldi. Her iki lider de İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin tarafından karşılandı.

Görüşmelerinin hemen öncesinde Putin, Rusya-ABD ilişkilerinde pek çok sorunun bulunduğunu söyledi ve bir araya gelmelerine ilişkin inisiyatif aldığı için Biden’a teşekkür etti.

Biden buna karşılık yüz yüze görüşmenin yararlı bir yöntem olduğu kaydetti ve "Rusya ile karşılıklı menfaatimiz olan alanları belirlemeye çalışacağız" dedi.

Putin, Biden’a hitaben, "Üstünde çalışmamız gereken pek çok konu olduğunu biliyorum. İlişkilerimizdeki sorunlar, en üst düzeyde yapılacak bir görüşmeyi gerektiriyordu. Umuyorum ki bugünkü  görüşmemiz verimli geçecek" dedi.

Bu sırada, ilk açıklamaların ardından basın mensuplarının odadan çıktığı sırada Putin ile Biden’ın şakalaşıp karşılıklı güldükleri görüldü.

İki lider, Biden'ın ilk yurt dışı ziyaretinde üçüncü durağı olan İsviçre'nin Cenevre kentinde görüşüyor. İlk aşamada Putin, Biden ve dışişleri bakanları Sergey Lavrov ile Antony Blinken'ın hazır bulunduğu görüşmeye daha sonra çoğunlukla danışmanlardan oluşan heyetlerin de katıldı.

İki lider de görüşmenin ABD-Rusya ilişkilerini daha istikrarlı ve tahmin edilebilir bir düzeye oturmasının ilk adımı olabileceğinin sinyallerini verdi.

İki ülke arasında siber saldırılar, ABD seçimine Rus müdahalesi, nükleer silahların kontrolü anlaşmasından Rusya'nın çekilmesi ve Rusya'nın Ukrayna'nın bazı bölgelerini ilhak etmesi gibi konularda yaşanan gerilim sürüyor.

Biden'ın Cenevre uçuşu sırasında Air Force 1 uçağında gazetecilere konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili, "Bu görüşmede çok büyük dönüm noktası yaratacak bir gelişme olmasını beklemiyoruz" dedi.

Yetkili, ABD'nin bazı sorunlu alanların üzerinde çalışmak için yardımcılar ve danışmanlar atamayı hedeflediğini de söyledi. Putin'in dış politika danışmanı Yuri Ushakov da "Herhangi bir anlaşmaya varılır mı, emin değilim" açıklaması yaptı. Görüşmenin dört ya da beş saat sürmesi planlanıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar