Yüzlerce öğrenci hasarlı okulda eğitim görüyor: Olası depremde okul binası çökebilir

Yüzlerce öğrenci hasarlı okulda eğitim görüyor: Olası depremde okul binası çökebilir
Eğitim-Sen Bingöl Şube Başkanı Faruk Aris, 'Gördüğümüz manzara bizi dehşete düşürdü. Daha önce güçlendirme görmüş okulla ilgili yıkım kararı alındığını duyduk' dedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Pandemi tedbirleri nedeniyle Mart 2020 tarihinden bu yana kapalı olan okullar, 18 ay aradan sonra 1 Eylül’de yeniden açıldı. Yaklaşık 2 yıldır kapalı olan okulların çoğunun kapasitesi yetersiz. Bazı okullar ise harabe durumda. Okulların fiziki yapısının sorunlu olduğu illerden biri de Bingöl.

HASARLI YAPILAR RİSK OLUŞTURUYOR

Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu fay hatlarının kesiştiği noktada bulunan Bingöl, birinci derece deprem bölgesi. 1971 ve 2003 yıllarında iki büyük depremin yaşandığı kentte en son yıkıcı deprem 2020’de merkez üssü Yedisu ve Karlıova ilçeleri olan 5,8 büyüklüğünde kaydedildi. Belirli aralıklarla artçı sarsıntıların yaşandığı kentte en çok merak edilen konu okulların fiziki yapısı. Birçok okulun yaşanan depremlerden dolayı hasar gördüğü ve bu yapıların güçlendirilmediğine ilişkin iddialar var.

EĞİTİM-SEN HEYETİ HARABE OKULLA KARŞILAŞTI

Eğitim-Sen Bingöl Şube yönetimi 18 ay aradan sonra yeniden açılan okullarda incelemelerde bulundu. İncelemelerde bulunulan okullardan biri de Karlıova ilçesinde bağlı Toklular İlk ve Ortaokullarıydı. Okulda incelemelerde bulunan heyet gördüğü manzara karşısında şaşkına döndü. Okul binası hasarlı, bahçe duvarları ise yıkık. Dışarıdan bakıldığında atıl durumda olduğu izlenimi veren okula yüzlerce öğrenci eğitim görüyor.
ARİS: GÖRDÜĞÜMÜZ MANZARA KARŞISINDA DEHŞETE DÜŞTÜK

Konuya ilişkin açıklama yapan Eğitim-Sen Bingöl Şube Başkanı Faruk Aris, Karlıova’da çeşitli okullarda incelemelerde bulunduklarını aktardı. İncelemede bulandıkları okullar arasında İlkokul ve Ortaokulun aynı binada olduğu Toklular’da karşılaştıkları manzara karşısında dehşete düştüklerini ifade eden Aris, "Gördüğümüz fiziki manzara bizi dehşete düşürdü. Okulun her tarafı dökülüyor. Daha önce güçlendirme görmüş okulun deprem dayanıklılığı tekrar ölçülmüş ve yıkım kararı alındığı duyumunu aldık" dedi.

HASARLI OKULDA 300 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Hala aktif olan ve çevre köylerden de öğrencilerin eğitim gördüğü okulla ilgili görselleri paylaşan Aris, "17 eğitimci arkadaşımızın büyük bir özveriyle çalıştığı okulda toplam 300 öğrenci eğitim ve öğretim görmektedir. Bu okul aynı zamanda taşımalı eğitimle civar yerleşim yerlerinden de öğrenci alan bir okuldur. Aynı zamanda bir deprem bölgesi de olan Karlıova ilçemizde böyle bir okulda eğitim yapılması bizleri hem üzmüş hem de dehşete düşürmüştür" ifadelerini kullandı. Olası depremde okulun yıkılacağı uyarısında bulunan Aris, yetkileri önlem almaya davet etti.

Öne Çıkanlar