Bingöl'de deprem: 'Evlere girmeyin' uyarısı yapıldı

Bingöl'de deprem: 'Evlere girmeyin' uyarısı yapıldı
Bingöl'ün Karlıova ilçesi merkezli 5.8 büyüklüğündeki yıkıcı depremde çöken gözetleme kulesinin altında kalan 1 korucu öldü, köylerde göçük altında kalan 18 kişi yaralı olarak kurtarıldı.

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde deprem meydana geldi.

Saat 17:24'te yerin 5 kilometre altında meydana gelen depremin şiddeti 5.9 olarak ölçüldü. Kandilli Rasathanesi ikinci mesajında revize yayınlayarak depremin şiddetini 5.8 olarak yeniledi. 

Kayapınar-Karlıova merkezli 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından aynı bölge bu kez 4.6 şiddetinde başka bir depremle sarsıldı. Kandilli Rasathanesi bu depreminde derinliğinin 5 kilometre olduğunu açıkladı. İki büyük sarsıntının ardından Bingölde ara ara artçı sarsıntılar yaşanıyor.

KARAKOLUN GÖZETLEME KULELERİ ÇÖKTÜ, 1 KORUCU HAYATINI KAYBETTİ

Bölgede yapılan ilk incelemede Karlıova ilçesine bağlı 25 kilometre uzaklıkta bulunan Kaynarpınar köyündeki jandarma karakolunun 2 gözetleme kulesi yıkıldı. Çökmeyle birlikte bölgede bulunan koruculardan 3'ü yaralandı. Bölgeye arama kurtarma ekipleri ve sağlık görevlilerin sevk edilirken, bazı evlerin duvarlarında da çatlak oluştu.

Karlıova-Kaynarpınar Jandarma karakolunun nöbet kuleleri de deprem sırasında yıkıldı. Karakolda görev yapan 3 korucucu çöken gözetleme kulelerinin altında kaldı. Göçük altında kalan koruculardan birinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Elmalı ve Geçitli köylerinde 10 kerpiç ve betonerme binanın yıkıldığı bilelirtilirken,  her iki köydeki göçüklerin altından şu ana kadar 18 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Deprem sonrası bir karayolunun ortadan bölündüğü görülürken bir çok karayolunda heyelan olduğu belirtiliyor. Henüz ulaşılamayan köyler olduğuna dikkat çekilirken enkaz altında kalanlar olmasından endişe ediliyor.

'DEPREM FIRTINASI' UYARISI YAPILDI

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, 5,7 büyüklüğündeki deprem ve artçıların ardından 'deprem fırtınası' uyarısı yaparak kerpiç evlere girilmemesi gerektiğini söyledi.

Bingöl Valisi Kadir Ekinci'nin, "Depremde bir karakolumuzun gözetleme kulesi yıkıldı, 3 kişi yaralı. Bölgede ölü bilgisi yok şu anda" bilgisi verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yaptığı açıklamada bir güvenlik korucusunun göçük altında kaldığını duyurdu:

"Bingöl-Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğünde depremde Valimizden aldığımız ilk bilgiye göre Karlıova-Kaynarpınar Jandarma karakolunun nöbet kulesi yıkılmış, 1 Güvenlik Korucumuz göçük altında kalmış, 2'si de hafif şekilde yaralanmıştır."

Bingöl Valiliği saat 17:24'teki Bingöl, Karlıova-Yedisu- Kaynarpınar merkezli 5.8 şiddetinkidepremin ardından, 'saat 18:50 itibarı ile' olarak belirttiği gelişmeler hakkında yazılı bilgilendirme yaptı.

Valiliğin yaptığı açıklamada şu bilgiler yar aldı:

  • Bingöl İl Merkezinde herhangi bir yıkım veya yaralanma meydana gelmemiştir.
  • İlimiz Karlıova İlçesine bağlı Kaynarpınar Köyü Jandarma Karakolunda 2 adet nöbet kulübesinde göçük meydana gelmiştir.
  • Bu kulübelerden her birinde birer Güvenlik Korucusu olmak üzere 2 Güvenlik Korumuz göçük altında kalmış, bunlardan bir Güvenlik Korucumuz arama kurtarma ekiplerince çıkarılmıştır. Diğer Korucumuzun kurtarılması çalışmalarına devam edilmektedir.
  • Karlıova/Kayarpınar köyünde biri çocuk olmak üzere 3 vatandaşımız göçük altında kalmıştır. Bir çocuk göçük altından kurtarılmış olup diğer vatandaşlarımızın kurtarılması çalışmalarına devam edilmektedir.
  • Yedisu ilçemiz Dinarbey köyünde 5 evin yıkıldığı belirlenmiştir.
  • Dinarbey- Malkoç yaylasında da 2 vatandaşımız göçük altından kurtarılmıştır. Yedisu/Elmalı köyümüzde de 3 vatandaşımız göçük altından kurtarılmıştır.
  • Göçük altından kurtarılan vatandaşlarımızın sağlık durumlarında ciddi bir durum olmayıp hastaneye sevk edilmiştir.
  • Hasarların tespit edildiği köylerimize ilk etapta ivedi olarak Bingöl AFAD’dan arama-kurtarma araçları ve personelleri sevk edilmiştir.
  • Erzurum, Diyarbakır, Muş, Malatya ve Tunceli illerimizden de arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine sevk edilmek üzere yola çıkmıştır.

BÖLGE İLLERİNDEN DE HİSSEDİLEN DEPREM DİYARBAKIR'DA PANİK YARATTI 

Diyarbakır, Erzurum, Muş ve Elazığ başta olmak üzere çevre il ve ilçelerde de hissedilen depremde Diyarbakır'da deprem anında ev ve iş yerlerinde olanlar panik halde dışarı çıktı. Kentte halkın olası artçı depremlere karşı sokak ve caddelerdeki bekleyişi sürüyor. Depreme evinde yakalanan vatandaşlardan Serhat Özdemir, "6'ıncı kattaydım. Paniklediğimden dolayı maskemi bile almadan kendimi dışarıya attım" dedi.

DEPREM DOĞU KARADENİZ'DE DE HİSSEDİLDİ

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinde de hissedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, bugün saat 17.24 sıralarında Bingöl’ün Karlıova ilçesinde 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği belirtildi. Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinde de hissedilen deprem büyük korkuya neden oldu.

AFAD: DEPREM SONRASI, TOPLAM 16 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada, "Bingöl ilinin Karlıova ilçesinde 14.06.2020 tarihi saat 17.24'te 5,7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrası ikisi 4.7 ve 4.6 olmak üzere, toplamda 16 artçı deprem meydana gelmiştir. Karlıova Jandarma karakoluna ait gözlem kulesinde meydana gelen hasar sonrası 2 güvenlik korucusu yaralanmıştır. Bölgeye ambulans helikopter sevk edilmiştir" denildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar