Bildirici: Cumhuriyet'in özensizliği, ajansların bilgi gizlemesi ve vicdansızlık

Bildirici: Cumhuriyet'in özensizliği, ajansların bilgi gizlemesi ve vicdansızlık
Faruk Bildirici, DHA ve AA'nın Kılıçdaroğlu'nun Şenyaşar ailesini ziyaretiyle ilgili haberde gerçekleri gizlediğini, Cumhuriyet'in de özensiz davrandığını yazdı.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Şanlıurfa'da Şenyaşar ailesini ziyaretine ilişkin Demirören Haber Ajansı (DHA) ve Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberleri ve Cumhuriyet gazetesinin haberi kullanış şeklini eleştirdi.

Bildirici, kişisel web sitesindeki 'Cumhuriyet'in özensizliği, ajansların bilgi gizlemesi ve vicdansızlık' başlıklı yazısında, DHA'nın 'oturme eylemi yapan Şenyaşar ailesi' ifadesine dikkat çekti ve "Oysa Şenyaşar ailesinin 276 gündür adliye binası önünde sürdürdüğü sıradan bir oturma eylemi değil bir adalet nöbetiydi. DHA, 'silahlı kavga' diye yazarak Şenyaşar ailesinden üç kişinin öldürülmesinde AKP Milletvekili Yıldız’ın koruma ve yakınlarının sorumluluğunun üzerini örtüyor" dedi.

AA'nın da Kılıçdaroğlu'nun ziyareti haberinde aynı şeyi yaptığını anlatan Bildirici, "Hatta AA’nın haberinde 'oturma eylemi' bile denilmemiş; adalet arayışından hiç söz edilmemiş sadece 'seçim çalışmaları esnasında çıkan olayda iki çocuğu ve eşini kaybeden, bir çocuğu da cezaevinde olan Emine Şenyaşar ile görüştü' diye yazılmıştı" dedi. Bildirici, Hürriyet'ten Habertürk'e onlarca internet sitesinin de Şenyaşar ailesinin oturma eyleminin gerçek nedenini gizlediğini, Sabah, Yeni Şafak, Yeni Akit, Türkiye, Akşam gazetelerinin ise görüşmeyi haber dahi yapmadığını belirtti.

Bildirici şunları yazdı: "Sözcü, Birgün, Gazete Pencere ve Evrensel gibi gazeteler ise bugünkü nüshalarında Şenyaşar ailesinden üç kişinin öldürülmesinden AKP milletvekili Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının sorumlu olduğunu açıkça yazdılar. Kılıçdaroğlu’nun Emine Şenyaşar ile görüşmesini geniş biçimde gören ve eylemin nedeni ile cinayetlerin sorumlularını net şekilde okuruna aktaran gazetelerden biri Sözcü’ydü.

Sözcü’nün haberi bu kadar ayrıntılıyken Cumhuriyet gazetesi internette Anadolu Ajansı’nın haberini kullanmıştı. Bugünkü basılı Cumhuriyet’te ise haber beşinci sayfaya gizlenmişti. Üstelik "Şenyaşar ailesini ziyaret etti" başlıklı ve kibrit kutusu büyüklüğündeki haber, son derece dikkatsizce hazırlanmıştı. Ne eylemin nedeni net biçimde aktarılabilmişti, ne de AKP milletvekilinin yakınlarının cinayetlerdeki sorumluluğu.

Haberde Emine Şenyaşar’ın oğlu Ferit Şenyaşar, "baba" diye yazılmıştı"! Halbuki zaten öldürülenlerden biri babaydı. Bu hatanın yanı sıra bir de haberde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın adının yazılması unutulmuştu. Sadece "AKP milletvekili Yıldız" denilmişti.

Onlarca insanın gözü önünde işlenen ve siyasi iktidarın katillerini koruduğu cinayetlerle ilgili bir gelişmeyi Cumhuriyet’in bu kadar özensiz biçimde değerlendirmesi üzücü. Zira kampanyaya dönüştürülmesi gereken, günlerce sürecek dizilere konu olacak ve yaşlı bir kadının eylemine bırakılamayacak kadar büyük bir olay ile karşı karşıyayız.

Vicdanları kanatan bir adaletsizlik yaşanıyor Şanlıurfa’da… Hem de gazetecilerin gözleri önünde…

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar