Biontech-Pfizer: Aşımız 5-11 yaş için de güvenli, ABD'den acil kullanım yetkisi istiyoruz

Biontech-Pfizer: Aşımız 5-11 yaş için de güvenli, ABD'den acil kullanım yetkisi istiyoruz
Biontech-Pfizer Covid aşılarının 5-11 yaş için de güvenli ve koruyucu olduğunu duyurarak '12 yaş ve üstü kişilere göre daha düşük bir dozda uygulanacağını' açıkladı.

ABD'li ilaç devi Pfizer'in Almanya merkezli Biontech ile birlikte geliştirdiği Kovid aşısıyla ilgili son açıklamasında, klinik deneylere göre aşının 5-11 yaş için de 'güvenli ve koruyucu' olduğu, ancak bu gruba '12 yaş ve üstündekilere uygulanandan daha düşük dozda yapılması gerektiği' belirtildi.

Açıklamada Faz 2/3 klinik deney sonuçlarına göre aşının 5-11 yaş arası çocuklarda 'güvenli olduğu, iyi tolere edildiği ve sağlam bir bağışıklık tepkisi ürettiği' ifade edildi. '5-11 yaşındakilerde, 16-25 yaşındakilerde daha önce gözlemlenenle eşleşen bağışıklık tepkisi oluştuğu, güvenlilik profilinin de genel olarak daha büyük yaş grubuyla karşılaştırılabilir olduğu' aktarıldı.

Biontech-Pfizer klinik deney sonuçları, 12 yaş altı çocuklar için türünün ilk örneği. 6-11 yaşındakiler için Moderna aşısının klinik deneyleri hala devam ediyor.

OKULLARI AÇIK TUTMANIN ANAHTARI

Pfizer ve Moderna aşıları, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde 12 yaşın üzerindeki ergenlere ve yetişkinlere halihazırda uygulanıyor.
Çocukların Kovid'i ağır geçirme riski altında olmadığı düşünülse de, çok bulaşıcı Delta varyantının daha ciddi vakalara yol açabileceğine dair endişeler var. Çocukları aşılamak, okulları açık tutmanın ve pandeminin sona ermesine yardımcı olmanın anahtarı olarak görülüyor.

"Aşının sağladığı korumayı bu genç nüfusa genişletmek için sabırsızlanıyoruz" diyen Pfizer CEO'su Albert Bourla, 'temmuz ayından bu yana ABD'de pediatrik Kovid vakalarının yaklaşık yüzde 240 arttığına' dikkat çekti.

5-11 yaş arası deney grubundaki çocuklara, daha büyük yaş grupları için 30 mikrogram ile kıyaslandığında, 2 doz 10 mikrogramlık aşı yapıldı. İki doz, 21 gün arayla verildi. Açıklamada, 10 mikrogramın bu yaş grubu için 'güvenlilik, tolere edilebilirlik ve immünojenisite için tercih edilen doz olarak dikkatle seçildiği' vurgulandı.

ABD'DE EKİM SONUNA KADAR MİLYONLARCA ÇOCUK AŞILANABİLECEK

"Bu haber, ebeveynler ve öğretmenler arasında, çocukların ve yakın temaslı oldukları kişilerin ne zaman koronavirüsten korunabileceği konusunda aylardır devam eden endişeyi hafifletmeye yardımcı olacak" diyen The New York Times'a göre, FDA yetki verirse, ABD'de ekim sonuna dek milyonlarca küçük çocuğa Kovid aşısı yapılabilecek.

Öne Çıkanlar