Bilim insanları: Kan grubu ile Covid-19’un ağırlık derecesi arasında bağ olduğu doğrulandı

Bilim insanları: Kan grubu ile Covid-19’un ağırlık derecesi arasında bağ olduğu doğrulandı
Araştırmacılar, ‘A’ kan grubu sahiplerinin Covid-19’u ağır geçirme riskinin en yüksek olduğu sonucuna vardı.

Çin’deki sağlık kuruluşlarında, ABD’deki Columbia Üniversitesi’nde ve İran’daki Mazandaran Üniversitesi’nde bağımsız araştırmalarda bulunan bilim insanlarının, kan grubu ile Coronavirus (Covid-19) ağırlık derecesi arasındaki bağı doğruladıkları bildirildi.

Rossiyskaya Gazeta’nın The New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan çalışmaya dayandırdığı habere göre Çinli, ABD’li ve İranlı bilimciler insanların kan grubu ile Covid-19’un ağırlık derecesi arasındaki bağı doğruladı.

EN YÜKSEK RİSK GRUBU A

Araştırmacılar, ‘A’ kan grubu taşıyıcılarında Coronavirus enfeksiyonu nedeniyle Covid-19’u ağır geçirme riskinin en yüksek olduğu sonucuna vardı. Bununla birlikte ‘B’ ve ‘AB’ kan grubunun hastalığı ağır geçirme riskinin ‘A’ grubuna göre daha düşük, ancak ‘0’ grubuna göre daha yüksek olduğu saptandı.

Uzmanların, "Kan grubunun etkisi, incelediğimiz risk faktörleri (yaş, cinsiyet, hipertansiyon, diyabet, aşırı kilo, kronik kardiyovasküler hastalıklar ve akciğer hastalıkları) ile açıklanmıyor" şeklindeki açıklamasından, kronik hastalıkların Covid-19’un ağırlık derecesine etkisinin araştırılmadığı anlaşıldı. (Sputnik)

Öne Çıkanlar