Bildirici: 'Aile terapisti' unvanıyla yazılar yazan Volkan Pelenk’in hekimlik eğitimi yok

Bildirici: 'Aile terapisti' unvanıyla yazılar yazan Volkan Pelenk’in hekimlik eğitimi yok
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, ‘Aile terapisti’ unvanıyla yazılar kaleme alan Pelenk’in hekimlik eğitimi olmadığını söyleyerek söz konusu durumun mevzuata aykırı olduğunu belirtti.

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Milliyet gazetesinde ‘Aile terapisti’ unvanıyla yazı yazan Volkan Pelenk’in hekimlik eğitiminin olmadığını duyurdu. Pelenk’in Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet bölümü mezunu olduğunu belirten Bildirici, gazetenin kariyer sorgulaması yapması gerektiğini ifade etti.

Mevzuata göre ‘aile terapisi’nin psikiyatristlerin ve klinik psikologların görev alanında olduğunu hatırlatan Bildirici, "Bir sosyal hizmet uzmanının bazı yerlerden sertifika aldıktan sonra ‘Aile terapisi’ yapabileceğini öngören ve onlara bu yetkiyi veren bir düzenleme de yok." ifadelerini kullandı.

Pelenk’e, mevzuata ilişkin edindiği bilgileri içeren bir e-posta gönderdiğini de söyleyen Bildirici, şu soruları yönelttiğini açıkladı:

"Sizin aldığınızı belirttiğiniz eğitimler, Sağlık Bakanlığı ya da başkaca bir resmi kurum tarafından onaylanmış bir diploma/sertifika mı? Sizin aldığınızı belirttiğiniz eğitimler, "aile terapisti" unvanı kullanmanız için yeterli mi? Tabii başka bir mevzuat söz konusu ve ben durumunuzu yanlış algılıyorsam da lütfen belirtin…"

‘AİLE TERAPİSTİ OLARAK TANINMAYI HEDEFLİYOR’

Ancak Pelenk’ten herhangi bir yanıt alamadığını belirten Bildirici, kendi sitesinde kaleme aldığı yazıda şunları kaydetti:

"Prof. Dr. Okan Cem Çırakoğlu ve Dr. Koray Başar’ın değerlendirmesi, benim yasal mevzuat üzerinde yaptığım incelemeyi doğrulamış oldu. Sosyal Hizmet Uzmanı olan Volkan Pelenk’in özel kuruluşlardan aldığını belirttiği eğitimler "Aile Terapisti" unvanını taşıması hakkını ona vermiyor. Çünkü hem yasalarda böyle bir unvan ve görev tanımı yok; hem de "terapi" tedavi ile ilgili bir süreç, o nedenle tıp eğitimi almış olan kişiler tarafından yapılması ya da kişinin psikiyatrist tarafından yönlendirilmiş olması gerekiyor. Psikiyatri hekimleri ve klinik psikologlar dışındakilerin ailelere yönelik psikoterapi uygulaması mevzuata aykırı.

Sözünü ettiği eğitimleri almış olsa bile yasal olarak "Aile Terapisti" unvanını taşıması mümkün olmayan Volkan Pelenk, aile terapileri yapmakla kalmayıp, Milliyet gibi bir gazetede de yine bu unvanla yazılar yazabiliyor. Milliyet’te yazıyor olmanın avantajını kullanarak kendisini "Aile Terapisti" olarak tanıtıyor; gazete yazarlığını halkla ilişkiler unsuru olarak kullanıyor.

Gerçi Milliyet’teki son yazısını 25 Aralık 2019’da yazmış ama sosyal medya hesaplarındaki profilinin ilk satırında "Milliyet yazarı" olduğunu yazıyor; ardından "Çocuk/Ergen/Yetişkin Terapisti, EMDR Terapisti, Evlilik ve İlişki Terapisti" diye sıralıyor. Milliyet yazarlığı, uzmanlığına güven duyulması için altını çizdiği bir unsur. 5 Ocak 2021 tarihinde çıktığı KRT TV’deki "Aslı Sevi ile renkler" programında da "Terapist Yazar" olarak tanıttı kendisini. İlginç şekilde Milliyet’in internet sayfasında da ismi "Aile Terapisti Volkan Pelenk" diye yazıyor. Anlaşılan adından önce "Aile terapisti" unvanının görülmesini istiyor; Milliyet okurlarının kendisini "Aile Terapisti" olarak tanımalarını hedefliyor. Milliyet, okuruyla buluşturmadan önce Volkan Pelenk’in kariyerini, niteliklerini sorgulamalıydı. Zira burada okurun yanlış bilgilendirilmesi ve insan sağlığının tehlikeye atılması da söz konusu."

Öne Çıkanlar