Binali Yıldırım: Güçlendirilmiş parlamenter sistem diye bir şey yok

Binali Yıldırım: Güçlendirilmiş parlamenter sistem diye bir şey yok
Muhalefetin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları üzerine yorum yapan Yıldırım, 'Öyle bir şey olmaz. Parlamenter sistem vardı, bir de başkanlık sistemi var' dedi.

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, sistem tartışmalarına ilişkin ayaküstü değerlendirme yapmanın doğru olmadığını söyledi. "Başkanlık sistemi gittikçe, uygulaması görüldükçe kendisini geliştirecek" diyen Yıldırım, güçlendirilmiş parlamenter sistemi ile ilgili soruya "Öyle bir şey olmaz. Parlamenter sistem vardı, bir de başkanlık sistemi var. Bu herhalde Türk siyaset tarihine, yönetim tarihine, sistemine yeni getirilen bir tanım. Ne olduğunu bilmiyorum" yanıtını verdi.

'BU SİSTEM KENDİSİNİ GELİŞTİRECEK'

Yıldırım, Başkanlık Sisteminin getirilmesi konusunda Cumhur İttifakı olarak MHP ile beraber çalışıldığını anımsatarak, "Başkanlık sistemi gittikçe, uygulaması görüldükçe kendisini geliştirecek, Türkiye bununla yoluna devam edecek. Mutlaka iyinin daha iyisi vardır. Mükemmel, iyinin düşmanıdır. Dolayısıyla yeni bir sistem arayışına gitmek zaman israfıdır." değerlendirmesinde bulundu.

'GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM DİYE BİR ŞEY OLAMAZ'

Ülkenin ve milletin gündeminin bu tartışmalardan daha önemli olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu gündemlere yoğunlaşmamız gerekir. Artık önümüze bakıp gerekli sorunların çözümü konusunda gerekli gayreti göstermek icap eder. Parlamenter sistemin sicili belli. Geçmişte parlamenter sistemle neler yaşadığımızı 90'lı yıllar 80'li yıllar 70'li yıllar darbeler, zayıf iktidarlarla ülkenin neler kaybettiğini hatta 2000'li yılların ta 2017'ye kadar AK Parti iktidarının da kaç sefer vesayetlerle darbelerle yüzleştiği bir dönem oldu."

Güçlendirilmiş parlamenter sistemi ile ilgili soru üzerine, "Öyle bir şey olmaz. Parlamenter sistem vardı, bir de başkanlık sistemi var. Bu herhalde Türk siyaset tarihine, yönetim tarihine, sistemine yeni getirilen bir tanım. Ne olduğunu bilmiyorum." dedi.

'SEÇİMİN TARİHİ 23 HAZİRAN'

Yıldırım, erken seçim iddialarının sorulması üzerine de "Seçimin tarihi bellidir. 5 yılda bir yapılır, dolayısıyla Haziran 2023 seçim tarihidir." ifadelerini kullandı.

Vefat eden Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu (YİK) ve Milli Görüş Vakfı Başkanı Oğuzhan Asiltürk ile ilgili görüşlerini de aktaran Yıldırım, "Oğuzhan Asiltürk Türkiye'nin çok çektiği yıllarda İçişleri Bakanlığı yapmış ve geçtiğimiz 40 yıl içerisinde devletimize, milletimize ve ülkemize çok büyük hizmetleri olmuş çok değerli bir siyaset büyüğümüz, abimiz. Bugün mübarek Cuma günü hakkın rahmetine kavuştu. Ben başta yakınları olmak üzere Saadet Partisi camiasına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar