Bir çocuğun kalbi aslında tüm yetişkinlerin kalbidir...

Bir çocuğun kalbi aslında tüm yetişkinlerin kalbidir...
Oysa sokağa çıkmak zorunda kalana değil, sokağa çıkmak zorunda bırakanlara dur denmeliydi.

‘’Ekonomiyi durduramayız, bu büyük bir yük olur!’’ denmişti daha birkaç hafta önce. O sırada yirmi yaş altına da sokağa çıkma yasağı geldiğinde, ‘’Sokağa çıkma yasağı çalışan yirmi yaş altı için geçerli değil ‘’denilerek iyice belirginleştirildi bu tutum. Ali Hemdan bu sözler söylendiğinde hayattaydı daha. Hayat eve sığar aforizmaları arasında o sokağa çıkmak, çalışmak zorunda olan milyonlarca insandan sadece birisiydi. Dün Adana’da dur ihtarına uymadığı için kalbinden vurulmuş. Videosunu görenin dahi kalbi dayanmaz.

Oysa sokağa çıkmak zorunda kalana değil, sokağa çıkmak zorunda bırakanlara dur denmeliydi. Korona salgınında ekonomi bir ay dursa ömürlerimiz onlarca yıl uzardı belki. Halkların deprem fonuyla, işsizlik fonuyla  biriktirdiği paralar değil ama kimilerinin parası azalınca ömürün arttığı bilinmeyen bir gerçek miydi? Ki bu artık bir varsayım değil Suriyeli Ali için. Ömrü asla uzamayacak!

40 milyar dolar harcandığı söylenilen Suriyeliler kimdir o halde? Kağıt toplarken ne çok gördüğüm, çöpü ayrıştırmak için yeraltı çöp konteynırlarının içine dahi girenler kimlerdir o halde?

Ali, dur ihtarına uymadığı için kalbinden vurulmuş. Ali işe gidiyormuş. Ali 19 yaşındaymış.

'Yirmi yaş altı işçiler için sokağa çıkma yasağı yok' denmişken, neden kaçtı öyleyse Ali? Çalışıyordu ve yasak yoktu ona nihayetinde. Meğer ceza yememek içinmiş. 3150 lira kim bilir kaç aylığı ederdi? Göçmenlerin çoğunlukla kaçak çalışmak zorunda kaldığını bilmeyen var mı? Ucuzlatılmış iş gücünün sermayeyeyi, zaten zengin olanı daha da güçlendirdiğini bilmeyen var mı?

‘’Çocuklar öldürülmesin şeker de yiyebilsinler’’ diye bu topraklarda ve bu toprakların şairi Nazım Hikmet tarafından Hiroşima için yazılalı çok yıllar olmuştu. Ya Ali için kim yazacak?

Bir çocuk kalbinden vurulduğunda geride kalanların kalbi ne olur? Bir anne bir baba bir sevgili nasıl yaşar? Çocuklar vurulunca kim nasıl sağ kalır eğer ‘zombileşmezse’? Yaşasak da kim Iddia edebilir artık eksik olmadığımızı? Eksikler olarak neyi tam yapabiliriz artık? Kaç nesil geçmeli kendimizi tamamlayabilmek için?

Her can biriciktir. Bir can öldüğünde, bu onun soykırımıdır. Artık olmayacaktır bir daha çünkü. O biricik insanlar belki elimizden tutacaktı hastalandığımızda. Belki şimdi başkası tutsa da o tutamayacaktır işte. Ki ne çok video  düşmüştü timelinemıza mesela Fransa’da mesela Esenyurt’ta zorda kalan, balkondan düşmek üzere olan bir çocuğu kurtaran göçmenleri.

Para ve ekonomi bugün değilse yarın daha sıkı çalışarak kazanılabilir. Kim söyleyecek Ali’yi kazanmak için ne yapabileceğimizi?

Kim…?

Öne Çıkanlar