Bilimsel araştırmalar söylüyor: Maden ocakları depremi tetikliyor

Bilimsel araştırmalar söylüyor: Maden ocakları depremi tetikliyor
TMMOB açık maden ocaklarının yakınlarındaki depremleri tetiklediğini ve çeşitli yıkımlara, can ve mal kayıplarına neden olduğuna dikkat çekti.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK), 17 Ağustos 1999 yılında Kocaeli’nin Gölcük İlçesinde meydana gelen ve bütün Marmara’yı etkileyen depremin 19. yıldönümünde bir basın toplantısı düzenledi.  

Toplantıya EMO İstanbul Şube Başkanı Erol Celepsoy, İMO İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, MMO İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, ŞPO İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar ve JMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Hasret Dilli’nin katılımlarıyla TMMOB’ye bağlı Odalar tarafından hazırlanan "İstanbul Depreme Hazır Mı?" başlıklı açıklamanın kamuoyuna sunumu TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik tarafından yapıldı.

Akçelik’in okuduğu açıklamada ’99 depremine ilişkin şu veriler paylaşıldı: "14,5 milyon insanın yaşadığı 9 ili etkileyen deprem sonucu 18.373 vatandaşımız ölmüş, 48.901 vatandaşımız yaralanmış, 505 vatandaşımız sakat kalmış, 96.796 konut ve 15.939 işyeri kullanılamaz hale gelmiştir. Merkez üssü İstanbul’a yaklaşık 120 km uzaklıktaki bu depremde İstanbul’da 981 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, Avcılar'da 1823 konut ve 326 işyeri kullanılamaz hale gelmiş, İstanbul genelinde yaklaşık 4000 bina ağır hasar görmüştür."


TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Maden ocaklarının depremi tetiklediğini savunuyor 

ÇÖKEN İSTİNAT DUVARLARI İSTANBUL’UN GÜVENLİKSİZ OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Son günlerde İstanbul Sütlücü, Sancaktepe’de çöken istinat duvarlarının hatırlatıldığı açıklamada "Jeolojik yapısı nedeniyle her zaman yıkıcı depremlerin yaşanabileceği ülkemizde; çarpık kentleşmenin sonucu oluşan yapı stokunun, başta depremini bekleyen İstanbul olmak üzere, ne kadar güvenliksiz olduğu son günlerde arka arkaya çöken binalar ve istinat yapıları ile bir kez daha ortaya çıkmıştır" dendi.

Açıklamada "İstanbul’da deprem toplanma alanlarına Torun Center, Anthill, Starcity Outlet Center, Zaman Gazetesi Binası, Ağaoğlu My City, Meydan AVM, Onaltı Dokuz, Ora AVM, Forum İstanbul, Kiptaş Ünalan, DAP Royal Center, TOKİ Avrupa Konutları, Capacity AVM, Çınar Olimpia Park Sitesi, Selenium Plaza gibi birçok yapı inşa edildiğine" dikkat çekildi.

İMAR AFFI BÜYÜK FELAKETLERRE ZEMİN HAZIRLAYACAK

Seçimden önce çıkarılan imar affı uygulamasının mühendislik hizmeti almadan üretilen sağlıksız yapıların affedilerek mevcudiyetlerinin koruma altına alınması, yapı stokunun iyileştirilme hedefinden uzaklaşmak anlamına geleceği, Sütlüce’dekine benzer yüz binlerce bina, büyük felakete zemin hazırlayacağı vurgulandı.

MADEN OCAKLARI DEPREMLERİ TETİKLİYOR

Açıklamada son olarak 15-20 yılda yapılan bilimsel gözlemlerin sonuçlarına ilişkin şu ifadeler yer aldı:

"Yeryüzünden çok büyük kütle alınması şeklinde oluşturulan açık maden ocaklarının, yakınlarında ve daha geniş alanlarda depremleri tetiklediği ve çeşitli yıkımlara, can ve mal kayıplarına neden olduğunu göstermiştir. Kanal İstanbul Projesi için kazılarak oluşturulacak bu devasa çukur da yükün kalkması ve gözenek suyu basıncı değişimleri nedeniyle kanal güzergahının yakın çevresindeki yüzey ve yeraltı gerilme davranışları bozulacaktır. Aşırı yüklemelerin depremi tetiklediği bilinmekte olup bu durumun iyi modellenmesi gerekmektedir."

DEPREM BÖLGELERİNDE HASAR GÖREN YAPILARIN YÜZDE 80’İ İMAR AFFINA BAŞVURDU

Açıklamadan sonra konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna da imar affını eleştirerek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"TBMM Meclis Araştırma Komisyonunun Marmara Depreminden sonra yaptığı araştırmada, deprem bölgelerinde hasar gören ya da yıkılan yapıların % 80’inin imar aflarından yararlandıkları saptanmıştır. Bu gerçek tüm çıplaklığı ile kayıt altına alınmışken, getirilmiş olan imar affı ile; 3194 sayılı İmar Kanunu, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanunu ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun işlevsiz bir hale gelmiştir."İmar Barışı" denen bu afla, deprem güvenliği, mühendislik ve mimarlık mesleği hiçe sayılarak toplumun can ve mal güvenliği yapı sahibinin "beyanına" teslim edilmiştir. Su havzaları, dere yatakları ya da hazine arazilerine yapılmış kaçak yapılar da bu af kapsamına alınmıştır." 

Öne Çıkanlar